Υπ. Γεωργίας: Στόχος να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά ταμεία

Την  πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει η Κύπρος σε ότι αφορά την απορρόφηση κονδυλιών στον αγροτικό τομέα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.

 

Στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, είπε, η απορρόφηση φθάνει σήμερα στο 80% και για το πρόγραμμα αλιείας στο 93%. Στόχος πρόσθεσε ο υπουργός Γεωργίας είναι η απορρόφηση να ανέλθει στο 100% και για το λόγο αυτό δεν θα αφεθεί να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας για το 2015 ενώπιον της  Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κύριος Κουγιάλης τον χαρακτήρισε αναπτυξιακό ενώ σημείωσε ότι οι αναπτυξιακές δαπάνες να αυξάνονται κατά 7%.

Στο υπουργείο, σημείωσε, υπάρχουν ελλείψεις  σε επιστημονικό προσωπικό, ενώ είναι υπεράριθμοι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης θα μετακινηθούν σε άλλους τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο Υπουργός Γεωργίας επεσήμανε ότι  το κράτος στηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοπαραγωγή και την  εμπορία του οίνου.

Τα τελευταία  χρόνια, είπε, διατέθηκαν 4,5 εκ. ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν άλλα 18 εκ. ευρώ.

Ο Νίκος Κουγιάλης προέβη παράλληλα σε έκκληση στον κόσμο να προτιμά τα πολύ καλά κυπριακά κρασιά, τη ζιβανία και την κουμανταρία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης προέβη σε δραματική έκκληση για  σύσταση του μητρώου αγροτών, ώστε να στηριχθούν πραγματικά οι πάμφτωχοι γεωργοί.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι γεωργοί  χρειάζονται στήριξη χθες και  όχι αύριο. Διερωτήθηκε επίσης εάν τα επόμενα  χρόνια θα υπάρχουν γεωργοί στην Κύπρο  με τις περικοπές στα κονδύλια στήριξης της γεωργίας.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή-φωτό: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 1η Οκτωβρίου
22:00
Σαρλ Μισέλ: "Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream συνιστά απειλή για την ΕΕ"
21:48
Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη Λιμάν
20:37
Ιράν: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης ανά τον κόσμο προς το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά τον θάνατο της Αμινί
20:03
Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές στους αγωγούς
19:26
ΠτΔ: "Ήταν και παραμένει έντονη και ειλικρινής η επιθυμία για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό"
19:03
Μπλίνκεν: "Η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει ρόλο - κλειδί για τη διασφάλιση της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου"
18:42
Νέο «μπλόκο» Μενέντεζ με τροπολογία για τα τουρκικά F-16
18:34
Σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB - Αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν
18:12
Ένατη pole position για Λεκλέρ
17:40
Σε έκθεση στο Κατάρ μια μυθική φανέλα του Μαραντόνα
17:39
Πήρε το ντέρμπι του Λονδίνου η Άρσεναλ
17:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand