Έτοιμος να βοηθήσει στο Κυπριακό ο ΓΓ ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μούν, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά του να βοηθήσει και να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, αρχικά μέσω του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του Εσπεν Μπαρθ Αϊντα και αργότερα, αν υπάρξει ανάλογη πρόοδος, με ίδια προσωπική εμπλοκή.  

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον κύριο Μπάν στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί, όπως επισήμανε, του δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβει τις θέσεις της Λευκωσία και να διαβεβαιώσει το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να εργαστεί για την όσο το δυνατόν συντομότερη λύση του Κυπριακού. "Εχουμε αναπτύξει τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής", είπε, "αλλά και την ανάγκη, οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν όχι απλώς φραστικά, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Και δεν εννοώ, πρόσθεσε, μόνο τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και την ίδια την Τουρκία".

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στοχεύουν στην επίτευξη μιάς συνολικής διευθέτησης του προβλήματος, μετά την υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης των ηγετών των δύο μερών της 11ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή ο κύριος Μπάν αναγνώρισε το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Αγκυρα, ώστε να σημειωθεί πρόοδος και υποσχέθηκε να θέσει το θέμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε αμέσως μετά. Σε δήλωση μετά τη συνάντηση Μπαν-Ερντογαν, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, δήλωσε ότι συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως κι ο ρόλος της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας.

Γεύμα με τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κι οι συνεργάτες του παρέθεσαν γεύμα εργασίας στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι "άκουσαν με πολλή προσοχή τις θέσεις μας και μέσα από το διάλογο που έγινε, δόθηκαν διευκρινήσεις, ώστε να αποκατασταθεί και η αλήθεια όσον αφορά τα γεγονότα που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης του διαλόγου|.  Πρόσθεσε ότι τους ανέπτυξε εν εκτάσει, τόσο τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όσο και την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να εργαστεί ώστε το συντομότερο δυνατό, αν και η άλλη πλευρά συνεργαστεί, να επιτευθεί η επιδιωκόμενη λύση.Που δεν μπορεί να είναι άλλη, τόνισε,  από την επανένωση της πατρίδας και την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα, μέσα από τη δημιουργία ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους με πολιτική ισότητα. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι Πέντε συμφώνησαν ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και ευκαιρία για διευθέτηση του προβλήματος, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες ως προς την επιδιωκόμενη λύση.

Σύνταξη : Εύα Αργυρού

Πηγή : Αποστόλης Ζουπανιώτης

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
ΗΠΑ: 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων
21:51
Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca η Μέρκελ
21:30
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας αύριο, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand