State Department: Προοπτικές πραγματικών διαπραγματεύσεων

Την αρχή πραγματικών διαπραγματεύσεων για το κυπριακό βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της νέας δυναμικής που δημιουργεί στο κυπριακό ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, λέγοντας: «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως οι πρώτοι γύροι διαπραγματεύσεων, από τον διορισμό του νέου διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζουν την υπόσχεση πως οι πλευρές επιδεικνύουν πολλή σοβαρή πρόθεση στον τρόπο που εμπλέκονται. Κι αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε την αρχή πραγματικών διαπραγματεύσεων». Ο αξιωματούχος ανέφερε πως αυτό ήταν ξεκάθαρο και στην συνάντηση Κέρι – Αναστασιάδη, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι δεσμευμένη στο να εργαστεί με τον νέο διαπραγματευτή».

Ο αξιωματούχος είπε πως οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εστιάστηκαν στις ανανεωμένες προσπάθειες των ειρηνευτικών συνομιλιών και τον διορισμό του κ. Αϊντα.
«Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πόσο σθεναρά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πλευρών με την διευκόλυνση του κ. Αϊντα. Ο κ. Κέρι ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να εμπλακεί προσωπικά και να βοηθήσει όσο μπορεί να προωθηθεί η διαδικασία. Ξεκαθάρισε ότι το κυπριακό και η εισαγωγή νέας ενέργειας στις συνομιλίες επίσης συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα και πως θα παραμείνουμε εμπλεγμένοι, όταν θα λάβει χώρα αριθμός επαφών και με τις δύο πλευρές και τον κ. Αϊντα», είπε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο κ. Κέρι ξεκαθάρισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα αισθάνθηκε ότι η Τουρκία που είναι ως γνωστόν παίκτης-κλειδί, υποστηρίζει την προσπάθεια και θέλουν να δουν το θέμα να επιλύεται. «Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αργότερα μέσα στην εβδομάδα τους Τουρκοκύπριους και να εμπλακούμε. Γενικά πάντως, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, πως έχουμε καινούργια ζωή στην διαδικασία και επιθυμούμε να είμαστε υποστηρικτικοί».

Για το θέμα της πιθανής επίσκεψης Κέρι και της προσωπικής του εμπλοκής, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι αν υπάρχει κάποια στιγμή στις συνομιλίες που οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν, ο κ. Κέρι είναι έτοιμος να το πράξει. «Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει τα σχέδιά μας. Ο κ. Αϊντα έκανε δύο επισκέψεις στο νησί και τώρα θα επιταχύνει την προσπάθεια να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τις πλευρές όλο τον Οκτώβριο. Θα δούμε πότε θα επέλθει η στιγμή, όταν αυτός και οι πλευρές πιστεύουν ότι μία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών θα μπορούσε να είναι υποβοηθητική».

Σύνταξη: Νίκος Κέττηρος

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Μελέτη επιβεβαιώνει ότι το φάρμακο αντισωμάτων των GSK-Vir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, θανάτου σε ασθενείς με Covid-19
17:27
Η ισπανική κυβέρνηση θα δώσει χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας
17:00
Για «ταλαιπωρία και καθυστερήσεις» στα διεθνή ταξίδια φέτος προειδοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον
16:40
Επίσκεψη Λουτ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη - ΓΓ ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα
16:11
Ελλάδα: Δύο νεκροί από συντριβή μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Ηλεία
16:00
Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν
15:16
Συνάντηση Μητσοτάκη- Σίσι: Είναι εκτός θέματος οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο
15:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand