Τούρκοι επιστήμονες : Δεν έχει μέλλον η τριμερής- Η Τουρκία θα αντιδράσει

Ως ένα μπλοκ  το οποίο όμως δεν έχει πολλές ελπίδες χαρακτηρίζει τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, η ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης 21ου Αιώνα Τούγτσιε Βαρόλ Σεβίμ και δηλώνει ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα. Σε δηλώσεις της στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η Σεβίμ αναφέρει ότι οι τρεις έχουν πολλά κοινά συμφέροντα που τις ενώνουν αλλά δεν είναι ένα μπλοκ που έχει και πολλές ελπίδες.

Αναφέρει ότι η Αίγυπτος περνά την μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση αφού ενώ το 2008 πούλησε αέριο στο Ισραήλ τώρα θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ. Τα χαρτιά άλλαξαν χέρια, υποστηρίζει, και η  Αίγυπτος διαπραγματεύεται με την νότια Κύπρο, όπως είπε, για να πάρει υγροποιημένο αέριο Επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. "Η Τουρκία έχει τη δύναμη να προστατεύσει και προστατεύει τα δικαιώματά της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο", λέει η Σεβίμ.

Αναφέρει επίσης ότι η Αθήνα προσπαθεί να παρακάμψει πλήρως την Τουρκία και να πάρει αέριο στην Ελλάδα από την Κρήτη. Το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, είπε η Σεβίμ, ότι σχεδίασαν έναν τέτοιο χάρτη ο οποίος αν αποκαλυφθεί, τόνισε, η Τουρκία θα έχει μόνο τις ακτές της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ, όπως είπε,  αλλά και της Τουρκίας. Αν προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει", αναφέρει η Σεβίμ.

Σε δηλώσεις του επίσης στο Ανατολού ο Ατά Ατούν Καθηγητής Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου αναφέρει ότι σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η στάση του Ισραήλ. Εκτιμά ότι το Ισραήλ έχει αντιληφθεί πως αν στείλει το φυσικό αέριο που βρήκε στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας είναι πιο οικονομικό. "Από τα 16 δις τετραγωνικών μέτρων φυσικού αερίου που βρήκε στην Ανατολική Μεσόγειο θα πουλήσει τα έξι δις στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία. Σχεδιάζει ότι τα εννέα δις που θα πουλήσει στην Ευρώπη ότι θα πάρει τα έξι η Τουρκία. Δηλαδή το πλαίσιο εδώ είναι καθαρό, το αέριο του Ισραήλ θα σταλεί οπωσδήποτε μέσω αγωγού στην Τουρκία. Αυτός είναι και ο λόγος της συγγνώμης του Μαβί Μαρμαρά. Η στήριξη που έδωσε το Ισραήλ στην Ε/κ διοίκηση και την Αίγυπτο έχει στόχο να αποδυναμώσει την Τουρκία", εκτιμά ο Ατά Ατούν. Εκτιμά ακόμη ότι επειδή δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να πουληθούν στην διεθνή αγορά υπάρχει η πιθανότητα να ενωθεί το αέριο της Κύπρου και να πουληθούν μαζί. Την περασμένη βδομάδα ο Λίμπερμαν έδωσε το μήνυμα: 'Η Τουρκία να σεβαστεί τις έρευνες φυσικού αερίου της Ε/κ διοίκησης', λέει ο Ατά Ατούν.

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 11:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Αφγανιστάν στη Μόσχα
08:18
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υπέρ της κατάργησης της νομικής ασυλίας του μονάρχη
08:15
Καταγγέλθηκαν 17 πολίτες και τέσσερα υποστατικά για παραβιάσεις των μέτρων κατά του COVID
07:29
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες
07:26
Δέκα Πρέσβεις κληθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω Καβαλά
06:50
Μειώνονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
06:49
Σήμερα στην Αθήνα η 9η σύνοδος κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
06:28
Νιγηρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από επίθεση ενόπλων
06:25
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου
06:24
18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand