Φρένο στις μεταστάσεις του καρκίνου με μη τοξική μέθοδο

Μη τοξική μέθοδο για αποφυγή των μεταστάσεων του καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού υπόσχεται ομάδα επιστημόνων— στην οποία συγκαταλέγεται και ένας Έλληνας— από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο καρκίνος μπορεί να αποβεί μοιραίος λόγω των επιθετικών μεταστάσεων αφού εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα μέσω του αίματος. Μέχρι σήμερα η μέθοδος για αποφυγή των μεταστάσεων είναι η χημειοθεραπεία, μια τοξική μέθοδος με αρκετές παρενέργειες.

Η επιστημονική ομάδα του Στάντφορντ έχει καταφέρει να εμποδίσει την μετάσταση στο αρχικό της στάδιο. Για να προκληθεί η μετάσταση αλληλεπιδρούν δύο πρωτεΐνες: η Axl και η Gas6. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια «άκακη» Axl, η οποία αλληλεπιδρά με την Gas6 πρώτη, χωρίς επιβλαβείς συνέπειες για τον οργανισμό. Η πρωτεΐνη έχει χορηγηθεί ενδοφλέβια σε ποντίκια με καρκίνο με ποσοστό 78% μείωση των μεταστάσεων σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού και 90% σε ποντίκια με καρκίνο των ωοθηκών. Η μέθοδος αυτή βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αφού για να κριθεί ασφαλής για το κοινό θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν κλινικές δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους. Η νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας Ruga Corp πήρε από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ την άδεια εκμετάλλευσης της νέας τεχνολογίας.

«Είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία που φαίνεται να είναι αποτελεσματική και μη τοξική, σύμφωνα με τα προκλινικά πειράματα. Μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα προσέγγιση στην αντικαρκινική θεραπεία», δήλωσε ο καθηγητής Αμάτο Τζιακία, επικεφαλής του Προγράμματος Βιολογίας των Ακτινοβολιών στο Κέντρο Καρκίνου του Στάνφορντ.

Σημαντικό ρόλο στη νέα θεραπεία έχει παίξει ο ελληνικής καταγωγής Μιχάλης Καριόλης, ο οποίος έχει ολοκληρώσει τη διδακτορική διατριβή του στο Στάνφορντ, ειδικευόμενος στην «κατευθυνόμενη εξέλιξη», δηλαδή στη γενετική «χειραγώγηση» των πρωτεϊνών προς μια επιθυμητή κατεύθυνση.

Ο έλληνας ερευνητής κατάφερε να απομονώσει την κατάλληλη εκδοχή της πρωτεΐνης Axl για να παίξει τον ρόλο του «αντιπερισπασμού», ώστε να «ξεγελάσει» τον μηχανισμό της μετάστασης.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό βιοχημείας «Nature Chemical Biology».

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:11

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.