State Department: Προοπτικές πραγματικών διαπραγματεύσεων

Την αρχή πραγματικών διαπραγματεύσεων για το κυπριακό βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της νέας δυναμικής που δημιουργεί στο κυπριακό ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, λέγοντας: «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως οι πρώτοι γύροι διαπραγματεύσεων, από τον διορισμό του νέου διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζουν την υπόσχεση πως οι πλευρές επιδεικνύουν πολλή σοβαρή πρόθεση στον τρόπο που εμπλέκονται. Κι αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε την αρχή πραγματικών διαπραγματεύσεων». Ο αξιωματούχος ανέφερε πως αυτό ήταν ξεκάθαρο και στην συνάντηση Κέρι – Αναστασιάδη, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι δεσμευμένη στο να εργαστεί με τον νέο διαπραγματευτή».

Ο αξιωματούχος είπε πως οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εστιάστηκαν στις ανανεωμένες προσπάθειες των ειρηνευτικών συνομιλιών και τον διορισμό του κ. Αϊντα.
«Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πόσο σθεναρά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πλευρών με την διευκόλυνση του κ. Αϊντα. Ο κ. Κέρι ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να εμπλακεί προσωπικά και να βοηθήσει όσο μπορεί να προωθηθεί η διαδικασία. Ξεκαθάρισε ότι το κυπριακό και η εισαγωγή νέας ενέργειας στις συνομιλίες επίσης συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα και πως θα παραμείνουμε εμπλεγμένοι, όταν θα λάβει χώρα αριθμός επαφών και με τις δύο πλευρές και τον κ. Αϊντα», είπε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο κ. Κέρι ξεκαθάρισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα αισθάνθηκε ότι η Τουρκία που είναι ως γνωστόν παίκτης-κλειδί, υποστηρίζει την προσπάθεια και θέλουν να δουν το θέμα να επιλύεται. «Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αργότερα μέσα στην εβδομάδα τους Τουρκοκύπριους και να εμπλακούμε. Γενικά πάντως, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, πως έχουμε καινούργια ζωή στην διαδικασία και επιθυμούμε να είμαστε υποστηρικτικοί».

Για το θέμα της πιθανής επίσκεψης Κέρι και της προσωπικής του εμπλοκής, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι αν υπάρχει κάποια στιγμή στις συνομιλίες που οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν, ο κ. Κέρι είναι έτοιμος να το πράξει. «Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει τα σχέδιά μας. Ο κ. Αϊντα έκανε δύο επισκέψεις στο νησί και τώρα θα επιταχύνει την προσπάθεια να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τις πλευρές όλο τον Οκτώβριο. Θα δούμε πότε θα επέλθει η στιγμή, όταν αυτός και οι πλευρές πιστεύουν ότι μία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών θα μπορούσε να είναι υποβοηθητική».

Σύνταξη: Νίκος Κέττηρος

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Πρώτη πανελλήνια προβολή στην Αθήνα για το ντοκυμαντέρ του ΡΙΚ «60 χρόνια Unficyp»
21:15
Θανατηφόρο δυστύχημα στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας -Θύμα ο Γεώργιος Μιχαήλ, 79 ετών
21:02
Ποινή φυλάκισης σε δύο άτομα για παράνομη είσοδο μεταναστών στο έδαφος της Κύπρου
20:41
Επικρίσεις Τατάρ σε Ολγκίν για επαφές με ομάδες -«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος» λέει...
20:34
Στο Βαρώσι μεταβαίνει αύριο ο Ιταλός βουλευτής Πιερ Φασίνο -Θα δει και τον Τατάρ
18:58
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση
18:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 14 Μαΐου 2024
18:00
Έκπληξη Ολγκίν για την απόρριψη από τον Ερσίν Τατάρ τριμερούς συνάντησης
16:53
Επιβάλλεται να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ
16:47
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 14/5/2024
16:43
Αυξήθηκαν περαιτέρω οι τιμές των κατοικιών, το 2023 -Έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας
16:37
Δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα οι Κύπριοι νέοι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο
16:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.