Economist: Διχοτόμηση αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις

Η διχοτόμηση ως «λύση» στην Κύπρο, σε περίπτωση αποτυχίας και αυτή τη φορά της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού, προβάλλεται σε άρθρο του βρετανικού περιοδικού «Economist».

Υπό τον τίτλο - ερώτημα «Ανεξέλεγκτο (σ.σ. το Κυπριακό) ή αδύνατο να λυθεί;», στο άρθρο που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού, περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι οι ελπίδες επίλυσης του προβλήματος αρχίζουν να μοιάζουν μη ρεαλιστικές.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι «η πικρή εμπειρία δημιουργεί προβληματισμό για τις συνομιλίες στην Κύπρο. Παρόλα αυτά, ένας έκτος γύρος βρίσκεται σε εξέλιξη», παρατηρεί το περιοδικό, αναφερόμενο συνοπτικά στη Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου και στον διορισμό του νέου ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Σύμφωνα με το «Economist», δύο νέες εξελίξεις θα έπρεπε να δώσουν ώθηση στους διαπραγματευτές. Η μία είναι τα οικονομικά δεινά της Κύπρου που καθιστούν ελκυστικά τα οφέλη της λύσης, ακόμα και τώρα που η οικονομία ανακάμπτει. Ως δεύτερη σημαντική εξέλιξη, το περιοδικό προβάλλει την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το φυσικό αέριο έχει γίνει τώρα απλώς ένα ακόμα εμπόδιο. Γίνεται αναφορά στη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» και στην απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες.
Στο άρθρο τίθεται και το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει εναλλακτική λύση και προστίθενται αναφορές σε πρόταση του International Crisis Group για δύο χωριστά κράτη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στις απόψεις που διατυπώνονται σε ένα νέο βιβλίο υπό τον ακαδημαϊκό του London School of Economics Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ. Οι περισσότεροι από όσους δίνουν τη δική τους εκτίμηση στο βιβλίο, εκφράζουν σκεπτικισμό για την προοπτική λύσης και πολλοί προτείνουν μια πιο χαλαρή ομοσπονδία ή ακόμα και διχοτόμηση.
«Η διχοτόμηση θα άνοιγε ξανά τα σύνορα, θα επέτρεπε την επιστροφή περισσότερων περιουσιών και γης (συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων) στους Ελληνοκύπριους και θα τερμάτιζε τη διεθνή απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Αν αποτύχουν οι τελευταίες συνομιλίες, ίσως έρθει η ώρα της», καταλήγει το άρθρο του Economist.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Στεργίδου
Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Η Επίτροπος Κυριακίδου υπέγραψε τη 2η σύμβαση με τη Moderna για επιπλέον 300 εκ. δόσεις
06:49
ΗΠΑ: 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων
06:33
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι αναμένεται να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ
06:11
01 Μαρτίου
Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca η Μέρκελ
21:30
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand