Θέατρο Ριάλτο: Στόχος η ανανέωση

Για το Θέατρο Ριάλτο, την αυθεντικότητα του , τις ποιοτικές του παραστάσεις , το ανανεωμένο του πρόγραμμα και τους μελλοντικούς του στόχους μιλά στο ρικnews και τη Μαρία Τσαγγάρη η  καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου  Γεωργία Ντέτσερ. Αναλύει τη συνεργασία με  φορείς μεγαθήρια του εξωτερικού όπως το Royal Opera House και του Metropolitan Opera που αποτέλεσε καινοτομία για τα κυπριακά δεδομένα.

Το Ριάλτο χαρακτηρίζεται από ένα ποιοτικό και προσεγμένο πρόγραμμα, ποιο το σκεπτικό πίσω από το πρόγραμμα αυτό;

Πιστεύω ότι σε κάθε πρόγραμμα του Ριάλτο υπάρχουν γοητευτικές προτάσεις που ανταποκρίνονται σε πολύ διαφορετικά ενδιαφέροντα και desiderata (επιθυμίες). Στόχος μας είναι το πρόγραμμα του θεάτρου Ριάλτο να περιλαμβάνει προτάσεις από όλες τις μορφές των παραστατικών τεχνών, από το θέατρο, το χορό, τη μουσική και τον κινηματογράφο. Μοναδικά κριτήρια είναι μαζί με την αυθεντικότητα, η ποιότητα της παράστασης και το ενδιαφέρον που αυτή συγκεντρώνει.

Ποιες παραστάσεις ξεχωρίζουν μέχρι το τέλος του χρόνου;

Στο τέλος Νοεμβρίου (26/11) έχουμε τη συναυλία του σπουδαίου Ρώσσου καλλιτέχνη Alexandr Skliar και τη θεατρική παράσταση "Η Πόρνη από Πάνω" του Αντώνη Τσιπιανίτη με την Κατερίνα Διδασκάλου (28/11). Από Δεκέμβριο ξεκινούν τα νέα Μιούζικαλς της Διάστασης, το Λεωφορείο ο Πόθος του Young Vic Theatre από το ΝΤLive , οι ταινίες των βραβείων LUX και μια σειρά από χριστουγεννιάτικα μουσικά προγράμματα.

 

rialto2-compressed

Το Ριάλτο συνεργάζεται με φορείς της Κύπρου και του εξωτερικού. Πώς προέκυψαν αυτές και με  ποια κριτήρια επιλέγετε τι θα παρουσιασθεί στο Ριάλτο;

Ουσιαστικά ο χαρακτήρας του Ριάλτο είναι αυτός που ορίζει λίγο πολύ πώς πραγματοποιούνται οι συνεργασίες μας. Μετά από σχεδόν 16 χρόνια επαναλειτουργίας υπάρχει μια σαφής εικόνα για το τι παρουσιάζει το θέατρο Ριάλτο. Πολλές επιλογές γίνονται απευθείας από εμάς θέλοντας να διατηρήσουμε ακριβώς αυτά που είπαμε πιο πριν. Αναζητούμε παραστάσειςπέρα από τις τακτικές μας αναφορές και συνεργασίες, που  να έχουν κάτι ιδιαίτερο ή που πιστεύουμε ότι μπορούν να δημιουργήσουν αυτό το κάτι παραπάνω. Παρακολουθούμε και προβάλλουμε το εξαιρετικό, στηρίζουμε την αυθεντική δημιουργία και το καινούριο στην προσπάθεια μας να ανανεώνουμε το πρόγραμμα μας, αλλά και το κοινό μας. Άλλες φορές έρχονται κοντά μας προτάσεις για παραστάσεις που αξιολογούνται από το Δ.Σ. του οργανισμού ως ενδιαφέρουσες και συμπεριλαμβάνονται έτσι στον προγραμματισμό του. Καθοριστικά πάντα τα κριτήρια της ποιότητας, της αναβάθμισης, αλλά και της ανανέωσης.

 Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με φορείς μεγαθήρια του εξωτερικού όπως το Royal Opera House και του Metropolitan Opera;

Δεν είναι καθόλου εύκολο ένας οργανισμός όπως το θέατρο Ριάλτο να παραμένει για χρόνια στις πρώτες γραμμές ενδιαφέροντος. Προσπαθούμε να παρακολουθούμε τι γίνεται και εκτός Κύπρου, ποιες είναι οι τάσεις στο χώρο του οργανωμένου θεάματος. Καταγράφουμε οτιδήποτε καινούριο εμφανίζεται, παρουσιάζεται στον υπόλοιπο κόσμο και προσπαθούμε να το αφομοιώσουμε, να το κάνουμε δικό μας. Έτσι φτάσαμε και στις συνεργασίες μας με τα Live προγράμματα από το Λονδίνο και την Ν. Υόρκη. Τα προσεγγίσαμε αφού είδαμε την εφαρμογή και την επιτυχία τους σε άλλες χώρες και μετά από αρκετά δύσκολες διαδικασίες τα υιοθετήσαμε. Αυτά τα προγράμματα προϋποθέτουν μια δέσμευση, η οποία δεν είναι εύκολη σε οργανισμούς και θέατρα όπως το Ριάλτο.

carmen rachvelishvili small-compressed

 Οι παραστάσεις σας είναι ιδιαίτερα ξεχωριστές. Σχεδιάζετε να τις ανεβάσετε και σε άλλες πόλεις; Μπορεί το πρόγραμμα του Ριάλτο να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Κύπρου;

Θα ήμασταν ευτυχείς αν υπήρχε ένα δίκτυο οργανισμών και αιθουσών που να λειτουργεί όπως το Ριάλτο. Αλλιώς είναι πολύ δύσκολες και οι συνεργασίες και η μεταφορά προγραμμάτων. Έχουν γίνει στο παρελθόν πολλές προσπάθειες συνεργασιών με άλλες πόλεις αλλά και με μικρότερες κοινότητες όπως το Όμοδος και τις Πλάτρες. Δυστυχώς, η πείρα μας δείχνει ότι για μια πραγματικά ισότιμη συνεργασία χρειάζονται αντίστοιχοι μηχανισμοί. Όσο επιθυμητές και να είναι, για πολλούς λόγους, οι συνεργασίες είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων άνισες, δυστυχώς.

 Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια; Εξετάζετε ενδεχόμενο επέκτασης ή εκκίνησης κάποιου εκπαιδευτικού/ επιμορφωτικού προγράμματος; Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια του νησιού;

Εδώ και χρόνια κάνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα με την μορφή της ξενάγησης στο θέατρο, της αναφοράς στην ιστορία και εξέλιξη του ιδίου του θεάτρου αλλά και της περιοχής που βρίσκεται, της πλατείας Ηρώων.
Ταυτόχρονα είναι αρκετές οι συνεργασίες μας με πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και ανάλογους φορείς μέσα από φεστιβάλ και διοργανώσεις. Ενδιαφέρον υπάρχει αναμφίβολα μεγάλο από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, απομένει ωστόσο κάποια στιγμή αυτό το ενδιαφέρον, αυτές οι συνεργασίες να μεταφραστούν και σε νέους θεατές, να δημιουργηθεί νεότερο κοινό, αλλιώς... Οποιοδήποτε σχεδιασμός μας περικλείει ακριβώς αυτό το ζητούμενο, τη δημιουργία, την ανάπτυξη και προσέλκυση καινούριου κοινού.

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.