Ολολήρωσε την επίσκεψη του στη Δυτική Αφρική ο Χρίστος Στυλιανίδης

O Ευρωπαίος Συντονιστή για τον Έμπολα - Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδη ολοκλήρωσε την αποστολή του στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον ιό του Έμπολα. 

Ο κύριος Στυλιανίδης έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι ολοκλήρωσε την αποστολή κατά την οποία είδε πολλά και έμαθε πολλά. Η μάχη , πρόσθεσε, κατά του Έμπολα συνεχίζεται.

Untitled


Ο κύριος Στυλιανίδης ανέφερε ακόμα ότι η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους λαούς της περιοχής είναι δεδομένη, είναι χειροπιαστή και είναι μακροπρόθεσμη. Η απειλή του ιού του Έμπολα παραμένει ισχυρή, τόνισε και χρειαζόμαστε συντονισμένη συλλογική δράση.  Ο κύριος Στυλιανίδης είπε ακόμα πως ένα γενναίος εθελοντής εργάτης υγείας ο Ιμπραχίμ, του είπε ότι ο ιός του Έμπολα είναι έξυπνος, αλλά εμείς μπορούμε να είμαστε εξυπνότεροι.

Πρώτος σταθμός της αποστολής του κυρίου Στυλιανίδη ήταν η Σιέρρα Λεόνε όπου, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Επίτροπος επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης καταπολέμησης του Έμπολα. Το Κέντρο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μεγάλης Βρετανίας της οποίας η εμπλοκή στην καταπολέμηση του ιού στη Σιέρρα Λεόνε είναι καθοριστική.

 

articleGal 47003 51424 w hr

Για συντονισμό των ευρωπαϊκών δράσεων και πολιτικών ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε πριν από το ταξίδι του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ και την Υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Τζαστίν Γκρίνιγκ.

Κατά την επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης ο κύπριος Επίτροπος "εκπαιδεύτηκε" από ειδικευμένο προσωπικό για τις πρακτικές περίθαλψης ατόμων με Έμπολα.

Έβαλε την ειδική στολή, τη λεγόμενη PPE, και πέρασε από όλα τα στάδια της εκπαίδευσης. Κύριος τρόπος (αυτο)προστασίας από τον Έμπολα είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών.

 articleGal 47003 51431 w hr

 

Στη Μονρόβια της Λιβερίας, φορώντας το μπλε γιλέκο της Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης συνάντησε τον Μοχάμεντ.Ένα από τους ασθενείς με Έμπολα που νίκησε τον ιό και τώρα είναι εθελοντής στο Κέντρο Περίθαλψης Ασθενών με Έμπολα που έστησαν οι Γιατροί του Κόσμου. Ο Στυλιανίδης είδε με τα μάτια του τη δύσκολη δουλειά των γιατρών, νοσοκόμων και εθελοντών και εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στο έργο τους. Ο Μοχάμεντ του μίλησε για την προσωπική του ιστορία, τον φόβο, τον στιγματισμό από την οικογένειά του και την κοινωνία αλλά και για το πείσμα του να νικήσει τον ιό.

articleGal 47003 51426 w hr

 

 

Στο Κονάκρι της Γουινέας, ο κύπριος Επίτροπος επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ντόνκα, στην αυλή του οποίου οι Γιατροί του Κόσμου έχουν στήσει ένα Κέντρο Περίθαλψης. Εκεί συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό και συνάντησε επιζώντες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα έχει προσφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε οικονομική βοήθεια στις πληγείσες χώρες. Επίσης, έχει στείλει στην περιοχή μηχανήματα και ιατρικό υλικό, έστησε εργαστήρια ενώ χρηματοδοτεί την έρευνα για αντιβιοτικό κατά του Έμπολα. Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος Συντονιστής, υπάρχει άμεση ανάγκη να φτάσει επιπλέον ιατρικό προσωπικό στις εν λόγω χώρες.

Ο Χρίστος Στυλιανίδης είναι ο πρώτος Επίτροπος που επισκέφθηκε την περιοχή μετά την έκρηξη του ιού τον περασμένο Μάρτιο.

Είχε δεσμευθεί κατά τη διάρκεια των ακροάσεων για τη νέα Επιτροπή ότι η πρώτη του αποστολή θα ήταν οι χώρες που κτυπήθηκαν από τον Έμπολα και το έπραξε γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην αποστολή συμμετείχε και ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ Βιτένις Αντριουκάϊτις.

stylianides embola

 

 

Σύνταξη: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή:Τhetoc.gr

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιανουαρίου
Σολτς - Μακρόν: Έκκληση στη Ρωσία για αποκλιμάκωση
06:59
Καιρός : Εξασθενεί το βαρομετρικό χαμηλό Ελπίς
06:56
Νότια Αφρική: Ποινικές διώξεις και διοικητικές κυρώσεις σε 940 υποθέσεις διαφθοράς
06:52
Panama Papers: Πάνω από 30 πρόσωπα παραπέμπονται στην παναμαϊκή δικαιοσύνη
06:21
Στους δρόμους την Τετάρτη λεωφορεία και τρόλεϊ
06:00
Ελλάδα: Περίπου 4.500 επιβάτες και 2.500 οχήματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα στην Αττική Οδό
05:57
Μπάιντεν: Προαναγγέλλει κυρώσεις στον Πούτιν
05:54
Πανδημία: Ο «παγκόσμιος κίνδυνος» εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού παραμένει πολύ υψηλός
05:47
Ελλάδα: Μετρούν πληγές από το πέρασμα της κακοκαιρίας "Ελπίς".
05:44
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης: "Αργά ή γρήγορα όλοι θα κολλήσουμε κορονοϊό, αλλά έχει τεράστια διαφορά αν είμαστε εμβολιασμένοι"
05:40
25 Ιανουαρίου
Το Ελσίνκι ενισχύει τη στρατιωτική του ετοιμότητα εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία
21:35
Ελλάδα: Συνεχίζεται η προσπάθεια για αποκατάσταση των προβλημάτων που επέφερε η κακοκαιρία "Ελπίς"
20:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand