Απεγκλωβισμός από συμφωνίες "βολικές" για την Άγκυρα

Έκκληση για ενότητα «όχι ως άχρωμη ευχή, αλλά ως συνειδητή συσπείρωση δυνάμεων για επιδίωξη λύσης που θα αποτρέπει τους κινδύνους επιβολής άδικης και καταστροφικής λύσης στο Κυπριακό», απηύθυνε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας την ανάγκη απεγκλωβισμού από συμφωνίες που παρέχουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να προωθεί τους σχεδιασμούς της. Επεσήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιμείνει στην άρνησή της να αποδεχτεί δύο κράτη και λεγόμενο νέο συνεταιρισμό, a priori νομιμοποίηση του εποικισμού και εγγυητικά δικαιώματα.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως χρέος μας προς την αγέραστη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη είναι η συνέχιση του αγώνα για δίκαιη λύση εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως στα 15 χρόνια απουσίας του Γιάννου Κρανιδιώτη που έφυγε τόσο πρόωρα και τόσο τραγικά από τη ζωή, η απουσία του επιβεβαιώνει το μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς ο Γιάννος Κρανιδιώτης, σημείωσε, υπήρξε ο συνδετικός κρίκος Ελλάδας-Κύπρου με βαθιά γνώση της ιστορικής διαδρομής του Κυπριακού, ειδικές ευαισθησίες και συνεχή επαγρύπνηση.
Τόνισε παράλληλα ότι η παρουσία του Κρανιδιώτη στην ελληνική πολιτική κονίστρα, με τις ιδιότητες του συμβούλου του Αντρέα Παπανδρέου στην αρχή και αργότερα του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του Υφυπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, υπήρξε ευλογία για την Κύπρο.
«Ο Γιάννος Κρανιδιώτης δεν υπήρξε απλώς ο ακούραστος αγωνιστής των δικαίων του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν ήταν μόνο ο κορυφαίος μαχητής και πρωταγωνιστής για το Κυπριακό μέσα στον ελλαδικό χώρο και ακούραστος εργάτης για την εκπλήρωση του μεγάλου οράματος για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κρανιδιώτης ήταν κυρίως ο οραματιστής των μεγάλων αλμάτων και των ανοικτών οριζόντων για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Με το πάθος του ιδεολόγου, τη μεθοδικότητα του ικανού πολιτικού, με επίγνωση των δυνατοτήτων και των πραγματικών ορίων μιας πολιτικής. Σύγχρονος πολιτικός που πίστευε στην ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου βίου, που απεχθανόταν την αγοραία πολιτική διαδικασία και πίστευε με πάθος στο διάλογο, τα επιχειρήματα και τη δύναμη των ιδεών. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης είχε ένα μοναδικό τρόπο να θέτει στα διεθνή βήματα το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και τις ευθύνες της Τουρκίας κατά τρόπο πειστικό και αποτελεσματικό», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως κάποιοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν διαστρεβλωτικά τη μετριοπάθεια και την ευελιξία του Κρανιδιώτη, για να δικαιολογήσουν εκτροπές και υποχωρήσεις, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για προσβολή της μνήμης του, «γιατί ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήξερε να διαχωρίζει τις κινήσεις τακτικής από τη σταθερή προσήλωση σε αρχές».
Σημείωσε ότι σήμερα, 15 χρόνια μετά το θάνατό του Γιάννου Κρανιδιώτη, βρισκόμαστε μπροστά σε κινδύνους για το εθνικό μας μέλλον. «Μπροστά στον κίνδυνο αναβίωσης σχεδίων, όπως το σχέδιο Ανάν, με άλλη ονομασία, αλλά με παρόμοιο περιεχόμενο» όπως ανέφερε.
«Επιθυμούμε λύση το συντομότερο. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εκκρεμότητα εγκυμονεί κινδύνους», ανέφερε, εξηγώντας ότι «οι κίνδυνοι δεν αποτρέπονται με την αποδοχή λύσεων που θα νομιμοποιούν τα τετελεσμένα της εισβολής» και πως «οι τουρκικές προτάσεις και απαιτήσεις, όπως τις επαναδιατύπωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Έρντογαν στη διάρκεια της πρόσφατης παράνομης επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο, ισοδυναμούν με ανακοπή της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού στην Κύπρο».
Ο πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε πως είναι επιτακτική αναγκαιότητα να υπάρξει ανασκευή λανθασμένων χειρισμών και υποχωρήσεων και «απεγκλωβισμός από συμφωνίες που παρέχουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να προωθεί τους σχεδιασμούς της».

Επιμέλεια: Σταυρούλα Στεργίδου
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Μπάιντεν προς Ερντογάν: Η λύση των δύο κρατών δεν είναι καν στο τραπέζι-Αρνητική εξέλιξη το θέμα των Βαρωσίων
21:37
Ο ΠΟΥ χαιρέτισε τη δέσμευση της G7 για τα εμβόλια, όμως είπε πως χρειάζονται περισσότερα γρήγορα
21:15
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand