Γάλλος τζιχατιστής στο βίντεο αποκεφαλισμού του Κάσιγκ

Αναγνωρίστηκε ένας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που εμφανίζεται στο βίντεο αποκεφαλισμού του Πίτερ Κάσινγ ως Γάλλος πολίτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, ένας από τους άντρες του ΙΚ που οδηγούσε τους φυλακισμένους στην εκτέλεση ταυτοποιήθηκε ως ο Μαξίμ Οσάρ, ένας 22χρονος Γάλλος από τη Νορμανδία που ασπάσθηκε το Ισλάμ και έφυγε για τη Συρία. Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν το οπτικοακουστικό υλικό για να εξακριβώσουν αν βρίσκεται άλλος ένας Γάλλος πολίτης ανάμεσα στις δυνάμεις του ΙΚ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν κάποια σίγουρη πληροφορία.

Ο Οσάρ ήταν ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες και το γαλλικό δικαστήριο είχε ανοίξει έρευνα εναντίον του. Ο ίδιος μάλιστα σε συνέντευξή του με τη γαλλική τηλεόραση το καλοκαίρι δήλωσε ότι συμμετείχε στις δυνάμεις του ΙΚ για να γίνει μάρτυρας. Η Γαλλία συμμετέχει στη συμμαχία εναντίον του ΙΚ και έχει περάσει νομοθεσία προς αποτροπή των πολιτών της να μεταβούν στη Συρία για να πολεμήσουν με τους τζιχαντιστές.

Εξάλλου Βρετανός πολίτης, ο Αχμέντ Μουτάνα, είχε δηλώσει ότι αναγνώρισε τον γιο του στο βίντεο, όμως αργότερα ανακάλεσε, λέγοντας ότι είχε κάνει λάθος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, θα προεδρεύσει συνεδρίας της ειδικής επιτροπής για την τρομοκρατία, Cobra, για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις των αναλύσεων του βίντεο.

Η εκτέλεση του Κάσινγκ μαζί με τους αποκεφαλισμούς 14 Σύρων στρατιωτών βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν από το ΙΚ. Είναι η πέμπτη εκτέλεση ομήρου από τη Δύση από τους τζιχαντιστές. 

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: Reuters

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

05 Οκτωβρίου
Απορρίπτουν οι δεσμοφύλακες την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως αναστέλλουν την απεργία
22:02
Foreign Office: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου
21:49
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 5 Οκτωβρίου
21:46
Με διάταγμα Πούτιν υπό ρωσική «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία» ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
21:31
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαχικά της δικαιώματα (Βίντεο)
21:15
Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης απόψε στις δέκα στο ΡΙΚ1
21:00
OPEC+: Μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια – Την ανιούσα έλαβαν οι τιμές του πετρελαίου
20:47
Ο Πούτιν έκανε τον Καντίροφ υποστράτηγο – Φήμες ότι τον προορίζει για υπουργό Άμυνας
20:26
Πρόεδρος Κομισιόν: Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος
20:05
Τρόποι εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας στη συνάντηση ΥΠΑΜ Κύπρου - Αυστρίας (Βίντεο)
19:40
Τα εθνικά θέματα της Κύπρου καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις θα εγείρει ο ΠτΔ σε δύο σημαντικές ευρωπαϊκές συνόδους στην Πράγα
19:20
Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η Λευκωσία για τις δηλώσεις στα κατεχόμενα γιά Αμμόχωστο και Ουνφικυπ. Θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα (Βίντεο)
19:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand