Επίλυση του «προβλήματος» πριν την επόμενη δόση αναμένει το Εurogroup

Οι τροπολογίες για τις εκποιήσεις ακινήτων που υιοθέτησε η Βουλή δεν είναι σύμφωνες με το μνημόνιο τόνισαν ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Γίρκι Κατάϊνεν.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Eurogroup στο Μιλάνο, συνέδεσαν επίσης την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει. Ο κύριος Ντάϊσελμπλουμ ανέφερε ότι ενημερώθηκαν από την τρόικα για τα βασικά στοιχεία της πέμπτης αξιολόγησης και στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισαν την πρόοδο που πέτυχαν οι κυπριακές Αρχές. Ωστόσο, πρόσθεσε, επισημαίνεται ότι λόγω των τελευταίων τροποποιήσεων που προώθησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπάρχει ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα που αφορά τις εκποιήσεις.

Το Εurogroup, είπε, καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε η νομοθεσία για τις εκποιήσεις να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία με το μνημόνιο και μόλις η τρόϊκα διαπιστώσει ότι έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις θα μπορεί να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης (350 εκατ. ευρώ η Ευρωζώνη και 86 εκατ. ευρώ το ΔΝΤ).

Ο κύριος Κατάϊνεν σημείωσε ότι η Κύπρος κάνει καλή δουλειά με την έννοια ότι πληροί τους μεσοπρόθεσμους στόχους, του προγράμματος, με άνεση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν και υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι γνωστό, πρόσθεσε παράλληλα, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σχετικά με τη νομοθεσία που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εκποιήσεις, η οποία δεν είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Από τις κυπριακές Αρχές, είπε, αναμένονται διευκρινίσεις για το πώς θα προχωρήσουν. Ο κύριος Κατάϊνεν είπε ακόμα ότι η μεταρρύθμιση για τις εκποιήσεις είναι ουσιώδης γιατί θα επιτρέψει στις τράπεζες να αρχίζουν να δίνουν τα δάνεια, τα οποία απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, προέβλεψε ότι η εκταμίευση των 350 εκατ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα των εκποιήσεων.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαΐου
ΕΤΥΚ: Η Ελληνική δεν μπορεί να παραβιάζει συμβάσεις, εργασιακούς θεσμούς, και να αγνοεί το Υπ. Εργασίας
08:28
Άρχισαν οι συλλήψεις για τα επεισόδια στο προεδρικό. Ταυτοποιούνται μέσω βίντεο οι εμπλεκόμενοι στα έκτροπα (ΒΙΝΤΕΟ)
07:54
Η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» αλλά επιμένει ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων
07:25
Καταγράφηκαν 771.145 κρούσματα και 1.592 θάνατοι από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο παγκοσμίως
07:07
Ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού επιρρίπτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
06:43
Πράσινο φως για λήψη απεργιακών μέτρων άναψαν στο συμβούλιο της ΕΤΥΚ οι Τραπεζοϋπάλληλοι
06:22
Ιωάννης Κασουλίδης: Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
06:06
Ουκρανία: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο
05:51
18 Μαΐου
Ετοιμος ο Πρόεδρος για διάλογο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είπε ο Κυριάκος Κούσιος
21:44
Σε χαμηλό πέντε μηνών υποχώρησαν τον Απρίλιο οι άδειες οικοδομής στις ΗΠΑ
21:39
Ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία, χαρακτηρίζει ο Σολτς την αίτηση Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
21:31
Ο Μπάιντεν χαιρετίζει και στηρίζει την «ιστορική υποψηφιότητα» Φινλανδίας και Σουηδίας για το ΝΑΤΟ
21:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand