Όχι επιδιαιτησία και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα

Άτυπες και προφορικές ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό και δεν θα είναι δεσμευτικές, είναι ευπρόσδεκτες, απ' όπου κι αν προέρχονται, όχι όμως επιδιαιτησία και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έφτασε το βράδυ στην αμερικανική μεγαλούπολη, για να συμμετάσχει στις εργασίες της 69ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Κύπρου, ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.
Η συνάντηση, στην κατοικία του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Νικόλαου Αιμιλίου, επρόκειτο να περιστραφεί γύρω από το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, τις διμερείς σχέσεις και τον ρόλο της Κύπρου στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημέρωνε τον συνομιλητή του για τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Αναμενόταν επίσης να ζητήσει την παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα, για διαφοροποίηση της στάσης της.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμενόταν επίσης να συναντηθεί ατύπως με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο έχει επίσης καθοριστεί συνάντηση για τις 11 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης).
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα) με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά και τον διορισμό του ειδικού αντιπροσώπου Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
«Αυτό που θα κυριαρχήσει», τόνισε, «είναι η σημασία των ουσιωδών συνομιλιών, όσον αφορά τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, οι οποίες όπως έχει συμφωνηθεί θα είναι διασταυρωμένες και θα πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια συμβιβασμού».
Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ανεξάρτητο μεσολαβητή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κανενός μεσολαβητή.
«Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω και συνεπώς κακώς γίνεται συζήτηση περί μεσολαβητών. Και στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου σαφώς αποκλείεται η επιδιαιτησία, τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα κι ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι προϊόν ελευθέρας βουλήσεως των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Συνεπώς, ούτε παρεμβάσεις τρίτων, ούτε επιδιαιτησία μπορεί να γίνει αποδεκτή», υπέδειξε.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «άτυπες και προφορικές ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν και δεν θα είναι δεσμευτικές, είναι ευπρόσδεκτές απ' όπου κι αν προέρχονται. Ιδιαίτερα απ' όσους μπορούν να ασκήσουν επιρροή προς εκείνα τα κέντρα, τα οποία φέρουν και το βάρος της ευθύνης για την επίλυση του Κυπριακού».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και «στο βεβαρημένο, αλλά καθόλα χρήσιμο», όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα που θα έχει στη διάρκεια της επταήμερης παρουσίας του στη Νέα Υόρκη και το οποίο περιλαμβάνει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Κίνας, τους προέδρους της Αιγύπτου, της Αρμενίας και της Παλαιστίνης και τους πρωθυπουργούς του Λιβάνου και του Κουβέιτ, αλλά και σειρά άλλων ηγετών κρατών, καθώς και τους αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Σ.Α. Αναφέρθηκε επίσης στις επαφές του με την κυπριακή παροικία και την ηγεσία του αμερικανοεβραϊκού λόμπι.
Το πρόγραμμα της Δευτέρας περιλαμβάνει γεύμα με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. και συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν. Η συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής, ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει και την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Το πρόγραμμα επαφών του προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και γενικά της κυπριακής αντιπροσωπείας, είναι «γεμάτο» με διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συναντήσεις και συζητήσεις για θέματα ειδικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος για τα συμφέροντα της Κύπρου.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου
Ανταπόκριση: Αποστόλης Ζουπανιώτης, Νέα Υόρκη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:11

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.