Τούρκοι επιστήμονες : Δεν έχει μέλλον η τριμερής- Η Τουρκία θα αντιδράσει

Ως ένα μπλοκ  το οποίο όμως δεν έχει πολλές ελπίδες χαρακτηρίζει τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, η ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης 21ου Αιώνα Τούγτσιε Βαρόλ Σεβίμ και δηλώνει ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα. Σε δηλώσεις της στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η Σεβίμ αναφέρει ότι οι τρεις έχουν πολλά κοινά συμφέροντα που τις ενώνουν αλλά δεν είναι ένα μπλοκ που έχει και πολλές ελπίδες.

Αναφέρει ότι η Αίγυπτος περνά την μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση αφού ενώ το 2008 πούλησε αέριο στο Ισραήλ τώρα θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ. Τα χαρτιά άλλαξαν χέρια, υποστηρίζει, και η  Αίγυπτος διαπραγματεύεται με την νότια Κύπρο, όπως είπε, για να πάρει υγροποιημένο αέριο Επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. "Η Τουρκία έχει τη δύναμη να προστατεύσει και προστατεύει τα δικαιώματά της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο", λέει η Σεβίμ.

Αναφέρει επίσης ότι η Αθήνα προσπαθεί να παρακάμψει πλήρως την Τουρκία και να πάρει αέριο στην Ελλάδα από την Κρήτη. Το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, είπε η Σεβίμ, ότι σχεδίασαν έναν τέτοιο χάρτη ο οποίος αν αποκαλυφθεί, τόνισε, η Τουρκία θα έχει μόνο τις ακτές της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ, όπως είπε,  αλλά και της Τουρκίας. Αν προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει", αναφέρει η Σεβίμ.

Σε δηλώσεις του επίσης στο Ανατολού ο Ατά Ατούν Καθηγητής Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου αναφέρει ότι σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η στάση του Ισραήλ. Εκτιμά ότι το Ισραήλ έχει αντιληφθεί πως αν στείλει το φυσικό αέριο που βρήκε στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας είναι πιο οικονομικό. "Από τα 16 δις τετραγωνικών μέτρων φυσικού αερίου που βρήκε στην Ανατολική Μεσόγειο θα πουλήσει τα έξι δις στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία. Σχεδιάζει ότι τα εννέα δις που θα πουλήσει στην Ευρώπη ότι θα πάρει τα έξι η Τουρκία. Δηλαδή το πλαίσιο εδώ είναι καθαρό, το αέριο του Ισραήλ θα σταλεί οπωσδήποτε μέσω αγωγού στην Τουρκία. Αυτός είναι και ο λόγος της συγγνώμης του Μαβί Μαρμαρά. Η στήριξη που έδωσε το Ισραήλ στην Ε/κ διοίκηση και την Αίγυπτο έχει στόχο να αποδυναμώσει την Τουρκία", εκτιμά ο Ατά Ατούν. Εκτιμά ακόμη ότι επειδή δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να πουληθούν στην διεθνή αγορά υπάρχει η πιθανότητα να ενωθεί το αέριο της Κύπρου και να πουληθούν μαζί. Την περασμένη βδομάδα ο Λίμπερμαν έδωσε το μήνυμα: 'Η Τουρκία να σεβαστεί τις έρευνες φυσικού αερίου της Ε/κ διοίκησης', λέει ο Ατά Ατούν.

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 11:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.