Κλιματική Αλλαγή: Μεγαλεπήβολοι στόχοι στη Διάσκεψη του ΟΗΕ

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, στη διάρκεια της οποίας αρχηγοί κρατών και πολυεθνικές έθεσαν σημαντικούς στόχους, όπως η παροχή οικονομικής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες και η ευρύτερη εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αν και οι στόχοι που τέθηκαν δεν είναι δεσμευτικοί, προετοιμάζουν το έδαφος για τη σύνοδο του Παρισιού το 2015. Κυβερνήσεις, πολυεθνικές, επενδυτές, περιβαλλοντικοί οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις στοχεύουν στην προστασία των τροπικών δασών μέχρι το 2030 και στην αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών αυτοκινήτων κατά 30%.

Το Πράσινο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών σκοπεύει να συγκεντρώσει πέραν των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2015 εκ των οποίων τα 30 δις αποτελούν πράσινα ομόλογα εμπορικών τραπεζών και 100 δις, αναπτυξιακών τραπεζών. Αυτά τα χρήματα θα δράσουν ως καταλύτης για την τέλεση μιας διεθνούς και ουσιώδους συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, το 2015, στο Παρίσι, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Τα έσοδα από το Πράσινο Ταμείο θα δοθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες για να υιοθετήσουν πιο ανεπτυγμένες περιβαλλοντικές πολιτικές δράσεις, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης, συνασπισμός κυβερνήσεων και πολυεθνικών συμφώνησε στην προστασία των δασών, στοχεύοντας την μείωση της καταστροφής κατά 50% μέχρι το 2020. Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί τότε θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 4,5- 8,8 δισεκατομμύρια τόνους τον χρόνο, αφού τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι θα περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για τη συμφωνία προσφέρθηκε ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 300 εκατομμύρια δολάρια στο Περού και 150 εκατομμύρια στη Λιβερία. Ο κύριος Μπαν χαιρέτισε τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι έτσι θα μειωθεί η φτώχεια, θα βελτιωθεί η ποιότητα των τροφίμων, θα ωφεληθούν οι κοινότητες και θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Συμφωνήθηκε από άλλο συνασπισμό κυβερνήσεων και μεγάλων εταιρειών παραγωγής ενέργειας, η μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός αερίου που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εξάλλου, εταιρείες-κολοσσοί στον τομέα των τροφίμων δεσμεύτηκαν ότι θα υιοθετήσουν πρακτικές γεωργίας με σεβασμό στο περιβάλλον, για προστασία των αγροτών από την υπερθέρμανση του πλανήτη και αύξηση της παραγωγής για εξυπηρέτηση των αναγκών του αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη.

Επίσης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων, προωθούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΕΠ) σε 19 χώρες της νοτίου Αφρικής, με αποτέλεσμα η χρήση των ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 30%.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: Reuters

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Φωτιά μαίνεται στο ιστορικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
19:43
Ελλάδα: Αυστηρότερα μέτρα από αύριο στις μετακινήσεις
19:09
Το Βερολίνο στέλνει φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης
19:03
Σαράντα νέοι θάνατοι και 2702 νέα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα
18:42
Γαλλία-κορονοϊός: Πιθανή χαλάρωση των περιορισμών από τα μέσα Απριλίου
18:06
«Ελαφρώς βελτιωμένη» η υγεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, αλλά με πόνους
17:46
Κλήρωση για αγορά υπηρεσιών από 260 ανέργους που θα συνδράμουν τους ελέγχους για COVID-19
17:12
Υπό αστυνομικό κλοιό θα βρεθεί αύριο η Λεμεσός, ενόψει της Τσικνοπέμπτης
16:49
Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Δένδια για τον σεισμό στην Ελασσόνα
16:22
Πιέσεις για ταχύτερη άρση του lockdown στη Βρετανία λόγω καλύτερων του αναμενόμενου δεικτών
16:16
Υπουργικό: Επίδομα σε εκπαιδευτικούς Επιμορφωτικών και Συνεργάτες Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης
15:56
Η Ελένη Θεοχάρους ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης για τις βουλευτικές εκλογές
15:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand