Κορυφώνεται η κόντρα Γιούνκερ με Ρέντσι και Κάμερον

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο κ. Γιούνκερ κατηγόρησε τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ματέο Ρέντσι ότι λένε ψέματα στους πολίτες τους σε σχέση με τις δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις που γίνονται στην ΕΕ.

Όπως είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής, δεν του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο οι Πρωθυπουργοί συμπεριφέρθηκαν μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, τονίζοντας ότι τα όσα ελέχθησαν μέσα στην αίθουσα της συνόδου δεν συνέπιπταν με τις δηλώσεις τους στον τύπο.

Ανέφερε ακόμα ότι ξεκαθάρισε στον κ. Ρέντσι ότι δεν είναι «επικεφαλής μιας ομάδας γραφειοκρατών» αλλά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός πολιτικού θεσμού, ο οποίος απαιτεί το σεβασμό των πρωθυπουργών.
Τέλος, είπε ότι αν ο προκάτοχός του, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε λάβει υπόψη του τους γραφειοκράτες, τότε οι προϋπολογισμοί της Ιταλίας και της Γαλλίας θα είχαν αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας αναθεωρήθηκε μετά από συστάσεις της ΕΕ και αφού τροποποιήθηκε έτσι ώστε να εξοικονομηθούν 4,5 δις. ευρώ, ενεκρίθη και από τις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη ο κ. Ρέντσι είχε κάνει γνωστό ότι πρόκειται να δημοσιοποιήσει το κόστος των ευρωπαϊκών θεσμών, αφού η επιτροπή του ζήτησε να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2015.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες Γιούνκερ, απαιτώντας από την ΕΕ να σεβαστεί τη χώρα του. Όπως είπε, δεν θα λογοδοτεί στις Βρυξέλλες για το τι πρέπει να κάνει.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επέκρινε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Κάμερον παρουσίασε στην κοινή γνώμη της Βρετανίας την υποχρέωση της χώρας να καταβάλει επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εξαιτίας της αύξησης του ΑΕΠ της.

Όπως τόνισε ο κ. Γιούνκερ δεν είναι αποκλειστικά βρετανικό πρόβλημα, αλλά επηρεάζει ολόκληρη την ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές σύνοδοι «γίνονται για να διευθετούνται τα προβλήματα, όχι για να οξύνονται», κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: ΑΠΕ


 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:12

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο καθ' ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
06:33
Εξήντα-επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες.Δεν κατεγράφη θάνατος
06:30
Ανοικτή για όλες τις ηλικίες η Πύλη Εμβολιασμού
06:27
Στην Αθήνα σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
06:23
Συνέρχεται στις δέκα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής
06:17
Σήμερα οι ανακοινώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για το κυβερνητικό λίφτιγκ
06:11
Στις 9:30 η συνάντηση προέδρου Αναστασιάδη-Λουτ
06:06
21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand