Βαρσοβία: Στροφή προς Μόσχα και Κίεβο

H νέα κυβέρνηση της Πολωνίας υπό την πρωθυπουργό Εύα Κόπατς ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου της χώρας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, με βασικό διακύβευμα να εγγυηθεί τη συνέχιση του έργου της απερχόμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μεταξύ των καθηκόντων που καλείται να αναλάβει η κυβέρνηση αυτή είναι, σύμφωνα με τον Κομορόφσκι, «οι προετοιμασίες της Πολωνίας στο πλαίσιο της ενίσχυσης της θέσης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», με την εισδοχή της στην Ευρωζώνη. Αυτή η εισδοχή, για την οποία η Βαρσοβία δεν έχει ορίσει την ημερομηνία, απαιτεί κυρίως μία αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η 57χρονη Κόπατς, πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να εργαστεί σκληρά με στόχο να εγγυηθεί «την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε κάθε πολωνικό σπίτι».
Το νέο υπουργικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου ορκίστηκαν κατά τη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, διαθέτει 5 νέους υπουργούς, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της προηγούμενης κυβέρνησης, ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, γνωστός στο εξωτερικό αφού διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών για διάστημα 7 ετών, αντικαταστάθηκε από τον Γκρέγκορ Σκετίνα, βαρόνο του κόμματος της Κόπατς, της Πλατφόρμας Πολιτών (PO, κεντροδεξιά) και μεγαλύτερο πολιτικό αντίπαλο του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γκρέγκορ Σκετίνα τάχθηκε υπέρ της «εξομάλυνσης» των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία και την Ουκρανία, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.
«Θα κάνω τα πάντα για να υπάρξουν εκ νέου φυσιολογικές και σταθερές σχέσεις μεταξύ της Πολωνίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο διάδοχος του Σικόρσκι, γνωστού για τη σθεναρή υποστήριξή του στο Κίεβο και τις επικρίσεις που είχε εκφράσει εναντίον της Μόσχας και της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εξάλλου, συγκαταλέγονται 6 γυναίκες, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Η μια εξ αυτών, η Τερέζα Πιοτρόβσκα, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, γεγονός πρωτοφανές στην Ιστορία της Πολωνίας.
Η Κόπατς θα παρουσιάσει τις βασικές παραμέτρους της πολιτικής της στο Κοινοβούλιο την 1η Οκτωβρίου, προτού ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία δεν αναμένεται να επιφυλάξει καμιά έκπληξη, λόγω της πλειοψηφίας που διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός, που έχουν συγκροτήσει το PO και το κόμμα PSL (κόμμα των Αγροτών).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.