Δεν δόθηκαν λύτρα για Τούρκους ομήρους

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι οι 46 Τούρκοι όμηροι που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ τον Ιούνιο, απελευθερώθηκαν ύστερα από "διπλωματικές διαπραγματεύσεις" και ότι δεν δόθηκαν λύτρα. "Δεν τέθηκε καν θέμα χρημάτων, διεξήχθησαν μόνο πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Και αυτό σημαίνει νίκη της διπλωματίας", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος πριν αναχωρήσει για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους μαχητές του ΙΚ, ο Έρντογαν απάντησε: "Δεν έχει σημασία αν έγινε ανταλλαγή. Σημασία έχει ότι οι όμηροι επέστρεψαν και είναι μαζί με τις οικογένειές τους". Μόλις χθες, ο Έρντογαν είχε κάνει λόγο για "μυστική επιχείρηση" διάσωσης από πράκτορες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι και έφεραν στην Τουρκία τους 46 ομήρους, ύστερα από τουλάχιστον τρεις μήνες ομηρείας.
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" ότι οι όμηροι είχαν αφεθεί ελεύθεροι τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ,στην πόλη Τελ-Αμπιάντ στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία, έπειτα από τη μεταφορά τους από την πόλη Ράκα της ανατολικής Συρίας, που αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών. Αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να δώσουν διευκρινίσεις για την επιχείρηση διάσωσης. Οι όμηροι, ανάμεσά τους ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας, διπλωμάτες και οικογένειές τους, στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και μέλη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών απήχθησαν από το προξενείο της Μοσούλης στις 11 Ιουνίου από σουνίτες αντάρτες, όταν οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν την πόλη.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να μετάσχει στις μάχες του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ. Στις σημερινές δηλώσεις του, ο Έρντογαν είπε ότι η Άγκυρα πιθανόν να αλλάξει γνώμη, τουλάχιστον εν μέρει, τώρα που απελευθερώθηκαν οι όμηροι. "Θα μπορούσαμε να είχαμε πει ναι όταν μας ζητήθηκε να ενταχθούμε στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ, αλλά τότε αυτό δεν γινόταν. Τους είπαμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε γιατί το θέμα των ομήρων δεν είχε διευθετηθεί. Είπαμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε ρόλο στον συνασπισμό, αλλά μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις με τα μέλη του συνασπισμού".
Ο Έρντογαν ανέφερε επίσης ότι συζήτησε για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα συριακά σύνορα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρκα Ομπάμα και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:11

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.