Ημέρα μνήμης θυμάτων της ασφάλτου

Με προσευχή στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης άρχισαν οι εκδηλώσεις του Οργανισμού REACTION Youth for the Prevention για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Οδικών Συγκρούσεων 2014.

 Η ημέρα αυτή, είναι αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα άτομα που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο αλλά και σε όλους τους τραυματίες που νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο σε όλο τον κόσμο.

Σε μήνυμα του ΠατριρχηςΒαρθολομαος επισημαίνει ότι η σημερινή, είναι η ημέρα κατά την οποία ο καθένας πρέπει να ασκήσει την αυτοκριτική του με στόχο τη μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών.

Τόνισε επίσης ότι οι μοτοσικλετιστές είναι εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται συχνότερα από οδικές συγκρούσεις.

Ο Πατριάρχης κάλεσε τους υπευθύνους φορείς αλλά και τον κάθε οδηγό ξεχωριστά να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί προκειμένου να μειωθούν οι οδικές συγκρούσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπά Κι Μουν σε μήνυμα του τονίζει ότι πέραν των 500 παιδιών, σε όλο τον κόσμο, σκοτώνονται κάθε μέρα στο δρόμο.

Οι οδικές συγκρούσεις, είπε, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για νέους ηλικίας 15-29 ετών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του REACTION και Αντιπρόεδρο του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ, Μάριο Σταύρου, η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Οδικών Συγκρούσεων έχει καθοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η τρίτη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και στην Κύπρο, πρόσθεσε, βρίσκονται σε εξέλιξη εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων των οδικών συγκρούσεων.

Φέτος η Ημέρα Μνήμης διεθνώς έχει αφιερωθεί στην ταχύτητα, ενώ στην Κύπρο έχει αφιερωθεί και στους μοτοσικλετιστές που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε οδικές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τον κύριο Σταύρου 133 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κύπρο από το 2012, από τους οποίους 45 ήταν μοτοσικλετιστές.

Στην Κύπρο, η Φλόγα της Ελπίδας ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στην Μακεδονίτισσα όπου συνοδεία μοτοσικλετιστών πέρασε από τα νοσοκομεία της Κύπρου και επισκέφθηκε τραυματίες οδικών συγκρούσεων καθώς και από σημεία όπου έγιναν θανατηφόρες συγκρούσεις με θύματα μοτοσικλετιστές τα τελευταία χρόνια σε όλες τις επαρχίες. Ένα λευκό γαρίφαλο και ενός λεπτού σιγή ήταν τα λιγότερα που θα μπορούσαν να κάνουν οι δεκάδες μοτοσικλετιστές σε κάθε σημείο που ένας συνάδελφος τους έφευγε.

Το απόγευμα η Φλόγα της Ελπίδας θα μεταφερθεί συνοδεία δεκάδων μοτοσικλετιστών στην Λευκωσία όπου στην είσοδο της πόλης, στα φώτα Καλησπέρα, θα γίνει μια μικρή εκδήλωση αφιερωμένη στους νεκρούς μοτοσικλετιστές. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε σημεία εντός της Λευκωσίας όπου έγιναν θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις με μοτοσικλετιστές και η φλόγα θα καταλήξει στον πεζόδρομο της οδού Λήδρας όπου θα γίνει λιτή εκδήλωση και θα ανάψουν τόσα κεριά, όσοι ήταν οι νεκροί μοτοσικλετιστές τα τελευταία χρόνια.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.