Ψηφιακός Ηρόδοτος: «Εικόνα και Ταυτότητα του Ελληνισμού σε Ιστορικές Καμπές»

Πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη συνέδριο/ημερίδα με θέμα: «Εικόνα και Ταυτότητα του Ελληνισμού σε Ιστορικές Καμπές».

Το συνέδριο διεξάγεται με τη συμμετοχή του ΡΙΚ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης».

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων από τον ξεριζωμό του κυπριακού Ελληνισμού κατά την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974 αλλά των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στόχος η εξαγωγή χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων αλλά και η ανάδειξη κοινών συνιστωσών και ιστορικής μνήμης.

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς  αναφέρθηκε στη μνήμη και συνέχεια της κατεχόμενης γης της Κύπρου.

Επίσης οι δήμαρχοι της Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου και της Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς αναφέρθηκαν στα 40 χρόνια κατοχής και στη δημιουργία βιωματικών προσφύγων της μετά το 1974 γενιάς.

Από πλευράς Λέσβου έγινε εκτενής αναφορά στο μικρασιατικό ελληνισμό, πριν και μετά το 1922. Έγινε ακόμα αναφορά στην ανάδειξη των ψηφιακών προϊόντων από το διαδίκτυο με εκτενή αναφορά στη διαδικτυακή πύλη του Ψηφιακού Ηρόδοτου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε προβολή επιλεγμένων βίντεο, ντοκιμαντέρ και παραγωγών από το ιστορικό αρχείο του ΡΙΚ.

Η κοινή ανάπτυξη του έργου ψηφιοποίησης στο ΡΙΚ και στις δύο Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Λέσβου επιτρέπει την τεκμηρίωση και σύγκριση των βιωμάτων στις δύο περιοχές που υποβλήθηκαν σε έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές και επιρροές τον τελευταίο αιώνα με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Παράλληλα στα πλαίσια της τεχνολογικής διάστασης του έργου, εξετάστηκε η  η συμβολή του διαδικτύου στην προβολή ιστορικών γεγονότων και στην διάσωση και προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Το έργο “Ψηφιακός Ηρόδοτος” είναι ένα πρωτοποριακό έργο διάσωσης και ανάδειξης ιστορικού αρχείου από την Κύπρο και το βόρειο Αιγαίο, το οποίο  εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα –Κύπρος 2007-2013” που καλύπτει όλη την επικράτεια της Κύπρου, την Κρήτη και νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: Λουκάς Χάματσος

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού παρουσίασε ο Περδίος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού
12:12
Εξήντα χιλιάδες άτομα πάσχουν από σπάνια νοσήματα στην Κύπρο, σύμφωνα με το ΙΝΓΚ
12:11
Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και απασχόλησης αυξάνονται σε ΕΕ και ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο
11:58
Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, στην Αρμενία, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας
11:27
Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν τη μερική πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα του ιατρικού κλάδου
11:15
Η Covid-19 δεν είναι πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα για όσους έχουν άσθμα, καθησυχάζει αυστραλιανή μελέτη
10:49
ΗΠΑ: Περισσότεροι από 1,3 εκατ. κάτοικοι του Τέξας αντιμετωπίζουν ακόμη διακοπές στην υδροδότηση
10:17
Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός κρουσμάτων σε σχολεία της επαρχίας Λεμεσού
09:56
Αρχίζει αύριο η δεύτερη φάση του πρωταθλήματος
09:42
Ο ΠτΔ είναι έτοιμος για την άτυπη συνάντηση δήλωσε ο κυβερνητικός εκπροσωπος
09:30
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ο Χόλογουεϊ
09:25
Επέστρεψε στις νίκες το ΑΠΟΕΛ
09:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand