Γερμανός ΥΦΕΞ: Θέλουμε η Κύπρος να εξέλθει πιο ισχυρή από την κρίση

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για έξοδο από την οικονομική κρίση εξήρε ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Μίχαελ Ροτ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Γκαίτε με θέμα “Γερμανία και Κύπρος σε μια ΕΕ που αλλάζει” ο κ. Ροτ είπε ότι η Κύπρος έχει μπροστά της ακόμη μια μακρά και επίπονη διαδικασία αλλά διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Κύπρο στις προσπάθειές της να πετύχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
“Θέλουμε η Κύπρος να βγει ισχυρότερη από την κρίση από ό, τι πριν”, είπε, και τόνισε τη σημασία πραγματοποίησης προσωπικών επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ροτ τόνισε ότι είναι ένα θέμα που αγγίζει και την ΕΕ και σημείωσε ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του προβλήματος δεν θα είναι ανοικτό για πάντα.
Σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ότι προς το παρόν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα και ένας από τους λόγους είναι ότι η Κύπρος, μονομερώς, εμποδίζει το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων και ευχήθηκε όπως η Λευκωσία ευθυγραμμιστεί με το Βερολίνο στο εγγύς μέλλον προκειμένου τα κεφάλαια 23 και 24 να ανοίξουν.

Οικονομική κρίση και Κύπρος


Ο Γερμανός ΥΦΕΞ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος στον οικονομικό τομέα.
“Η Κύπρος έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Έχει επιστρέψει στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και βελτίωσε τις αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους. Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα συνεχίσουν να προωθούν όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”, είπε.
Ο κ. Ροτ ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ακόμη μια μακρά και επίπονη διαδικασία μπροστά της αλλά διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Κύπρο στις προσπάθειές της να πετύχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
“Η μεταρρύθμιση ήταν αναγκαία και εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Αλλά πρέπει να υπάρχει μια σαφής προοπτική για το διάστημα που θα ακολουθήσει του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Κύπρο; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τη νέα γενιά; Ποιό είναι το σωστό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο για την Κύπρο;”, είπε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τον ενεργειακό εφοδιασμό, λέγοντας ότι “τα κοιτάσματα φυσικού αερίου  στις νότιες ακτές της Κύπρου είναι μια μεγάλη ευκαιρία -τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά”.
Ο κ. Ροτ είπε ότι η Κύπρος αγωνίζεται σκληρά για να ξεπεράσει την ύφεση που ξεκίνησε το 2012 και ανέφερε ότι η απάντηση της ΕΕ στην οικονομική κρίση που πλήττει πολλές χώρες της ΕΕ πρέπει να είναι όχι μόνο λιτότητα και φιλελευθεροποίηση αλλά και κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη, δημοσιονομική πειθαρχία και καταπολέμηση της ανεργίας.
“Η εξεύρεση λύσης σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”, είπε.

Κυπριακό 

Ο κ. Ροτ τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που αγγίζει και την ΕΕ και σημείωσε ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του προβλήματος δεν θα είναι ανοικτό για πάντα.
“Η διένεξη μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας δεν είναι απλά ένα διμερές πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα που έχει σημασία και για την ΕΕ στο σύνολό της”, είπε, προσθέτοντας ότι είναι εφικτό να πετύχουμε μια ενωμένη Κύπρος εντός της ΕΕ.
Είναι θετικό, ανέφερε ο Γερμανός Υφυπουργός, ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι απαράδεκτη και ότι έχουν συνειδητοποιήσει πως μια διευθέτηση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις δύο κοινότητες. Ωστόσο, ανέφερε υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού δεν θα παραμείνει ανοικτό για πάντα.
“Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα. Στη Γερμανία, έχουμε τη δική μας εμπειρία όταν πριν από 25 χρόνια, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η διαδικασία της ενοποίησης διήρκεσε μόνο λίγους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές, οι πολιτικοί πρέπει να δρουν με τόλμη και αποφασιστικότητα για να αδράξουν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν το ανοικτό παράθυρο προτού αυτό κλείσει ξανά”.

Ευρωτουρκικές σχέσεις και Κύπρος

Σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ότι προς το παρόν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα και ένας από τους λόγους είναι ότι η Κύπρος, μονομερώς, εμποδίζει το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία σε τομείς όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, είπε ότι η Γερμανία υποστηρίζει το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24 τα οποία αφορούν τα πιο πάνω θέματα και εξέφρασε την ελπίδα όπως η Κύπρος συμφωνήσει με την Γερμανία στο ζήτημα αυτό στο εγγύς μέλλον.
Προκειμένου, είπε, να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Διμερείς σχέσεις 


Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ροτ είπε ότι η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και οι κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες είναι ζωτικής σημασίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
“Ακόμα και αμφιλεγόμενες αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι στενά συντονισμένες μεταξύ των κυβερνήσεών μας”, είπε.

Σημείωσε ότι η Γερμανία παρέχει συγκεκριμένη τεχνογνωσία στην Κύπρο σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
“Θέλουμε η Κύπρος να βγει ισχυρότερη από την κρίση από ό, τι πριν”, είπε, και τόνισε τη σημασία πραγματοποίησης προσωπικών επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Φέτος, είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης πραγματοποίησαν με επιτυχία επισκέψεις στη Γερμανία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί αξιωματούχοι θα επισκέπτονται την Κύπρο, λέγοντας ότι και ο ίδιος θα επισκεφθεί ξανά το νησί.

Διεθνείς προκλήσεις και ΕΕ 


Στην ομιλία του, ο κ. Ροτ αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία αλλά και στις ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Είπε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο και στις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά σημείωσε ότι “είμαι βέβαιος πως πρέπει να πληρώσουμε αυτό το τίμημα” λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα σθεναρό μήνυμα στη Μόσχα παραμένοντας ενωμένη σε αυτό το θέμα. `Δεν θα ανεχτούμε η Ρωσία να καταπατεί το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία και ζητούμε από την Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών” είπε.
Σε σχέση με την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ροτ ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέα κύματα μεταναστών προς την ΕΕ, λέγοντας ότι ο αριθμός τους έφθασε φέτος σε επίπεδα ρεκόρ.

Πηγή :ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
AUKUS: Tο παρασκήνιο της συμφωνίας - Που και πότε κλείστηκε, πίσω από την πλάτη Μακρόν
08:42
ΗΠΑ: Επιταχύνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού σχεδόν 15.000 μεταναστών που κατασκήνωσαν κάτω από γέφυρα
08:25
Αφγανιστάν: Τρεις νεκροί και 20 τραυματίες από εκρήξεις βομβών στην Τζαλαλαμπάντ
07:50
Αφγανιστάν: Δεν αρκεί η συγγνώμη των ΗΠΑ, λένε οι συγγενείς των αμάχων που σκοτώθηκαν με drone στην Καμπούλ
07:23
Στη Νέα Υόρκη φθάνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Την Παρασκευή θα προσφωνήσει την 76η ΓΣ του ΟΗΕ
06:58
Γερμανία: Οι τρεις υποψήφιοι διάδοχοι της Άγγελα Μέρκελ
06:49
Για "σοβαρή κρίση" με τις ΗΠΑ που θα έχει επιπτώσεις και στο ΝΑΤΟ, κάνει λόγο ο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν
06:30
18 Σεπτεμβρίου
Το ΥΠΠΑΝ εφαρμόζει μια νέα ενισχυμένη πολιτική για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, είπε ο Π. Προδρόμου
21:29
 Έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μετέφερε στους πυρόπληκτους κατοίκους της Βαβατσινιάς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
21:28
Εντείνται η διπλωματική κρίση που ξέσπασε μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας
20:41
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στο Δήμο ΑγίαςΝάπας
19:36
Δύο θάνατοι και 140 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν το Σάββατο
19:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand