Συζητά Κυπριακό με Άιντα στη Νέα Υόρκη

Το Κυπριακό θα συζητήσει σε ιδιαίτερη συνάντηση που θα έχει με τον νέο ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα και της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τη Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επαφών του στις 11.15 μ.μ (ώρα Κύπρου) απόψε, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, με συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση θα εξετασθούν σημαντικά ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς πολιτικής.
Ο κ. Βενιζέλος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού για τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με στελέχη και εκπροσώπους ομογενειακών φορέων, στην κατοικία του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει διαδοχικές, διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους άλλων χωρών και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, καθώς και δημόσιες ομιλίες και παρεμβάσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία που θα απευθύνει στην Ολομέλεια της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου, πέραν των συναντήσεών του με τους ομολόγους του στο πλαίσιο των ευρω-ατλαντικών θεσμών, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις, κατά χρονολογική σειρά, με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βραζιλίας, της Ανδόρας, της Αιγύπτου, του Σαν Μαρίνο, της Γεωργίας και του Ισραήλ.
Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει, επίσης, σε τριμερή συνάντηση με τον Ιωάννη Κασουλίδη και τον ομόλογό τους της Αιγύπτου, για ανασκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τρόποι ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας.
Σε πολυμερές επίπεδο, θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - ΝΑΤΟ, ενώ θα λάβει μέρος στη συνάντηση των κρατών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και στην Υπουργική Συνάντηση των συμμετεχόντων κρατών στον Ο.Α.Σ.Ε.
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη και θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική Προεδρία του οποίου ασκεί η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Βενιζέλος θα απευθύνει ομιλία στην Υπουργική Διαβούλευση για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες και θα συμμετάσχει σε συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη συμμετοχή ξένων τρομοκρατών μαχητών σε συγκρούσεις, στην οποία θα προεδρεύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Επιπλέον, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου για τον ιό Έμπολα και σε σύνοδο κορυφής με θέμα την "Ενδυνάμωση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων".
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εβραϊκές Οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ θα παρευρεθεί σε εκδήλωση του American Jewish Committee για τον αντισημιτισμό.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Στεργίδου
Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Συνεχίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι δεσμοφύλακες
17:30
Ανοίγουν οι στρόφιγγες του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αερίου IGB στις αρχές Οκτωβρίου
17:07
Ο κυκλώνας Φιόνα προκαλεί καταστροφές και στις ακτές του Καναδά
16:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/9/22
16:23
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εφοδιάσουν τη Γερμανία με ντίζελ και LNG
16:07
Ουκρανία: Νέες επιθέσεις στην Οδησσό με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη
15:54
Διαδήλωση αλληλεγγύης έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία
15:33
Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Υπουργός Εσωτερικών την Τρίτη - Ενημέρωση ΟΗΕ για το μεταναστευτικό στην Κύπρο
15:04
Η Μόσχα κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις για επιθέσεις γύρω από το πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
14:44
Υπό την «πλήρη προστασία» της Ρωσίας οι ουκρανικές περιοχές που θα προσαρτηθούν μετά τα δημοψηφίσματα, δήλωσε ο Λαβρόφ
14:24
Φρανσουά Ολάντ: "Αντιφατική προσωπικότητα ο Ερντογάν. Χάραξε στρατηγική βασισμένη στην επιθετικότητα"
14:15
Ιταλία: Ο Ματαρέλα ψήφισε στο Παλέρμο εν μέσω χειροκροτημάτων
14:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand