Ελλάδα: Τα «καψόνια» της Τρόικας

BAGGELIS DEMIRISΤου Βαγγέλη Δεμίρη

Έντονο άρωμα Βρυξελλών έχουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Με πιο ήπιο τρόπο είναι αλήθεια σε σχέση με το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, η ΕΕ έκρινε σκόπιμο να παρέμβει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ανοιχτά για τις συνέπειες που θα είχε η συνέχιση της πολιτικής αβεβαιότητας και κυρίως η προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου. Οι αρχικές προτροπές εξελίχθηκαν σε αυστηρές συστάσεις, οι οποίες μετατράπηκαν σε απειλές με φόντο το Grexit. Ενδιαφέρον είναι ότι οι προειδοποιήσεις των εταίρων συνοδεύονται από ένα κύμα δηλώσεων συμπάθειας στον ελληνικό λαό και φυσικά στην κυβέρνηση. Η στάση αυτή ενισχύθηκε βέβαια καθυστερημένα μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 8ης Δεκεμβρίου.

Αυτή η τακτική «καρότο και μαστίγιο» προκαλεί προβληματισμό σε υψηλά κλιμάκια της ευρωπαϊκής ηγεσίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της με δεδομένη τη χρονική στιγμή των συγκεκριμένων παρεμβάσεων. Πράγματι, ορισμένοι αμφισβητούν ανοιχτά αν παρόμοιες δηλώσεις βοηθούν τελικά την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της Αντώνη Σαμαρά στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα. Οι αντιρρήσεις επικεντρώνονται στην απουσία αλληλεγγύης τους τελευταίους τρεις μήνες, όταν η Τρόικα απαιτούσε «εδώ και τώρα» δημοσιονομικά μέτρα για την κάλυψη του κενού, όχι στο έλλειμμα γιατί δεν υπάρχει, αλλά στο πλεόνασμα που αναμένεται να εμφανίσει η Ελλάδα το 2015. Σημαντικοί παράγοντες της Επιτροπής δηλώνουν ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο να δικαιολογηθεί η άσκηση πιέσεων και εκβιασμών στην κυβέρνηση μιας χώρας που μόλις βγήκε από μια απίστευτη σε διάρκεια και σφοδρότητα ύφεση και από την οποία ζητείται να πάρει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να αυξήσει το προβλεπόμενο πλεόνασμα!

Αντ’ αυτού άφησαν ανεξέλεγκτα την Τρόικα να κάνει «καψόνια» σχετικά με το αν και πότε θα γυρίσει στην Αθήνα. Δεν είναι συμπεριφορά εταίρων αυτή, γιατί όντως οι ελληνικές αρχές και πρωτίστως ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του, πέτυχαν τόσο μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα που δεν έχει προηγούμενο για ευρωπαϊκή χώρα. Αν οι ευρωπαίοι εταίροι περιόριζαν τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου πράγματι υπάρχει καθυστέρηση στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα, θα ήταν απολύτως κατανοητό. Βάζοντας, όμως, μπροστά το... κενό στο δημοσιονομικό πλεόνασμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτίθενται ανεπανόρθωτα και πολιτικά και από οικονομικής πλευράς.

Το αποτέλεσμα είναι ότι με εγχώριες και ευρωπαϊκές ευθύνες η Ελλάδα ξαναζεί τις δυσάρεστες στιγμές του 2012 και επανήλθαν τα σενάρια περί Grexit, που ασφαλώς δεν συμβάλουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας, όπως υποστηρίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:14

Τελευταιες Ειδησεις

06 Δεκεμβρίου
Πυρκαγιά σε τρία οχήματα στην κοινότητα Ξυλοφάγου εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες
10:52
Όλγα Καλακούτα: Αύξηση των εμβολιασμών καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες
10:40
Πρόσω ολοταχώς για ένα ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό
10:23
Κλ. Νικολαϊδης: Δεν ήταν εξαιρετικά ακραία τα καιρικά φαινόμενα χθες για να δικαιολούνται πλημμύρες (video)
10:10
Εντοπίστηκαν τα τρία πυροβόλα όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικία στην Πάφο
09:54
Μαρία Κολιού: Είναι δύσκολο να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Κύπρο (video)
09:37
Νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
09:13
Εθνικός-Απόλλωνας στην αυλαία της 12ης αγωνιστικής
09:08
Νίκες για ΑΟ Αραδίππου και Πανελλήνιο
09:05
Άνοιξε η Πύλη για απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων
09:05
Νίγηρας: 12 στρατιωτικοί και «δεκάδες τρομοκράτες» νεκροί
08:54
Πολίτης ανέσυρε μαχαίρι και τραυμάτισε αστυνομικό στο χέρι
08:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand