Αναπτερώνονται οι ελπίδες για ύπαρξη ζωής στον Άρη

Οργανικά στοιχεία όπως μεθάνιο και άνθρακα ανακάλυψε στον Άρη το διερευνητικό σκάφος της NASA Curiosity (περιέργεια).

Κυρίως η ανακάλυψη μεθανίου αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη, εφόσον η εν λόγω χημική ουσία, τουλάχιστον στη Γη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή.

Είναι απαραίτητο να διενεργηθούν περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις, πιο εξειδικευμένες από αυτές που δύναται να προσφέρει το σκάφος, για να μπορέσει να εξακριβωθεί αν τα οργανικά στοιχεία προέρχονται από γεωχημικές διαδικασίες ή σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής στον Άρη.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ομάδας του Curiosity, John Grotzinger του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας στην Πασαντένα, η ανακάλυψη οργανικών στοιχείων στον Άρη αποτελεί σπουδαία ανακάλυψη. Η πιθανότητα να συνδέονται με την ύπαρξη ζωής δεν πρέπει να απορρίπτεται, προσέθεσε ο επιστήμονας.

xl nasa-curiosity-rover-624-compressed

 

To Curiosity 

Η πορεία του Curiosity
Το Curiosity, πριν από ένα χρόνο, δεν είχε καταφέρει να βρει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του κρατήρα Gale (θύελλα), όμως συνέχιζε να αναζητά την ουσία.

Το Νοέμβριο του 2013 είχε εντοπίσει αρκετά αυξημένες ποσότητες μεθανίου, οι οποίες 60 ημέρες μετά τον εντοπισμό τους εξαφανίστηκαν. Επιστήμονες εικάζουν ότι το μεθάνιο παρήχθη κάπου κοντά στο σκάφος και ύστερα εξανεμίστηκε.

Τηλεσκόπια από τη Γη και διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη είχαν προηγουμένως εντοπίσει σύννεφα μεθανίου, τα οποία όμως εξαφανίζονταν μετά από κάποιο διάστημα.

Όπως είπε ένας εκ των επιστημόνων της ομάδας του Curiosity, ο Sushil Atreya, είναι αδύνατον στο παρόν στάδιο με τα συγκεκριμένα δεδομένα να εντοπιστεί η πηγή του μεθανίου.

To Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Αύγουστο 2012. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο κρατήρας Gale (θύελλα) του Άρη περιείχε κάποτε νερό, τα ιζήματα του οποίου προκάλεσαν το όρος Sharp (αιχμηρό). Μετά από την προσεδάφισή του στον κόκκινο πλανήτη το σκάφος είχε εντοπίσει ότι ο πλανήτης είχε τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωση μικροοργανισμών. Επομένως, το Curiosity ανακάλυψε ότι ο Άρης έχει συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης, έχοντας τις κατάλληλες χημικές ουσίες και περιβαλλοντικές συνθήκες για τη ζωή.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: Reuters

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 10:13

Τελευταιες Ειδησεις

30 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 30 Μαΐου
22:00
Κλειστοί δρόμοι στην επαρχία Λάρνακας λόγω κατολισθήσεων
21:45
Προτεραιότητα της κυβέρνησης η διασφάλιση της αξιοπιστίας της Κύπρου τόνισε ο Πρόεδρος
21:33
Έντεκα χρυσά μετάλλια για την Κύπρο στους ΑΜΚΕ
21:12
Άρχισε η διερεύνηση καταγγελιών για στημένα και ΚΟΠ - Διορίστηκαν ερευνώντες λειτουργοί (Βίντεο)
20:43
Χρυσοί Κάλια, Νικόλας και Αγάθη στην κολύμβηση και Αιμιλία Κολοκοτρώνη στη σφύρα
20:10
Τζουντόκα από χρυσάφι
20:05
ΟΗΕ: Σχεδόν 500 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
19:22
Mέχρι το τέλος του 2024 η λειτουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ προς Κύπρο
18:54
Με 9 χρυσά μετάλλια μέχρι στιγμής η Κύπρος στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης
17:50
Έρευνα σε βάρος έξι αντιπολιτευτικών τηλεοπτικών δικτύων στην Τουρκία
17:39
Aυστηρότερα μέτρα θα λάβει η Μόσχα ως απάντηση στην επίθεση με drones
17:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand