Προσωπική εμπλοκή Τζόν Κέρι στο Κυπριακό.Συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Προσωπική εμπλοκή στο κυπριακό θα έχει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζων Κέρι, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει και επίσκεψη στην Κύπρο.

Αυτό δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος ύστερα από τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κύριο Κέρι, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα αναμένονται πρώτα τα αποτελέσματα των συνομιλιών και των επαφών του ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Εσπεν Αϊντα τον Οκτώβριο.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως αν υπάρξουν οι εξελίξεις, ο κύριος Κέρι ενδεχομένως να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους ελάχιστους μήνες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών ήταν το κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην περιοχή τςη ανατολικής Μεσογείου και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ενέργειας, υπό το πρίσμα και των δεσμεύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση από τη συνάντηση την οποία χαρακτήρισε απόλυτα παραγωγική και χρήσιμη. Είπε επίσης ότι στις συνομιλίες με τον  κύριο Κέρι η προσοχή επικεντρώθηκε στη νέα φάση των συνομιλιών και τονίστηκε η ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής και άσκησης πιέσεων προς την Αγκυρα. Για τις πληροφορίες ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό πρέπει να αποδειχθεί με συγκεκριμένες ενέργειες. Ανέφερε επίσης ότι ο κύριος Κέρι επανέλαβε το μεγάλο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό, ώστε το συντομότερο, να εξευρεθεί λύση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως πέραν του κυπριακού συζητήθηκε και η προστασία - όπως ήταν και η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών - των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Συζητήθηκε επίσης η οικονομική κατάσταση της Κύπρου όπως διαμορφώνεται μετά τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία. Εκτίμησε ότι υπάρχει απόλυτη κατανόηση των θέσεων της Λευκωσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπονται τα θέματα αρχών.

Σύνταξη : Αλκης Ανδρέου

Πηγή : Αποστόλης Ζουπανιώτης

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:11

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Μελέτη επιβεβαιώνει ότι το φάρμακο αντισωμάτων των GSK-Vir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, θανάτου σε ασθενείς με Covid-19
17:27
Η ισπανική κυβέρνηση θα δώσει χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας
17:00
Για «ταλαιπωρία και καθυστερήσεις» στα διεθνή ταξίδια φέτος προειδοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον
16:40
Επίσκεψη Λουτ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη - ΓΓ ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα
16:11
Ελλάδα: Δύο νεκροί από συντριβή μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Ηλεία
16:00
Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν
15:16
Συνάντηση Μητσοτάκη- Σίσι: Είναι εκτός θέματος οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο
15:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand