Οι επαναστατικές αλλαγές στην ενημέρωση απαιτούν και επαναστατικές λύσεις

soulaΤης Σούλας Χατζήκυριακου

Αντί – ειδήσεις η ειδήσεις σκληρές. Δημοσιογραφία που γίνεται εμμονή και βίτσιο σε μια προσπάθεια να δώσεις όλη την αλήθεια. Μπαίνοντας βαθιά στα γεγονότα και παρουσιάζοντας τα χωρίς ρετουσάρισμα και προπαγάνδα. Αυτό κάνουν το VICE NEWS.

Σε μια προσπάθεια να φέρεις κοντά στην ενημέρωση τους νέους, που δεν βλέπουν τηλεόραση αλλά παίρνουν όλες τις πληροφορίες τους από το διαδίκτυο με το οποίο είναι συνδεδεμένοι όλο το 24ωρο. Θα πρέπει λοιπόν να μιλήσεις τη γλώσσα τους και να τους δώσεις ειδήσεις όχι με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά με τρόπο ανατρεπτικό.

Γι’ αυτό οι δημοσιογράφοι που έχουν θητεύσει στο BBC δεν μπορούν να εργαστούν στο VICE NEWS γιατί έχουν μάθει σε ένα καθιερωμένο τρόπο εργασίας που δεν ταιριάζει με τη νέα εποχή. Το σκεπτικό είναι πως οι παραδοσιακοί δημοσιογράφοι που έχουν συνηθίσει σε ένα συμβατικό στήσιμο ενός ρεπορτάζ, εργάζονται μέσα σε πλαίσια και καλούπια. Οι επαναστατικές αλλαγές που σημειώνονται   στην τεχνολογία των ΜΜΕ απαιτούν και επαναστατικές λύσεις. Ο μέσος όρος ηλικίας των ρεπόρτερς του VICE NEWS είναι 28 ετών. Γι’ αυτό έχουμε δημοσιογραφία από τους νέους προς τους νέους. Προσπαθούν πάντα να μπαίνουν στην καρδιά των γεγονότων, να εισχωρούν στη φωτιά του πολέμου και να παίρνουν συνεντεύξεις και εικόνες που εντυπωσιάζουν, που προκαλούν, που ξεχωρίζουν. Πάντοτε όμως δίνοντας και τις δύο πλευρές του κάθε γεγονότος. Έτσι καλύπτουν τον πόλεμο στη Συρία, στην Ουκρανία, στη Γάζα.

Στο 9ο συνέδριο για τις ειδήσεις της EBU στην Πράγα, στο οποίο συμμετείχα, και στο οποίο έγινε μεταξύ άλλων και η παρουσίαση του VICE NEWS, τονίστηκε η σημασία να βρεθούν νέοι τρόποι προσέγγισης των ειδήσεων αλλιώς θα χάσουμε μια ολόκληρη γενιά. Μια γενιά που δεν παρακολουθεί ειδήσεις από συσκευές τηλεόρασης   αλλά κοιμάται και ξυπνά με ένα iphone, ipad , ή laptop στο χέρι. Οι νέες ανάγκες δημιουργούν και νέες δυνατότητες. Το κάθε ΜΜΕ θα πρέπει να αφουγκράζεται τις αλλαγές και να προσαρμόζεται έγκαιρα και όχι να παραπονιέται ότι χάνει το κοινό του χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι οι καιροί αλλάζουν ραγδαία. Μαζί και εμείς.

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.