Κλίμα: Καμπανάκι κινδύνου για μελλοντικές γενιές

Η ισχυρή μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη, αναφέρεται στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν στην έκθεσή τους ότι «φιλόδοξες» προσπάθειες μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μείωναν κατά 0,06 τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης, που υπολογίζεται ότι θα είναι ανάμεσα σε 1,6% και 3% ετησίως στη διάρκεια του 21ου αιώνα, αλλά "όσο περισσότερο αργούν να ληφθούν δράσεις, τόσο πιο δαπανηρές θα είναι.

"Έχουμε λίγο καιρό πριν εξαφανισθεί η δυνατότητα να παραμείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, ο πρόεδρος της IPCC, στην πληρέστερη εκτίμηση για την κλιματική αλλαγή που δίνεται στη δημοσιότητα μετά το 2007. Η 40σέλιδη σύνθεση συνοψίζει 5.000 σελίδες εργασιών 800 επιστημόνων που είχαν ήδη δημοσιευθεί από το Σεπτέμβριο του 2013.

Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει στόχο να διατηρήσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που συμβαίνουν ήδη με πρωτοφανή ταχύτητα.

Για τους συντάκτες της έκθεσης, ο περιορισμός των επιπτώσεων από την άνοδο της θερμοκρασίας του κλίματος είναι ζήτημα δικαιοσύνης και απαραίτητος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη και να εξαλειφθεί η φτώχεια.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε ότι αυτοί που αμφισβητούν τα επιστημονικά στοιχεία για το κλίμα θέτουν σε κίνδυνο της μελλοντικές γενιές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υποστήριξε πως η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ευημερία ενώ η Γαλλία κάλεσε σε "παγκόσμια και άμεση κινητοποίηση" κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ αναμένει ότι οι τιμές στον τομέα της ενέργειας θα παραμείνουν αυξημένες «για μερικούς μήνες ακόμα»
11:00
Πώς σχολιάζουν κόμματα την άτυπη συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Τατάρ
10:40
Ερντογάν και Πούτιν συναντώνται την Τετάρτη στο Σότσι
10:36
Παγιδευμένοι 39 εργαζόμενοι σε μεταλλείο νικελίου στον Καναδά
10:30
Εκρηξη σε κτήριο στο Γκέτεμποργκ Σουηδίας, 25 άνθρωποι στο νοσοκομείο
10:07
Σε 22 καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων κατά της Covid προχώρησε η Αστυνομία
10:03
Υπό κράτηση 18χρονος για οκτώ υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών
09:47
Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ
09:22
Ελλάδα: Ανοίγει τις πύλες της αύριο η έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά"
09:12
Γερμανία: Σχεδόν 4.200 κρούσματα, 101 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 σε 24 ώρες
09:03
Επιδείνωση της κατάστασης στο Αρκαλοχώρι από τη νέα σεισμική δόνηση των 5,4 βαθμών
08:57
Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν» την εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας
08:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand