Ντράγκι: Να τεθούν σε τάξη όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης για ανάκαμψη της κρίσης

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να θέσουν σε τάξη τις οικονομίες τους, ώστε η Ευρωζώνη να ανακάμψει από τη μακρά οικονομική κρίση.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να λειτουργήσουν παράλληλα νομισματική, δημοσιονομική και διαρθρωτική πολιτική για να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Μιλώντας την σε οικονομικό φόρουμ στο Μιλάνο είπε ότι  «Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια σειρά προϋποθέσεων - χαμηλή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό, υψηλό χρέος και υψηλή ανεργία -  που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συντονισμένη δράση τόσο στην πλευρά της ζήτησης όσο και στην πλευρά της προσφοράς της οικονομίας”. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, αυτό απαιτεί από όλους τους φορείς - τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο - να διαδραματίσουν το ρόλο τους στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, όπως καθορίζονται στις Συνθήκες της ΕΕ. Ο κύριος Ντράγκι υποστήριξε επίσης ότι η μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ για να προλάβει το ενδεχόμενο ενός αποπληθωριστικού σπιράλ  στις οικονομικές της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς και η δεσμευση για έναρξη προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών προς ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία δεν είναι αρκετά.
"Κανένα μέτρο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, δεν μπορεί να είναι επιτυχές αν δεν συνοδεύεται από τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές - πολιτικές που ευνοούν την δυναμική ανάπτυξη και εμπνέουν εμπιστοσύνη", πρόσθεσε. Ανέφερε ότι "δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη», εκτός και εάν υπάρξει «μια αποφασιστική αύξηση των επενδύσεων".
Αυτό είναι απαραίτητο για να οδηγήσει τον πληθωρισμό πλησίον του ορίου που επιδιώκουμε για τόνωση της οικονομίας και μείωση της ανεργίας, ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι για ενίσχυση των επενδύσεων απαιτούνται να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι οι επενδύσεις αποτελούν το κλειδί για μια βιώσιμη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
"Αν δεν καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε τις επενδύσεις, θα αποδυναμώσουμε την οικονομία βραχυπρόθεσμα και θα υπονομεύσουμε τις προοπτικές της, μακροπρόθεσμα", κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σύνταξη: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Έτοιμη η Δημοκρατία να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα
15:31
Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα ασφάλειας, δήλωσε η ΓΓ του ΚΣ ΟΑΣΕ
15:20
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών η ηθοποιός Λέτα Πασχούλα
15:10
Σειρά μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ
14:47
Εκτός ελέγχου φωτιά στα κατεχόμενα Πάναγρα, οδεύει προς το δάσος
14:41
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς
14:35
ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να αναχαιτισθεί, αν δράσουμε τώρα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
14:25
Υπουργικό Συμβούλιο: Τέρμα οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας
14:18
Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας – Ενας τραυματίας
14:00
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τα ΜΟΕ και τις νέες τουρκικές προκλήσεις ζητούν οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών
13:50
Σιζόπουλος: ​Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υποβαθμίζουν το κυπριακό σε δικοινοτικό πρόβλημα και απενοχοποιούν την Τουρκία
13:44
Συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις ΗΠΑ θα έχει ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης
13:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand