Γερμανός ΥΦΕΞ: Θέλουμε η Κύπρος να εξέλθει πιο ισχυρή από την κρίση

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για έξοδο από την οικονομική κρίση εξήρε ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Μίχαελ Ροτ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Γκαίτε με θέμα “Γερμανία και Κύπρος σε μια ΕΕ που αλλάζει” ο κ. Ροτ είπε ότι η Κύπρος έχει μπροστά της ακόμη μια μακρά και επίπονη διαδικασία αλλά διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Κύπρο στις προσπάθειές της να πετύχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
“Θέλουμε η Κύπρος να βγει ισχυρότερη από την κρίση από ό, τι πριν”, είπε, και τόνισε τη σημασία πραγματοποίησης προσωπικών επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ροτ τόνισε ότι είναι ένα θέμα που αγγίζει και την ΕΕ και σημείωσε ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του προβλήματος δεν θα είναι ανοικτό για πάντα.
Σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ότι προς το παρόν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα και ένας από τους λόγους είναι ότι η Κύπρος, μονομερώς, εμποδίζει το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων και ευχήθηκε όπως η Λευκωσία ευθυγραμμιστεί με το Βερολίνο στο εγγύς μέλλον προκειμένου τα κεφάλαια 23 και 24 να ανοίξουν.

Οικονομική κρίση και Κύπρος


Ο Γερμανός ΥΦΕΞ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος στον οικονομικό τομέα.
“Η Κύπρος έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Έχει επιστρέψει στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και βελτίωσε τις αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους. Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα συνεχίσουν να προωθούν όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”, είπε.
Ο κ. Ροτ ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ακόμη μια μακρά και επίπονη διαδικασία μπροστά της αλλά διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Κύπρο στις προσπάθειές της να πετύχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
“Η μεταρρύθμιση ήταν αναγκαία και εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Αλλά πρέπει να υπάρχει μια σαφής προοπτική για το διάστημα που θα ακολουθήσει του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Κύπρο; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τη νέα γενιά; Ποιό είναι το σωστό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο για την Κύπρο;”, είπε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τον ενεργειακό εφοδιασμό, λέγοντας ότι “τα κοιτάσματα φυσικού αερίου  στις νότιες ακτές της Κύπρου είναι μια μεγάλη ευκαιρία -τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά”.
Ο κ. Ροτ είπε ότι η Κύπρος αγωνίζεται σκληρά για να ξεπεράσει την ύφεση που ξεκίνησε το 2012 και ανέφερε ότι η απάντηση της ΕΕ στην οικονομική κρίση που πλήττει πολλές χώρες της ΕΕ πρέπει να είναι όχι μόνο λιτότητα και φιλελευθεροποίηση αλλά και κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη, δημοσιονομική πειθαρχία και καταπολέμηση της ανεργίας.
“Η εξεύρεση λύσης σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”, είπε.

Κυπριακό 

Ο κ. Ροτ τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που αγγίζει και την ΕΕ και σημείωσε ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του προβλήματος δεν θα είναι ανοικτό για πάντα.
“Η διένεξη μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας δεν είναι απλά ένα διμερές πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα που έχει σημασία και για την ΕΕ στο σύνολό της”, είπε, προσθέτοντας ότι είναι εφικτό να πετύχουμε μια ενωμένη Κύπρος εντός της ΕΕ.
Είναι θετικό, ανέφερε ο Γερμανός Υφυπουργός, ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι απαράδεκτη και ότι έχουν συνειδητοποιήσει πως μια διευθέτηση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις δύο κοινότητες. Ωστόσο, ανέφερε υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού δεν θα παραμείνει ανοικτό για πάντα.
“Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα. Στη Γερμανία, έχουμε τη δική μας εμπειρία όταν πριν από 25 χρόνια, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η διαδικασία της ενοποίησης διήρκεσε μόνο λίγους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές, οι πολιτικοί πρέπει να δρουν με τόλμη και αποφασιστικότητα για να αδράξουν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν το ανοικτό παράθυρο προτού αυτό κλείσει ξανά”.

Ευρωτουρκικές σχέσεις και Κύπρος

Σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ότι προς το παρόν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα και ένας από τους λόγους είναι ότι η Κύπρος, μονομερώς, εμποδίζει το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία σε τομείς όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, είπε ότι η Γερμανία υποστηρίζει το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24 τα οποία αφορούν τα πιο πάνω θέματα και εξέφρασε την ελπίδα όπως η Κύπρος συμφωνήσει με την Γερμανία στο ζήτημα αυτό στο εγγύς μέλλον.
Προκειμένου, είπε, να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Διμερείς σχέσεις 


Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ροτ είπε ότι η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και οι κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες είναι ζωτικής σημασίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
“Ακόμα και αμφιλεγόμενες αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι στενά συντονισμένες μεταξύ των κυβερνήσεών μας”, είπε.

Σημείωσε ότι η Γερμανία παρέχει συγκεκριμένη τεχνογνωσία στην Κύπρο σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
“Θέλουμε η Κύπρος να βγει ισχυρότερη από την κρίση από ό, τι πριν”, είπε, και τόνισε τη σημασία πραγματοποίησης προσωπικών επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Φέτος, είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης πραγματοποίησαν με επιτυχία επισκέψεις στη Γερμανία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί αξιωματούχοι θα επισκέπτονται την Κύπρο, λέγοντας ότι και ο ίδιος θα επισκεφθεί ξανά το νησί.

Διεθνείς προκλήσεις και ΕΕ 


Στην ομιλία του, ο κ. Ροτ αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία αλλά και στις ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Είπε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο και στις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά σημείωσε ότι “είμαι βέβαιος πως πρέπει να πληρώσουμε αυτό το τίμημα” λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα σθεναρό μήνυμα στη Μόσχα παραμένοντας ενωμένη σε αυτό το θέμα. `Δεν θα ανεχτούμε η Ρωσία να καταπατεί το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία και ζητούμε από την Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών” είπε.
Σε σχέση με την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ροτ ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέα κύματα μεταναστών προς την ΕΕ, λέγοντας ότι ο αριθμός τους έφθασε φέτος σε επίπεδα ρεκόρ.

Πηγή :ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:12

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.