Οι FT και η «ριζοσπαστική» αριστερά

untitledΤου Θανάση Γκαβού

Πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με την κρίση στην ευρωζώνη και πιστεύουν ότι τα πάντα είναι ή πρέπει να είναι άσπρα ή μαύρα εξέφρασαν τη μεγάλη τους έκπληξη για ανάλυση αρθρογράφου των Financial Times που ανέφερε ότι η ριζοσπαστική αριστερά στην Ευρώπη (βλ. ΣΥΡΙΖΑ, Die Linke και Podemos) έχει τις πραγματικές λύσεις για το πρόβλημα του δημόσιου χρέους.

Παρόλα αυτά, αξίζει να υπενθυμίσει κανείς ότι αν και η βρετανική οικονομική εφημερίδα θεωρείται η φωνή του Σίτι, της «Μέκκας» του καπιταλισμού, και άλλες φορές στην περίοδο της κρίσης— ανάλογα με την εικόνα που διαμορφωνόταν κάθε στιγμή— είχε λάβει θέσεις που σε αυτόν τον ασπρόμαυρο κόσμο κρίνονταν άξιες έκπληξης.

Δε λέω ότι οι εφημερίδες του βρετανικού κατεστημένου σηκώνουν μπαϊράκι, απλά ότι ακόμα και σε αυτόν τον κύκλο δεν υπάρχει πρόβλημα να διατυπώνεται μια άποψη με λογικά επιχειρήματα– και ας ξεφεύγει ενδεχομένως από τη «γραμμή».

Και εν πάσει περιπτώσει, ο συγκεκριμένος αρθρογράφος, ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, από πολύ νωρίς σε αυτή την καταιγίδα διαρκείας επισήμαινε πως η άκρα λιτότητα θα επιδείνωνε την κατάσταση στις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το άρθρο του δεν αποδεικνύει τίποτα άλλο παρά τη συνέπεια της συλλογιστικής του, που προφανώς χάνεται στα «ασπρόμαυρα κουτάκια» της επικρατούσας λογικής της πόλωσης και της αδιαλλαξίας.

Όσο επί της ουσίας, ο κ. Μίνχαου μπορεί να έχει δίκιο. Η μόνη λύση αυτή τη στιγμή για την ευρωζώνη μπορεί να είναι περισσότερες κρατικές επενδύσεις και αναδιάρθρωση χρέους. Αλλά ακόμα και αυτός περίμενε ίσως ένα έστω αμυδρό γκριζάρισμα του ασπρόμαυρου πριν να βγει και να πει ότι οι προφανείς επιλογές σε Ελλάδα και Ισπανία σήμερα απαντούν στα ονόματα ΣΥΡΙΖΑ και Podemos, αντίστοιχα.

Αυτό το γκριζάρισμα έχει να κάνει με την σαφώς πιο ήπια ρητορική αυτών των αριστερών κομμάτων αναφορικά με το ευρώ. Το Podemos, όπως εξηγεί και ο αρθρογράφος των FT, ξεκαθαρίζει πως δεν είναι σκοπός του να οδηγήσει την Ισπανία εκτός νομισματικής ένωσης – ούτε όμως και να παραμείνει σε αυτήν πάση θυσία και ανεξαρτήτως κόστους. Χονδρικά κάπου προς τα εκεί κινείται και ο μέσος όρος των απόψεων που εκφράζουν οι διάφορες «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι αυτά τα κόμματα, αν και ριζοσπαστικά, υιοθετούν μία πιο διαλλακτική, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, ρητορική και στρατηγική (π.χ. επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με διεθνείς παράγοντες που ήταν personas non gratas μέχρι πρότινος) αποδεικνύει ότι αναπόφευκτα χρειάζεται λίγο γκρίζο για να προχωρήσουν τα πράγματα από τη στιγμή που φαίνεται πως οι καιροί για επαναστάσεις και απόλυτες ρήξεις έχουν εκλείψει.

Βέβαια, κάθε κόμμα, όπως και κάθε εφημερίδα, οφείλει να τηρεί μια δεδηλωμένη γραμμή, για να ξέρει ο ψηφοφόρος ή ο αναγνώστης τι ψηφίζει, τι αγοράζει για να διαβάσει. Αλλά από εκεί και πέρα, οι κορώνες εντυπωσιασμού και η πεισματική προσήλωση σε θέσεις μη ρεαλιστικές δεν πείθουν πλέον τους υποψιασμένους πολίτες.

Οι Financial Times το έχουν καταλάβει. Το ίδιο πρέπει να αρχίσουν να κάνουν και τα κόμματα των δύο άκρων του πολιτικού φάσματος σε όλη την Ευρώπη, εντός και εκτός ευρωζώνης, αν θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι εξουσίας και αν θέλουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο των πραγματικά ακραίων κομμάτων.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.