Κοινή Διακήρυξη των τριών υπουργών Ενέργειας

Ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος διεξήχθη μεταξύ των αρμοδίων για την ενέργεια υπουργών της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη, της Ελλάδας Γιάννη Μανιάτη και της Αιγύπτου Sherif Ismail, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Λευκωσία και συζήτησαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας των τριών κυβερνήσεων σε θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Η συνάντηση των τριών υπουργών αποτελεί την πρώτη τριμερή υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών κυβερνήσεων, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής του Καΐρου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών/κυβερνήσεων, στις 8 Νοεμβρίου, που χαρακτηρίζεται ορόσημο για την περαιτέρω συνεργασία των τριών χωρών.

Γιώργος Λακκοτρύπης, Γιάννης Μανιάτης και Sherif Ismail συμφώνησαν για τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα διέπει τις τριμερείς διαβουλεύσεις, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της μεταξύ τους τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς όφελος των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής. Εξέφρασαν, επίσης, την ετοιμότητα να εξετάσουν τους τρόπους και τα μέσα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων.

Οι τρεις υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο και επιθυμώντας την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων προς όφελος και ευημερία των λαών των χωρών τους και αναγνωρίζοντας την πιθανότητα για διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες αυτές στις θαλάσσιες ζώνες των χωρών τους, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία:

- Περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων.
- Μέθοδοι για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων.
- Ενεργειακές υποδομές,
- Έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων.
- Ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων.

Οι τρεις υπουργοί τόνισαν επιπλέον ότι αυτή η συνεργασία θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της συμμόρφωσης των χωρών της περιοχής, με τις εδραιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου. Επί τούτου, υπογράμμισαν τη δέσμευση και τον σεβασμό των χωρών τους προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα κράτη.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Στεργίδου
Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Η κλιματική αλλαγή θα εκτοπίσει εκατομμύρια κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής έως το 2050, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα
21:41
Συνολικά 479 καταγγελίες στην Πάφο για τροχαίες παραβάσεις
20:43
Αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021
20:27
Ένας θάνατος και 200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη
19:50
Η Τεχεράνη συμφωνεί στην επανέναρξη τον Νοέμβριο των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας
19:40
Αεροσκάφος της EgyptAir που εξέπεμψε σήμα κινδύνου επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Καΐρου
19:37
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά παρά την Κοινότητα Λιοπετρίου
19:34
Πτώση παρουσίασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο
19:03
Γερουσιαστής Κρις Κουνς: Η διαθρησκευτική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη για την κλιματική αλλαγή είναι έμπνευση για όλους μας
18:35
Νέος σεισμός 3,1 βαθμών, με επίκεντρο στην περιοχή Γεράσας
18:12
Για το Κυπριακό και την τουρκική προκλητικότητα στη ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Βαρβιτσιώτης
17:59
Η υπόσχεση του Ουάρντα ενόψει Ομόνοιας (VIDEO)
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand