Ευαρέσκεια κομμάτων για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Ικανοποίηση εκφράζουν τα κόμματα για την υπογραφή της συμφωνίας κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τη χρηματοδότηση 85 εκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και τη δημιουργία Εγγυοδοτικού Μηχανισμού.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός τη χρηματοδοτική ένεση των 85 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ, η οποία προβλέπεται να ενισχυθεί από πρόσθετες τραπεζικές πιστώσεις ύψους 28,5 εκατομμυρίων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πρόδρομου Προδρόμου, τα ποσά αυτά θα πρέπει να καταλήξουν στις ΜΜΕ, υπό την μορφή δανείων για ανάπτυξη. Οι τράπεζες οφείλουν να νικήσουν τη γραφειοκρατία και άλλα εμπόδια, αναφέρει, προκειμένου τα κεφάλαια αυτά να φτάσουν στους αποδέκτες που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για νέους.
Πολύ σημαντική θεωρεί και το ΑΚΕΛ, τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Κυβέρνησης και της ΕΤΕπ, τονίζοντας ότι, αν ακολουθηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα, θα καταστεί εφικτή η διάσωση όσων ΜΜΕ παραμένουν σήμερα στη ζωή και αγωνίζονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να επιβιώσουν.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για τη δημιουργία του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού για τις ΜΜΕ είχαν ξεκινήσει επί προηγούμενης κυβέρνησης και είχαν φθάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Ο κ. Κώστα αναφέρθηκε σε σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να εκπληρωθούν, ώστε να λειτουργήσει ορθά ο μηχανισμός, τονίζοντας την ανάγκη οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης της αίτησης δανειοδότησης να είναι απλές και όχι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές, καθώς και θέσπισης τέτοιων κριτηρίων έτσι ώστε τα λεφτά αυτά να καταλήξουν σε μικρές βασικά επιχειρήσεις και όχι μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, χαρακτηρίζει τη χρηματοδότηση και η ΕΔΕΚ, ζητώντας όπως τα χρήματα διατεθούν άμεσα εκεί και όπου πρέπει. Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως θα πρέπει το ποσό αυτό, κάτω από την καθοδήγηση και επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας, να διατεθεί το συντομότερο δυνατό εκεί όπου το έχουν πραγματική ανάγκη. Δεν θα πρέπει τόνισε να υπάρξει καμία ολιγωρία ούτε από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, ούτε από πλευράς τραπεζών στο να διοχετευθούν αυτά τα λεφτά εκεί όπου υπάρχει η πραγματική ανάγκη.
"Φιλί ζωής" για τις κυπριακές ΜΜΕ στη δύσκολη συγκυρία που διανύουν, χαρακτηρίζει το ΕΥΡΩΚΟ, τα 85 εκ. ευρώ που η ΕΤΕπ διέθεσε εκ νέου με δάνειο στην Κύπρο. Σε γραπτή δήλωση, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης τονίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα της ΕΤΕπ και η διοχέτευσή τους προς τις ΜΜΕ πρέπει να γίνει με διαφάνεια και ταχύτητα.
Ο Στέλιος Στυλιανού, μέλος της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών, τόνισε ότι τα 85 εκ. ευρώ από την ΕΤΕπ αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να αποδείξει ότι όντως ενδιαφέρεται για το παρόν και το μέλλον των ΜΜΕ. "Ως Συμμαχία Πολιτών", είπε ο κ. Στυλιανού, "έχουμε πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη για άμεση στήριξη των ΜΜΕ, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας".

Σύνταξη: Δέσποινα Κουρή, Σταυρούλα Στεργίδου
Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:11

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.