Λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη "διαβάζει" εικόνες και βίντεο

Λογισμικό που μπορεί να βάζει τις κατάλληλες λεζάντες σε φωτογραφίες και βίντεο ανέπτυξαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Δύο ερευνητικές ομάδες, μία για λογαριασμό της Google και μία του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας κατάφεραν να αναπτύξουν ξεχωριστά αυτή την τεχνολογία που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη με την «υπολογιστική όραση».Η «υπολογιστική όραση» προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης μεμονωμένων αντικειμένων, ωστόσο η νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε μπορεί να αναγνωρίζει σύνθετες εικόνες/ σκηνές και να τις περιγραφεί. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στην «υπολογιστική όραση» να αναγνωρίσει ολόκληρη τη σκηνή μιας ομάδας παιδιών που παίζει μπάλα και είναι σε θέση να δώσει και την κατάλληλη περιγραφή για την εικόνα.

Με αυτή την τεχνολογία θα γίνει καλύτερη οργάνωση και παρουσίαση του τεράστιου όγκου φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού που βρίσκεται στο διαδίκτυο. Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα, οι μηχανές αναζήτησης μπορούσαν να εντοπίζουν φωτογραφίες ή βίντεο με βάση το κείμενο που συνοδεύει το κάθε αρχείο. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας του Στάνφορντ και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του πανεπιστημίου, Φέι-Φέι Λι, "τα εικονοστοιχεία (πίξελ) των εικόνων και των βίντεο είναι η σκοτεινή ύλη του Ίντερνετ και μόλις τώρα αρχίζουμε να τη φωτίζουμε".

Η τεχνολογία αυτή ανοίγει το δρόμο για διάφορες εφαρμογές. Για παράδειγμα, με βάση την αναγνώριση σκηνών θα μπορεί να αναπτυχθεί σύστημα καθοδήγησης τυφλών. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη εφαρμοσθεί σε ορισμένα αυτοκίνητα νέας γενιάς που έχουν αισθητήρες και είναι σε θέση να φρενάρουν αν ο οδηγός καθυστερήσει να σταματήσει. Υπάρχει ωστόσο και ο κίνδυνος η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση πολιτών, αφού θα μπορούσε να εντοπίζει συγκεκριμένα άτομα ή συγκεκριμένες συμπεριφορές, ειδοποιώντας τις αρχές για ύποπτες κινήσεις ή άτομα. 

Επιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: ΑΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
ΕΚδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.