Οι ΗΠΑ στηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί από την παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αναζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και αναφερόμενος στη σημερινή του συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνο για την ενεργειακή διπλωματία Amos Hochstein ο κύριος Λακκοτρύπης είπε ότι δεν έχει τεθεί το ενδεχόμενο συζήτησης του θέματος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Με τον Αμερικανό αξιωματούχο είπε, συζήτησαν τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο όσον αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά και τους σχεδιασμούς για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού.

Ο κύριος Λακκοτρύπης είπε ακόμα ότι συζήτησαν και τις τουρκικές προκλήσεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη διάρκεια της συνάντησης διεφάνη ξεκάθαρα η στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους υδρογονανθρακικούς της πόρους με βάση το εθνικό και διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης είναι πως η αποκλιμάκωση θα πρέπει να προέλθει από εκείνους που την έχουν προκαλέσει.

Ερωτηθείς αναφορικά με τα όσα λέχθηκαν από την εταιρεία Noble Energy και τις αμφιβολίες για τη δημιουργία χερσαίου τερματικού λόγω μη επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου, ο κύριος Λακκοτρύπης είπε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές που έχει ενώπιόν της η κυβέρνηση για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ούτως ώστε να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, βρίσκεται σε εξέλιξη το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ. Σε μερικές εβδομάδες θα δοθούν τα πρώτα αποτελέσματα και βέβαια στη συνέχεια θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους πόρους που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:12

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Τατάρ, συναντάται την Παρασκευή με τον ΓΓ του ΟΗΕ
10:00
Βρετανία-covid: Η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδεύουν και πάλι στο εξωτερικό
10:00
Ολοένα και πιο ανθεκτικός ο κορονοιός.Τώα και μετάλλαξη «Δέλτα συν»
09:39
Περισσότερες οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια ατόμων με κόβιτ,από τα εξιτήρια
09:21
Διπλασιασμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, αναμένει ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης
09:17
Μαρία Κολιού:Η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού στην Κύπρο ξεκίνησε από τα μπαράκια των παραλιακών πόλεων
09:12
Την πραγματοποίηση δυναμικής εκστρατείας ώστε να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, προτείνει ο αντιπρόεδρος της πνευμονολογικής ετιαρείας
09:09
Ελενα Παναγιωτοπούλου:Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος θωράκισης έναντι του ιού
09:05
Στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη από σήμερα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιερ Λακρουά
08:00
Η χήρα του Τζον Μακέιν ονομάστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πρεσβεύτρια της χώρας σε υπηρεσία του ΟΗΕ
08:00
Ελλάδα:Νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από σήμερα
06:56
Ποιά η κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη Μονή Πετράκη
06:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand