ΑΗΚ: Αντικίνητρο ο τόκος για καθυστερημένα

Η επιβολή τόκου από την ΑΗΚ στους καθυστερημένους λογαριασμούς "δεν λήφθηκε χωρίς σοβαρό προβληματισμό από τον οργανισμό και ήταν μια απόφαση που κρίθηκε αναγκαία για να αναχαιτιστεί μια αυξητική τάση στους απλήρωτους λογαριασμούς της ΑΗΚ, το ύψος των οποίων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τις δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία του τόπου από το 2013 και μετά".

Σε ανακοίνωσή της, με την οποία απαντά σε δηλώσεις του βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα, η ΑΗΚ σημειώνει ότι "το μέτρο της επιβολής τόκου υπερημερίας 4,5% στους καθυστερημένους λογαριασμούς έχει εισαχθεί πρώτιστα ως αντικίνητρο για αυτούς που ενώ έχουν τη δυνατότητα να τους εξοφλούν, δεν το πράττουν εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η ΑΗΚ δεν αποκόπτει αβασάνιστα την παροχή στους πελάτες της, ανεξάρτητα της κατηγορίας στην οποία αυτοί είναι ενταγμένοι".

"Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβάρυνση τόκου είναι πολύ μικρή, αφού το 4,5% αφορά ετήσιο επιτόκιο. Με αυτή τη χρέωση η ΑΗΚ δεν ανακτά τα πραγματικά έξοδα που οι καθυστερήσεις αυτές επιφέρουν στον οργανισμό, με δεδομένο ότι η ίδια καταβάλλει μεγαλύτερο επιτόκιο σε πλείστα από τα δάνεια της. Θα λειτουργήσει όμως ως αντικίνητρο για όσους ενώ μπορούν αποφεύγουν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους", σημειώνει η ΑΗΚ.

Επισημαίνει ότι, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικά στιγμές που διέρχεται ο τόπος, έχει εξαιρέσει από το μέτρο τις ευάλωτες ομάδες που είναι ενταγμένες στη Διατίμηση 08, ενώ οι διευκολύνσεις που θα παραχωρούνται στις ομάδες αυτές για εξόφληση τυχόν καθυστερημένων ποσών που έχουν συσσωρευτεί θα γίνεται επίσης χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τόκου.

Η ΑΗΚ απαντά και σε ερωτήσεις που έθεσε ο κ. Βαρνάβα μέσω επιστολής του στον Τύπο. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η ΑΗΚ δεν παρέχει δωρεάν ρεύμα σε κατοχικά φυλάκια, η πολιτεία λαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν οποιανδήποτε παροχή δωρεάν ρεύματος σε κάποιες περιοχές όπου διαμένουν Τουρκοκύπριοι, το μισθολόγιο της ΑΗΚ είναι εναρμονισμένο με αυτό του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν υπάρχουν υπερπρονόμια, το θέμα τις κοινωνικής πολιτικής είναι αρμοδιότητα της πολιτείας και αυτή αποφασίζει ποιοι δικαιούνται να ενταχθούν στις ευάλωτες ομάδες, η ΑΗΚ παρέχει ευκολίες αποπληρωμής των καθυστερημένων οφειλών σε όλους τους πελάτες της, και οι ψηλές διατιμήσεις της ΑΗΚ είναι αποτέλεσμα λανθασμένων διαχρονικά αποφάσεων της πολιτείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:28

Τελευταιες Ειδησεις

24 Μαΐου
Ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντλήσει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των αγροτών
17:20
Διαβεβαιώσεις Κ. Στιούαρτ σε Α. Νεοφύτου. Αμετάβλητη η θέση των Η.Ε. για επιστροφή της Αμμοχώστου
16:54
Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης είναι ύπουλος και άνανδρος». Το πεπρωμένο της Κύπρου είναι η «τουρκοκρατία»
16:35
Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων. Επί τάπητος καταρτισμός πλάνου αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων. (Βίντεο)
16:13
Αιφνίδιοι έλεγχοι της ΕΠΑ στα γραφεία του συνδέσμου Τυροκόμων και σε επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών/τυροκομικών προϊόντων
15:58
Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ
15:36
Ν. Δένδιας: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Άγκυρας. Διάλογος με ύβρεις και υπερπτήσεις δεν γίνεται
15:18
Στόχος οι αφίξεις τουριστών για φέτος να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια, λέει ο Σάββας Περδίος
14:57
Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία για τις ενέργειες του ψευδοκράτους στο Βαρώσι
14:48
Ανησυχία για τη γήρανση του πληθυσμού εκφράζουν μέλη της Ad Hoc Επιτροπής για Μελέτη του Δημογραφικού
14:42
Ο Ζελένσκι στις εκατό προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022 του περιοδικού Time
14:26
Στην Αθήνα μεταβαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να επισκεφθεί την Ζέτα Αιμιλιανίδου - Η κατάσταση της υγείας της κρίνεται ως "κρίσιμη"
14:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand