Συντονισμός και αλληλοενημέρωση

Σε θερμό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, έγινε αλληλοενημέρωση για τις χθεσινές συναντήσεις του προέδρου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του κ. Βενιζέλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και προγραμματισμός ενόψει των επαφών που θα έχουν τις ημέρες αυτές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.
«Τον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για τις συναντήσεις που είχα χθες, ιδιαίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Το αντίστοιχο έπραξε κι ο αντιπρόεδρος και υπουργός για τις συναντήσεις του, αλλά και γι' αυτές που θα έχουμε, προκειμένου να είμαστε όπως πάντοτε συντονισμένοι, με κοινές θέσεις και επιδιώξεις».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία αυτή που ενδυναμώνει και τις προσπάθειες, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους, που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση του συντομότερο του κυπριακού προβλήματος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι αντάλλαξαν πληροφορίες και απόψεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του κι είναι απολύτως συντονισμένοι αυτή την κρίσιμη εβδομάδα της Γενικής Συνελεύσεως, στις κρίσιμες για το εθνικό θέμα συναντήσεις που θα λάβουν χώρα. Και τόνισε ότι το Κυπριακό για την Ελλάδα είναι πάντα πρώτο στην ημερήσια διάταξη.
«Είχα χθες την ευκαιρία να συζητήσω με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό. Θα έχω μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το νέο ειδικό σύμβουλο του ΓΓ και φυσικά κρίσιμες είναι και μία σειρά άλλες συναντήσεις, μία από τις οποίες θα είναι και η καθιερωμένη συνάντηση με το νέο Τούρκο ομόλογό μου».
Ο Έλληνας αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι στόχος είναι μία λύση ειρηνική, βιώσιμη, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α. του ΛΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τις πρωτοβουλίες του, τις ιδέες για ΜΟΕ και επαναλαμβάνουμε πάντα σ' όλες τις συναντήσεις μας ότι το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στη στάση της Τουρκίας, η οποία πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής».
Στη συνάντηση παρακάθισαν ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Γιώργος Σιακαλλή, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει σε λίγο γεύμα εργασίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. και στις 4.50 μμ (τοπική ώρα) συναντάται με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αμέσως μετά, με τον Μπαν Κι Μουν θα συναντηθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Έρντογαν.

Ανταπόκριση: Αποστόλης Ζουπανιώτης, Νέα Υόρκη

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Ιερά Σύνοδος : Ζητά από την κυβέρνηση την ακύρωση του τραγουδιού «El Diablo"
21:19
Κύπρος: 288 κρούσματα, ένας νεκρός
19:58
Συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας
18:33
Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις κατά τεσσάρων προσώπων στη Ρωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
17:25
Ντόμινικ Ράαμπ:Σημείο εκκίνησης το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
17:15
Ανησυχούν Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή
17:08
Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για την Τετάρτη (03/03)
16:54
Στο 7,6% η ανεργία το 2020
16:49
Συνεδριάζει αύριο η εκτελεστική της ΚΟΠ για το θέμα των ξένων διαιτητών
16:34
Ζωντανά από το ΡΙΚ το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου
16:06
Τρείς αγώνες για την Εθνική Αντρών
16:01
Συνάντηση με τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλακτού, είχε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.
15:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand