Οι Ινδοί στον Άρη

Αρκετά επιτυχημένο κρίνεται το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας. Η χώρα έχει εκτοξεύσει αποστολή στον Άρη, η οποία αναμένεται την Τετάρτη να προσεγγίσει την τροχιά του κόκκινου πλανήτη.

Εάν η αποστολή επιτύχει, τότε η Ινδία θα είναι το πρώτο ασιατικό κράτος με διαστημική παρουσία στον Άρη. Ας σημειωθεί, ότι είναι αρκετά δύσκολο για ένα διαστημόπλοιο να μπει στην τροχιά του Άρη, μιας και περίπου τα μισά είτε εκτροχιάζονται, διαλύονται είτε παρουσιάζουν βλάβες.

Το σκάφος Mangalyaan κόστισε 74 εκατομμύρια δολάρια στην Ινδία, σε αντίθεση με τα 671 εκατομμύρια που κόστισε το αντίστοιχο MAVEN στην αμερικάνικη NASA.

Η αμερικάνικη αποστολή βρίσκεται ήδη σε τροχιά στον Άρη και οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει την επιθυμία συνεργασίας τους με την ινδική αποστολή.

Οι Ινδοί στοχεύουν να μελετήσουν την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του Άρη και η πορεία του διαστημικού σκάφους θα μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (IndianSpaceResearchOrganization).

Ακόμα, πύραυλοι ινδικής κατασκευής εκτοξεύθηκαν με επιτυχία 40 χρόνια μετά την πρώτη ινδική αποστολή στο διάστημα.Οι πύραυλοι ζυγίζουν 400 τόνους και μπορούν να μεταφέρουν φορτίο 2000 κιλών.

Το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα στοχεύει επίσης να αποστείλει σεληνιακό σκάφος για να αναζητήσει στην επιφάνεια του φεγγαριού ορυκτά που θα καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας.

Λειτουργός του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO), MadhavanNair, είπε ότι η Ινδία έχει τώρα την κατάλληλη διαστημική τεχνολογία και τεχνογνωσία, την οποία και θα εκμεταλλευτεί για να ωφελήσει τον απλό πολίτη.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας κοστίζει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Παρά τις κριτικές για το συγκεκριμένο θέμα, οι ινδικές αρχές δήλωσαν ότι το πρόγραμμα αποτελεί επένδυση για το καλό του λαού.

Το δίκτυο δορυφόρων της Ινδίας, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα απομακρυσμένης ιατρικής φροντίδας, τη λεγόμενη «τηλεϊατρική». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει ιατρική φροντίδα σε ασθενείς, οι οποίοι κατοικούν στην ύπαιθρο και δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: CNN

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Επέστρεψε στην ιδιωτική κλινική ο Πρίγκιπας Φίλιππος μετά από επέμβαση λόγω καρδιακής πάθησης
15:42
Θεουλή και Σωτηρίου στα ντέρμπι - Ολοι οι ορισμοί των διαιτητών της αγωνιστικής
15:18
Με καλή πρόθεση θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή δηλώνει ο Ερσίν Τατάρ
15:15
Ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με το νεκρό βρέφος στο Μακάρειο, λέει ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας
15:03
Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε σχολείο στη Λευκωσία και κτύπησαν μαθητές
14:56
Αντίθετη στη σύγκληση άτυπης πενταμερούς η ΕΔΕΚ(βίντεο)
14:50
Η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεκτεί ποτέ λύση δυο κρατών, διαμηνύει από τη Λευκωσία ο Μπορέλ
14:42
"Υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ Μπορέλ και προέδρου Αναστασιάδη" δηλώνει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος(βίντεο)
14:30
« Μέχρι το τέλος να παλέψουμε για το πρωτάθλημα» : Δηλώσεις Πίττα, Πέδρο και Δημητρίου
14:20
Τί συζήτησαν Αναστασιάδης -Μπορέλ Γραπτή δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου
14:09
Η αύξηση των κρουσμάτων στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τους επιδημιολόγους, την Τρίτη
13:33
Παραδόθηκαν το πρωί 3570 δόσεις εμβολίων στους Τουρκοκύπριους
13:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand