Έτοιμος να βοηθήσει στο Κυπριακό ο ΓΓ ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μούν, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά του να βοηθήσει και να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, αρχικά μέσω του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του Εσπεν Μπαρθ Αϊντα και αργότερα, αν υπάρξει ανάλογη πρόοδος, με ίδια προσωπική εμπλοκή.  

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον κύριο Μπάν στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί, όπως επισήμανε, του δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβει τις θέσεις της Λευκωσία και να διαβεβαιώσει το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να εργαστεί για την όσο το δυνατόν συντομότερη λύση του Κυπριακού. "Εχουμε αναπτύξει τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής", είπε, "αλλά και την ανάγκη, οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν όχι απλώς φραστικά, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Και δεν εννοώ, πρόσθεσε, μόνο τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και την ίδια την Τουρκία".

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στοχεύουν στην επίτευξη μιάς συνολικής διευθέτησης του προβλήματος, μετά την υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης των ηγετών των δύο μερών της 11ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή ο κύριος Μπάν αναγνώρισε το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Αγκυρα, ώστε να σημειωθεί πρόοδος και υποσχέθηκε να θέσει το θέμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε αμέσως μετά. Σε δήλωση μετά τη συνάντηση Μπαν-Ερντογαν, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, δήλωσε ότι συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως κι ο ρόλος της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας.

Γεύμα με τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κι οι συνεργάτες του παρέθεσαν γεύμα εργασίας στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι "άκουσαν με πολλή προσοχή τις θέσεις μας και μέσα από το διάλογο που έγινε, δόθηκαν διευκρινήσεις, ώστε να αποκατασταθεί και η αλήθεια όσον αφορά τα γεγονότα που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης του διαλόγου|.  Πρόσθεσε ότι τους ανέπτυξε εν εκτάσει, τόσο τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όσο και την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να εργαστεί ώστε το συντομότερο δυνατό, αν και η άλλη πλευρά συνεργαστεί, να επιτευθεί η επιδιωκόμενη λύση.Που δεν μπορεί να είναι άλλη, τόνισε,  από την επανένωση της πατρίδας και την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα, μέσα από τη δημιουργία ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους με πολιτική ισότητα. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι Πέντε συμφώνησαν ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και ευκαιρία για διευθέτηση του προβλήματος, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες ως προς την επιδιωκόμενη λύση.

Σύνταξη : Εύα Αργυρού

Πηγή : Αποστόλης Ζουπανιώτης

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.