ΕΕ: Πρόσθετες κυρώσεις μεν, αλλά...

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, ωστόσο δεσμεύθηκαν να επανεξετάσουν την κατάσταση πριν από το τέλος του μήνα και αν διαπιστώσουν ότι η εξέλιξη είναι θετική, θα αναστείλουν ή θα καταργήσουν τις κυρώσεις.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, οι 28 μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών θα προχωρήσουν πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου σε μια ενδελεχή αξιολόγηση του σχεδίου ειρήνευσης στην περιοχή. «Με βάση την αξιολόγηση αυτή και εάν η εξέλιξη είναι θετική θα ζητηθεί από την Κομισιόν και την υπηρεσία εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ να φέρουν πρόταση για την τροποποίηση, την αναστολή ή και την κατάργηση των μέτρων», τόνισε.

Τα νέα μέτρα απαγορεύουν τη χορήγηση πιστώσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ στις τρεις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της Ρωσίας και στις τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι κυρώσεις στην ενέργεια αφορούν τις πετρελαϊκές εταιρίες Rosneft, Transneft, καθώς και τις δραστηριότητες πετρελαίου της Gazprom.

Παράλληλα, ενισχύονται οι κυρώσεις εναντίον πέντε ρωσικών τραπεζών (Sberbank, VTB BAnk, Gazprombank, Vnesheconombank et Rosselhozbank). Όπως αναφέρει η απόφαση, «απαγορεύεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις της ΕΕ να χορηγήσουν δάνεια στις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, καθώς και να επενδύσουν σε μετοχές, καθώς και ομόλογα που εκδίδονται από αυτές τις τράπεζες με διάρκεια άνω των 30 ημερών".

Στον κατάλογο των κυρώσεων θα ενταχθούν επίσης εννέα ρωσικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογίες διπλής χρήσης. Επίσης άλλα 24 άτομα θα ενταχθούν στον κατάλογο όσων θα απαγορευθεί η είσοδος και θα «παγώσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Πράσινο φως για αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
06:47
Ψευδοκράτος: Στα Βαρώσια διεξάγονται βελτιωτικές εργασίες ασφάλειας για τους επισκέπτες
06:20
Ουκρανία: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» (ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης)
05:35
Ουκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ
05:33
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
05:27
Ξεπέρασαν τα εκατόν, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
05:22
Το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών
05:17
21 Μαΐου
Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου
21:39
Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα με το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου
21:17
Ευρώπη-Ευλογιά πιθήκων: Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία
20:55
ΥΠΕΞ: Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να σωθεί μόνο εάν τεθούν σε συζήτηση τα ΜΟΕ
20:27
Yπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον κατεχόμενο Κορμακίτη
20:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand