Αναγεννητική ιατρική: Οι πολλαπλές χρήσεις των βλαστικών κυττάρων

Τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα, αδιαφοροποίητα κύτταρα του οργανισμού, τα οποία βρίσκονται στο μυελό των οστών, στο αίμα του ομφάλιου λώρου και του πλακούντα, στον ιστό του ομφάλιου λώρου και του πλακούντα, στο περιφερικό αίμα των ενηλίκων καθώς και σε άλλους ιστούς του σώματος. Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα προγονικά κύτταρα από τα οποία προέρχονται όλα τα διαφορετικά είδη των κυττάρων του αίματος και άλλων ιστών και οργάνων του σώματος.

Λόγω αυτής της μοναδικής ιδιότητάς τους, τα βλαστικά κύτταρα εδώ και μία δεκαετία, χρησιμοποιούνται με επιτυχία στη θεραπεία τουλάχιστον 70 πολύ σοβαρών ασθενειών και συνδρόμων του αίματος, όπως οξείες και χρόνιες λευχαιμίες, αναιμίες, λεμφώματα, μυέλωμα κα.

Ολοένα και περισσότερες ασθένειες σπάνιες γενετικά, αυτοάνοσες όπως ο λύκος ή νευροεκφυλιστικές όπως η νόσος Alzheimer ή Parkinson, προσεγγίζονται θεραπευτικά με βλαστικά κύτταρα.

Σε μεγάλα επιστημονικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο, ερευνητές προερχόμενοι από διαφορετικούς ιατρικούς τομείς, έχοντας πια αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από τη χρήση των βλαστικών κυττάρων, επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους όσον αφορά τη χρήση βλαστικών κυττάρων και “δημιουργούν” ένα νέο τομέα της ιατρικής: την αναγεννητική ιατρική.

Χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ατόμου, με τη μοναδική ικανότητα που έχουν να εξελίσσονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους ιστών, επιτυγχάνεται η αποκατάσταση ιστών και οργάνων που έχουν υποστεί βλάβη για διαφορετικούς λόγους.

Μερικές από τις πιο προηγμένες κλινικές δοκιμές μέχρι τώρα περιλαμβάνουν τη θεραπεία της συμφορητικής καρδιακής νόσου αλλά και την αναδημιουργία μυών σε ανθρώπους μετά από τραυματισμό. Οι νέες αυτές εξελίξεις συμβαίνουν τόσο γρήγορα που η αναγεννητική ιατρική, αποτελεί ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα πεδία της ιατρικής του μέλλοντος.

Πολλά από τα βλαστικά κύτταρα υπό μελέτη αναφέρονται ως “πολυδύναμα”, που σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε οποιονδήποτε από τους τύπους κυττάρων στο σώμα. Τέτοια βλαστικά κύτταρα είναι τα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στο αίμα και τον ιστό του ομφάλιου λώρου. Άλλα βλαστικά κύτταρα, όπως αυτά που βρίσκονται στο σώμα των ενηλίκων, διατηρούν μονάχα μέρος της ικανότητάς τους για διαφοροποίηση, δηλαδή μπορούν να εξελιχθούν σε έναν περιορισμένο αριθμό διαφορετικών τύπων ιστών. Για το λόγο αυτό και τα βλαστικά κύτταρα από το αίμα και τον ιστό του ομφαλίου λώρου έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Πρόσφατα, έγινε μία ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου, που θα μπορούσε να σημαίνει πολύ περισσότερες επιλογές όσον αφορά τη χρήση τους. Σύμφωνα λοιπόν με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό SCIENCE, ένα νέο μόριο, το UM171 φαίνεται να μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των βλαστικών κυττάρων από το αποθηκευμένο αίμα του ομφάλιου λώρου. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής φαίνεται να ανοίγουν νέους δρόμους όσον αφορά την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.

Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα για τις πολλαπλές χρήσεις των βλαστικών κυττάρων στο μέλλον και μάλιστα σε ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων, όπως:

 • Νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων
 • Νόσος Parkinson
 • Νόσος Alzheimer
 • Μυϊκές διαταραχές
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Κακοήθεις όγκοι
 • Εγκεφαλικά επεισόδια
 • Βλάβες του νωτιαίου σωλήνα
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Νόσο του Crohn
 • Οφθαλμολογικές παθήσεις

Επιμέλεια: Εύη Μουρούζη

Πηγή: ΙΑΤΡΟΝΕΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:14

Τελευταιες Ειδησεις

06 Δεκεμβρίου
Όλγα Καλακούτα: Αύξηση των εμβολιασμών καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες
10:40
Πρόσω ολοταχώς για ένα ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό
10:23
Κλ. Νικολαϊδης: Δεν ήταν εξαιρετικά ακραία τα καιρικά φαινόμενα χθες για να δικαιολούνται πλημμύρες (video)
10:10
Εντοπίστηκαν τα τρία πυροβόλα όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικία στην Πάφο
09:54
Μαρία Κολιού: Είναι δύσκολο να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Κύπρο (video)
09:37
Νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
09:13
Εθνικός-Απόλλωνας στην αυλαία της 12ης αγωνιστικής
09:08
Νίκες για ΑΟ Αραδίππου και Πανελλήνιο
09:05
Άνοιξε η Πύλη για απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων
09:05
Νίγηρας: 12 στρατιωτικοί και «δεκάδες τρομοκράτες» νεκροί
08:54
Πολίτης ανέσυρε μαχαίρι και τραυμάτισε αστυνομικό στο χέρι
08:49
Ενώπιον δικαστηρίου για το φόνο των δυο γυναικών ο 32χρονος
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand