Καζάνι που βράζει η δυτική Κίνα

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν μετά από σειρά εκρήξεων στην δυτική Κίνα, στην περιοχή Σιντζιάνγκ όπου υπάρχει τεταμένο κλίμα εδώ και μήνες.

Τρεις από τις πέντε εκρήξεις σημειώθηκαν σε εμπορικό κέντρο της περιφέρειας Λουντάι 360 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της περιφέρειας Ουρούμτσι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Τιανσάν.

Η αιτία των εκρήξεων είναι άγνωστη αν και η μουσουλμανική Σιντζιάνγκ αντιμετωπίζει μια ισλαμιστική αυτονομιστική εξέγερση τους τελευταίους μήνες. Μερίδα του πληθυσμού, κυρίως η εθνική ομάδα των Ουιγούρων, η οποία πλειοψηφεί σε αυτή την περιοχή της Κίνας, τα τελευταία χρόνια εκφράζει αποσχιστικές τάσεις και απορρίπτει την κυριαρχία του Πεκίνου. Οι Ουιγούροι θεωρούν ότι αποκλείονται από την ανάπτυξη και παρεμποδίζονται στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Η εθνική αυτή ομάδα δηλώνει ότι οι Χαν, η μεγαλύτερη εθνική ομάδα στην Κίνα η οποία έφθασε μετά από αυτούς στη χώρα, συμπεριφέρεται αποικιοκρατικά εμποδίζοντάς τους να εκφράζουν τον πολιτισμό τους ελεύθερα. Αν και η στρατηγικής σημασίας και  πλούσια σε φυσικούς πόρους Σιντζιάγκ έχει επωφεληθεί από τις επενδυτικές προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης, οι Ουιγούροι θεωρούν ότι θα μπορούσαν να γίνουν κι άλλα προς όφελός τους.

Οι αρχές χαρακτηρίζουν τα βίαια επεισόδια στη Σιντζιάνγκ "τρομοκρατικά" και "αυτονομιστικά". Το Πεκίνο, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες μια ευρύτερη εκστρατεία καταστολής που έχει οδηγήσει σε περισσότερες από είκοσι εκτελέσεις, σε εκατοντάδες συλλήψεις, μαζικές καταδίκες ύστερα από συνοπτικές δίκες και τη δημόσια έκθεση "τρομοκρατών". Αυτή η πολιτική πιθανόν οξύνει τις εντάσεις, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες.  

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.