Οι Ινδοί στον Άρη

Αρκετά επιτυχημένο κρίνεται το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας. Η χώρα έχει εκτοξεύσει αποστολή στον Άρη, η οποία αναμένεται την Τετάρτη να προσεγγίσει την τροχιά του κόκκινου πλανήτη.

Εάν η αποστολή επιτύχει, τότε η Ινδία θα είναι το πρώτο ασιατικό κράτος με διαστημική παρουσία στον Άρη. Ας σημειωθεί, ότι είναι αρκετά δύσκολο για ένα διαστημόπλοιο να μπει στην τροχιά του Άρη, μιας και περίπου τα μισά είτε εκτροχιάζονται, διαλύονται είτε παρουσιάζουν βλάβες.

Το σκάφος Mangalyaan κόστισε 74 εκατομμύρια δολάρια στην Ινδία, σε αντίθεση με τα 671 εκατομμύρια που κόστισε το αντίστοιχο MAVEN στην αμερικάνικη NASA.

Η αμερικάνικη αποστολή βρίσκεται ήδη σε τροχιά στον Άρη και οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει την επιθυμία συνεργασίας τους με την ινδική αποστολή.

Οι Ινδοί στοχεύουν να μελετήσουν την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του Άρη και η πορεία του διαστημικού σκάφους θα μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (IndianSpaceResearchOrganization).

Ακόμα, πύραυλοι ινδικής κατασκευής εκτοξεύθηκαν με επιτυχία 40 χρόνια μετά την πρώτη ινδική αποστολή στο διάστημα.Οι πύραυλοι ζυγίζουν 400 τόνους και μπορούν να μεταφέρουν φορτίο 2000 κιλών.

Το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα στοχεύει επίσης να αποστείλει σεληνιακό σκάφος για να αναζητήσει στην επιφάνεια του φεγγαριού ορυκτά που θα καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας.

Λειτουργός του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO), MadhavanNair, είπε ότι η Ινδία έχει τώρα την κατάλληλη διαστημική τεχνολογία και τεχνογνωσία, την οποία και θα εκμεταλλευτεί για να ωφελήσει τον απλό πολίτη.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας κοστίζει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Παρά τις κριτικές για το συγκεκριμένο θέμα, οι ινδικές αρχές δήλωσαν ότι το πρόγραμμα αποτελεί επένδυση για το καλό του λαού.

Το δίκτυο δορυφόρων της Ινδίας, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα απομακρυσμένης ιατρικής φροντίδας, τη λεγόμενη «τηλεϊατρική». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει ιατρική φροντίδα σε ασθενείς, οι οποίοι κατοικούν στην ύπαιθρο και δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: CNN

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.