Κράτη πιέζουν το Facebook να αποκαλύψει στοιχεία χρηστών του

Αυξάνονται οι πιέσεις που δέχεται το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου το Facebook από τα κράτη ώστε να τους αποκαλύψει διάφορα στοιχεία για χρήστες του. Τα σχετικά αιτήματα διαφόρων κυβερνήσεων έφθασαν σχεδόν τα 35.000 στο πρώτο εξάμηνο του 2014 παρουσιάζοντας αύξηση 24% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Φέτος τον Σεπτέμβριο το δίκτυο είχε αναφέρει πως κατά την τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί κατά 150% τα σχετικά αιτήματα από κυβερνήσεις για χρήστες που θεωρούνται ύποπτοι για ποικίλες παράνομες δραστηριότητες.
Επίσης, στο πρώτο εξάμηνο φέτος, σύμφωνα με το BBC, το Facebook υποχρεώθηκε να προβεί σε αυξημένους κατά 19% περιορισμούς στο περιεχόμενό του λόγω διαφόρων εθνικών νομοθεσιών που έπρεπε να σεβαστεί.
Παράλληλα, το Facebook έχει εμπλακεί σε μια μεγάλη νομική διαμάχη στις ΗΠΑ, καθώς ήδη υποχρεώθηκε από τις δικαστικές Αρχές να δώσει στοιχεία (μηνύματα, φωτογραφίες κ.α.) για 400 χρήστες του που αντιμετωπίζουν κατηγορίες απάτης, αλλά το κοινωνικό δίκτυο δίνει νομικό αγώνα για να ακυρώσει αυτή την απόφαση.
Το Facebook δήλωσε ότι ελέγχει εξονυχιστικά κάθε αίτημα από κυβέρνηση, κατά πόσο είναι νομικά θεμιτό και, όταν θεωρεί ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη νομική βάση ή το αίτημα κρίνεται υπερβολικά γενικό, τότε αμύνεται για να μην ανταποκριθεί.
Εξάλλου, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, το οποίο δέχεται εδώ και καιρό επικρίσεις για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών του, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα αλλάξει τον τρόπο που διεξάγει έρευνες για τους χρήστες του, ενώ παράλληλα έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά από νέες δυνατότητες, ώστε οι χρήστες να προστατεύουν καλύτερα τις πληροφορίες που τους αφορούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση να μπορούν οι χρήστες να αποκτούν πρόσβαση στο Facebook μέσω της «σκοτεινής» και «ανώνυμης» διαδικτυακής υπηρεσίας Tor.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 11:22

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Τερματισμός περιόδου υποβολής ενστάσεων για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους
18:30
Σε νέο υψηλότερο επίπεδο εντός 2021 έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ, αύξηση κερδών έτους στο 15%
18:22
Ελλάδα - Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι
18:04
Αμερικανική έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντεφερόνες
17:55
Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ην. Βασιλείου και Αυστραλίας
17:43
Περίπατος για την Εθνική απέναντι στην Ανδόρα
17:38
Η Βουλή καλείται να εγκρίνει 22 νομοθετήματα μέχρι τέλος του 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης
17:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand