Νέα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας εξαγγέλλονται τον Οκτώβριο

Σχέδια χορηγιών για εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα εξαγγείλει μέσα στον Οκτώβριο το υπουργείο Ενέργειας.

Αυτό ανέφερε χθες ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 10ης Έκθεσης Εξοικονόμησης Ενέργειας “SAVENERGY 2014” και της 7ης Έκθεσης Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος “Envirotec 2014” στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων στη Λευκωσία.

Οι δυο εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό μέχρι αύριο.

Μέχρι σήμερα, είπε, η πολιτική και στρατηγική του Υπουργείου οδήγησε σε πρωτοβουλίες, δράσεις και παροχή κινήτρων που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της αξιοποίησης των συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ανέφερε ακόμα ότι το κράτος επικεντρώνεται σε μέτρα που στόχο έχουν να επιφέρουν περαιτέρω μείωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές επιχειρήσεων για αυτοπαραγωγή, ο κύριος Λακκοτρύπης ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου 50 αιτήσεις και 42 από αυτές έχουν ήδη αδειοδοτηθεί.

Επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Ενέργειας αξιοποιεί πόρους από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, με σκοπό την υλοποίηση έργων και σχεδίων χορηγιών που αφορούν στην Εξοικονόμηση Ενέργειας και στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε δημόσια κτήρια, κατοικίες και επιχειρήσεις, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό θα εξαγγελθούν νέα σχέδια χορηγιών εντός Οκτωβρίου.

Σημείωσε εξάλλου πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο μοντέλο αγοράς το οποίο το Υπουργείο προτίθεται να προωθήσει για δημόσια διαβούλευση και το οποίο θα επιτρέψει, όπως είπε, τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ανταγωνιστική αγορά και τα διμερή συμβόλαια μεταξύ προμηθευτή και πελατών.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Χρίστος Μιχαηλίδης είπε πως η απήχηση που είχε η έκθεση SAVENERGY στα δέκα αυτά χρόνια ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού “καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο εμπορικό γεγονός στην Κύπρο που καταπιάνεται με την προώθηση και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών που εξοικονομούν ενέργεια”.

Κατά την τελετή των εγκαινίων απονεμήθηκε το 8ο Βραβείο Εξοικονόμησης Ενέργειας. Επίσης βραβεύθηκαν οι εκθέτες που συμμετείχαν ανελλιπώς και στις 10 εκθέσεις SAVENERGY που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Επίσης, τιμήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της ΟΕΒ, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Γιώργος Γεωργίου.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.