Ελλάδα: Κοινωνικό σοκ και πολιτικές διεργασίες

ALFONSOS BITALIS smallΤου Αλφόνσου Βιτάλη

Σοκάρουν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat ,που αποκαλύπτουν το βάθος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα και τον ορυμαγδό της σκληρής πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί. Τις ίδιες ώρες, έστω με αντιφάσεις και προβλήματα η Ελληνική ηγεσία προσπαθεί να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την «επόμενη μέρα», των Μνημονίων που τυπικά εκπνέουν στο τέλος του χρόνου.

 

Στόχος, είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τους δανειστές και για το πλαίσιο που θα ισχύσει μετά την τυπική εκπνοή του Μνημονίου, αλλά και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους . Η Κυβέρνηση Συνεργασίας Ν.Δ –ΠΑΣΟΚ , επιθυμεί να τα κλείσει το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να έχει στο «εσωτερικό μέτωπο» επιχειρήματα και κλίμα για να δημιουργήσει στη Βουλή την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές . Αν δεν καταστεί εφικτό να υπάρξει ο «μαγικός αριθμός» των 180 τότε η Κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει στις εκλογές το δίλλημα «μια συμφωνία ασφαλούς εξόδου από τα Μνημόνια ή μια περιπέτεια με άγνωστες ακόμα επιπτώσεις».

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ (που προηγείται για την ώρα στις δημοσκοπήσεις) ζητά άμεσα εκλογές και διαμηνύει όχι μόνο ότι δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές για να αναδειχτεί νέος Πρόεδρος, αλλά και ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε συμφωνία συνάψει η παρούσα Κυβέρνηση με τους δανειστές για το χρέος.

Η χώρα πορεύεται εν μέσω μιας ισχυρής πλέον πόλωσης και μιας οξύτατης αντιπαράθεσης ανάμεσα στα συγκυβερνώντα κόμματα από την μία πλευρά και τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη.

Μετά τα μεγάλα προβλήματα που βρήκε μπροστά της η Κυβέρνηση όταν αποπειράθηκε από μόνη της να διακηρύξει την έξοδο της από το Μνημόνιο , τώρα φαίνεται ότι έχει επιλέξει την ενδελεχή διαβούλευση και συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και γενικότερα με τους δανειστές , αποζητώντας την πολιτική τους στήριξη για να κλείσει έστω και τυπικά ο κύκλος των Μνημονίων και να τον διαδεχθεί μια «δομική σύμβαση» , μια συμφωνία –πλαίσιο (με δεσμεύσεις και υποχρεώσεις) που θα ενσωματώνει και την απαίτηση των δανειστών για την «προληπτική γραμμή πίστωσης» στην οποία θα στηρίζεται η Ελληνική οικονομία όταν δεν υπάρχουν καλοί όροι στις αγορές .

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα προωθήσει επικοινωνιακά σε πρώτη φάση η Κυβέρνηση την όποια συμφωνία με τους δανειστές , υπό την έννοια ότι ήδη η Ελληνική κοινωνία κάνει τεράστιες θυσίες και πως θα πείσει τους βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν και πάλι επώδυνα μέτρα , σαν και αυτά που θέτει ως προαπαιτούμενα η Τρόϊκα , δηλαδή νέο ασφαλιστικό (περαιτέρω περικοπή συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας κ.α) ή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα κ.α

Η Κυβέρνηση προσπαθεί τα πολύ δύσκολα αυτά μέτρα να τεθούν σε ψηφοφορία, μετά τον Μάρτιο του 2015 όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τυπικά οι διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου ώστε πριν από αυτές τις κρίσιμες ψηφοφορίες να μην δημιουργηθεί και πάλι συγκρουσιακό κλίμα.

Ο Σύριζα που έχει ανοίξει όπως φαίνεται διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους και τους δανειστές , αλλά και το Βερολίνο επιχειρεί να παρουσιάσει, έστω με πολυφωνία, ένα εναλλακτικό σχέδιο που βασίζεται σε νέα απομείωση του χρέους και κατάργηση μιας σειράς εφαρμοστικών νόμων που θεωρεί ότι διαιωνίζουν τις πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης .

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο τόσο για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους δανειστές , όσο και για το εσωτερικό μέτωπο.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό τα στατιστικά του Eurostat προκαλούν σοκ και δέος. Σύμφωνα με αυτά, πάνω από 1 στους 3 Ελληνες- το 35,7%- ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα στοιχεία, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα αφορούν το 2013 και κάνουν την Ελλάδα την τρίτη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ, μετά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Την περασμένη χρονιά ζούσαν στην Ελλάδα 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι κοντά στο όριο της φτώχειας- το ποσοστό είναι 35,7%, έναντι του 28,1% του 2008- δηλαδή επιβίωναν με διαθέσιμο εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εθνικού, αδυνατούσαν να καλύψουν σημαντικά αγαθά, ή ζούσαν σε νοικοκυριά χαμηλής εντάσεως εργασίας. Ακόμη, το 23,1% των Ελλήνων ζούσε με πενιχρό εισόδημα.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.