Ομογενείς Βρετανίας: Αξίωσαν σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησαν από την Τουρκία με πικετοφορία και ψηφίσματα οι Κύπριοι της Βρετανίας.

Εκατοντάδες μέλη της ομογένειας συμμετείχαν στη φετινή πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία στο κεντρικό Λονδίνο, με αφορμή την 31η θλιβερή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Η πικετοφορία διοργανώθηκε από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, αντιπροσωπεία της οποίας επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τουρκίας. Σχετικό ψήφισμα επιδόθηκε λίγο αργότερα και στο βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Με το κείμενο του ψηφίσματος προς τον πρέσβη της Τουρκίας, οι Κύπριοι ομογενείς απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων και των εποίκων από την Κύπρο και καλούν την κυβέρνηση της Άγκυρας να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο.
Φέτος, το ψήφισμα καλεί επίσης την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις παράνομες θαλάσσιες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, που παραβιάζουν κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας και συνιστούν προκλητική ενέργεια, η οποία αντίκειται εντελώς στις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επανένωση του νησιού.
Ταυτόχρονα, καλείται η Τουρκία να θέσει τέρμα στην ανθρώπινη τραγωδία των αγνοουμένων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διακρίβωση της τύχης τους, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να σταματήσει την εκμετάλλευση κλεμμένων περιουσιών στα κατεχόμενα και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του νησιού.
Στο ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επισημαίνεται πως η Τουρκία εξακολουθεί να ενεργεί πολεμοχαρώς, προκλητικά και αδικαιολόγητα στην περίπτωση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που είχε τονιστεί σε επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτη προς τον Βρετανό πρωθυπουργό στις 9 Οκτωβρίου.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι το Λονδίνο έχει τόσο ηθικές όσο και νομικές υποχρεώσεις να ασκήσει τη σημαντική επιρροή του επί της Τουρκίας και να απαιτήσει μία δίκαιη και διαρκή λύση που είναι σύμφωνη με τη Χάρτα των ΗΕ, τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
«Ως εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνιμου μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εταίρου στην ΕΕ και την Κοινοπολιτεία και με κυρίαρχες βάσεις στο νησί, η Βρετανία έχει έναν μοναδικό, κρίσιμο και δυνητικά αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσει σε σχέση με την Κύπρο. Η ευμεγέθης κοινότητα των Κυπρίων της Βρετανίας προσβλέπει σε εσάς και στην κυβέρνησή σας προς ανάληψη αυτών των ευθυνών προληπτικά και εποικοδομητικά», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στην επιστολή-ψήφισμα προς τον κ. Κάμερον.
Σε δηλώσεις, ο Πήτερ Δρουσιώτης χαρακτήρισε το ψευδοκράτος «σύμβολο της εκφοβιστικής συμπεριφοράς της Τουρκίας», η οποία αντιπροσωπεύει μία τεράστια απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Στεργίδου
Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 11:00

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Η Ρωσία αναμένεται ότι φέτος θα εισπράξει επιπλέον ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων
07:41
Τραγωδία στην Αίγυπτο: Επτά νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ
07:16
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακήρυξε την "πλήρη ανεξαρτησία" της από το Πατριαρχείο της Μόσχας
06:57
Την αναστολή, από την πρώτη Ιουνίου, της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους αποφάσισε το Υπουργικό
06:37
Νεκρός δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη
06:17
Επιστολή ΠτΔ προς τον Ερσίν Τατάρ για υιοθέτηση ΜΟΕ με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
05:53
27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand