ΗΠΑ - Κούβα: Εξομάλυνση σχέσεων ύστερα από μισό αιώνα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την απόφασή του να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αβάνα τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα "να σπάσουμε τα δεσμά του παρελθόντος". 

Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορική ομιλία του στον Λευκό Οίκο και μιλώντας στα ισπανικά, απευθυνόμενος στους Κουβανούς που ζουν στις ΗΠΑ είπε: "Είμαστε όλοι Αμερικανοί". "Σήμερα, κάνουμε αυτές τις αλλαγές γιατί είναι το σωστό. Σήμερα η Αμερική επιλέγει να σπάσει τα δεσμά του παρελθόντος ώστε να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, για τον κουβανικό λαό, για τον αμερικανικό λαό, για ολόκληρο το ημισφαίριό μας και για όλον τον κόσμο", υπογράμμισε.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την Κούβα σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιλώντας σε δημοσιογράφους παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό κάποιος μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να αναιρέσει τη νέα πολιτική που χαράσσει ο σημερινός έναντι της Κούβας. Ωστόσο, τόνισε πως ο Λευκός Οίκος ελπίζει το Κογκρέσο να προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα καταστήσουν δυνατή την πλήρη άρση του εμπάργκο που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Αβάνα πριν ο Ομπάμα αποχωρήσει από την προεδρία.

Επιβεβαίωση και από την Κούβα

Την εξομάλυνση των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της χώρας Ραούλ Κάστρο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αφού έγινε γνωστό ότι απελευθερώθηκε ο Αμερικανός Άλαν Γκρος, ο οποίος κρατείτο εδώ και πέντε χρόνια σε κουβανική φυλακή. «Συμφωνήσαμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις» μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, οι οποίες διακόπηκαν πριν περισσότερο από μισό αιώνα, είπε χαρακτηριστικά ο Κάστρο.
Όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι το κεντρικό (πρόβλημα) του οικονομικού εμπάργκο έχει επιλυθεί», πρόσθεσε ο ίδιος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Κάστρο σημείωσε ότι τρεις Κουβανοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που κρατούνταν σε αμερικανικές φυλακές τα τελευταία 16 χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Γκρος.
Οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο, που είχαν καταδικαστεί το 2001 σε βαριές ποινές κάθειρξης για κατασκοπεία, «επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα μας», είπε ο Κάστρο.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αβάνα θα απελευθερώσει έναν Αμερικανό κουβανικής καταγωγής που κρατείται με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ.
Ο Κουβανός πρόεδρος επεσήμανε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ενόψει της ανακοίνωσης του τελευταίου ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στην Κούβα και θα επιδιώξουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Εξάλλου ο Κουβανός πρόεδρος ευχαρίστησε το Βατικανό για τη συνεισφορά του και τον Καναδά για την επιμελητειακή του υποστήριξη στην επίτευξη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ

Στην πρωτοβουλία του Ομπάμα εναντιώθηκαν οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ, δύο από τους πιο διακεκριμένους εκφραστές των Ρεπουμπλικάνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Μακέιν και Γκρέιαμ υποστήριξαν πως η αλλαγή αυτή της πολιτικής των ΗΠΑ σηματοδοτεί ότι «η Αμερική και οι αξίες που αντιπροσωπεύει βρίσκονται σε υποχώρηση και παρακμή», αποτελεί μια προσπάθεια «κατευνασμού αυταρχικών δικτατόρων, τραμπούκων και εχθρών» και μειώνει «την επιρροή της Αμερικής στον κόσμο».
Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες υποστήριξε ότι η αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κούβας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σκοπό έχει να παρακαμφθεί η αμερικανική νομοθεσία.
Ο Μενέντες—Κουβανοαμερικανός πολιτικός ο οποίος εκπροσωπεί το Νιού Τζέρσεϊ—θα είναι το κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στο νέο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.  Η ιδιαίτερα σκληρή στάση του έναντι της Κούβας είναι μάλλον ασυνήθιστη στις τάξεις του κόμματος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, ο οποίος επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από την Κούβα με το αεροσκάφος που μετέφερε τον αποφυλακισθέντα Άλαν Γκρος, δήλωσε σήμερα πως πιστεύει πως τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στην πλειοψηφία τους τάσσονται υπέρ της αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Αβάνας.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε μια αναπάντεχη, μη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Άλαν Γκρος, λίγα λεπτά αφότου ο τελευταίος έφτασε στην αεροπορική βάση Άντριους, μετά την απελευθέρωσή του από τις κουβανικές αρχές. Ο κ. Κέρι, που συνεργάστηκε με το Βατικανό και με τον Κουβανό ομόλογό του για την αποφυλάκιση του Γκρος τους τελευταίους μήνες, τον καλωσόρισε στην πατρίδα και "εξέφρασε την αφάνταστη χαρά του που είναι πλέον ελεύθερος και ενώθηκε ξανά με την οικογένειά του σε αμερικανικό έδαφος", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συνάντηση αυτή δεν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έτυχε να επιστρέφει από την Ευρώπη την ίδια ώρα που το αεροπλάνο του Γκρος έφτανε στις ΗΠΑ από την Κούβα.

O Αμερικανός Άλαν Γκρος,65 χρονών, ένας υπεργολάβος της USAID (της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης) τον οποίο απελευθέρωσε σήμερα η Κούβα μετά από πέντε χρόνια κράτησης, δήλωσε ότι η Αβάνα και η Ουάσιγκτον πρέπει να ξεπεράσουν «τις αμοιβαίως εχθρικές» πολιτικές που εφάρμοσαν η μια έναντι της άλλης στο παρελθόν. Ο Γκρος, που μίλησε σε δημοσιογράφους μετά την αποφυλάκισή του, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για όλα όσα έκανε προκειμένου να διασφαλίσει την απελευθέρωσή του και επισήμανε ότι δεν κατηγορεί το λαό της Κούβας για το μαρτύριο που βίωσε.
«Δύο λάθη δεν κάνουν ποτέ ένα σωστό. Ελπίζω πραγματικά ότι όλοι εμείς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πέρα από τις αμοιβαίως εχθρικές πολιτικές και χάρηκα πολύ όταν άκουσα τι είπε ο πρόεδρος σήμερα» τόνισε ο ίδιος.

Σύνταξη : Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:14

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.