Ομογενείς Βρετανίας: Αξίωσαν σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησαν από την Τουρκία με πικετοφορία και ψηφίσματα οι Κύπριοι της Βρετανίας.

Εκατοντάδες μέλη της ομογένειας συμμετείχαν στη φετινή πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία στο κεντρικό Λονδίνο, με αφορμή την 31η θλιβερή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Η πικετοφορία διοργανώθηκε από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, αντιπροσωπεία της οποίας επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τουρκίας. Σχετικό ψήφισμα επιδόθηκε λίγο αργότερα και στο βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Με το κείμενο του ψηφίσματος προς τον πρέσβη της Τουρκίας, οι Κύπριοι ομογενείς απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων και των εποίκων από την Κύπρο και καλούν την κυβέρνηση της Άγκυρας να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο.
Φέτος, το ψήφισμα καλεί επίσης την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις παράνομες θαλάσσιες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, που παραβιάζουν κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας και συνιστούν προκλητική ενέργεια, η οποία αντίκειται εντελώς στις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επανένωση του νησιού.
Ταυτόχρονα, καλείται η Τουρκία να θέσει τέρμα στην ανθρώπινη τραγωδία των αγνοουμένων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διακρίβωση της τύχης τους, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να σταματήσει την εκμετάλλευση κλεμμένων περιουσιών στα κατεχόμενα και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του νησιού.
Στο ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επισημαίνεται πως η Τουρκία εξακολουθεί να ενεργεί πολεμοχαρώς, προκλητικά και αδικαιολόγητα στην περίπτωση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που είχε τονιστεί σε επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτη προς τον Βρετανό πρωθυπουργό στις 9 Οκτωβρίου.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι το Λονδίνο έχει τόσο ηθικές όσο και νομικές υποχρεώσεις να ασκήσει τη σημαντική επιρροή του επί της Τουρκίας και να απαιτήσει μία δίκαιη και διαρκή λύση που είναι σύμφωνη με τη Χάρτα των ΗΕ, τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
«Ως εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνιμου μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εταίρου στην ΕΕ και την Κοινοπολιτεία και με κυρίαρχες βάσεις στο νησί, η Βρετανία έχει έναν μοναδικό, κρίσιμο και δυνητικά αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσει σε σχέση με την Κύπρο. Η ευμεγέθης κοινότητα των Κυπρίων της Βρετανίας προσβλέπει σε εσάς και στην κυβέρνησή σας προς ανάληψη αυτών των ευθυνών προληπτικά και εποικοδομητικά», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στην επιστολή-ψήφισμα προς τον κ. Κάμερον.
Σε δηλώσεις, ο Πήτερ Δρουσιώτης χαρακτήρισε το ψευδοκράτος «σύμβολο της εκφοβιστικής συμπεριφοράς της Τουρκίας», η οποία αντιπροσωπεύει μία τεράστια απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Στεργίδου
Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 11:00

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο σημερινός Χίτλερ
20:31
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.