Ρομπότ για όλες τις δουλειές ακόμα και για φροντίδα ηλικιωμένων

Η εξέλιξη της ρομποτικής κινείται με ταχύτατους ρυθμούς και ήδη έφθασε μέχρι τον μικρότερο κομήτη του ηλιακού μας συστήματος. Η ρομποτική έχει φτάσει στο βυθό της θάλασσας, στο διάστημα, το ανθρώπινο σώμα ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν πως σύντομα ο άνθρωπος θα έχει το ρομπότ που θα του κάνει συντροφιά και θα τον φροντίζει.  Η ρομποτική χρησιμοποιείται  και  στη χώρα μας κυρίως στους τομείς της παραγωγής ενώ γίνεται προσπάθεια από διάφορους φορείς να ενημερωθούν οι άνεργοι επιστήμονες για τον κλάδο αυτό ώστε να τολμήσουν να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν  με στόχο ο τομέας αυτός να αναπτυχθεί και στο νησί μας.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ρομποτικής που θα διοργανωθεί φέτος και στην Κύπρο από 24 - 30 Νοεμβρίου το Ρικnews και η Στέλλα Ολυμπίου συνομίλησε με τον Γραμματέα του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας και συνιδρυτή του νεοσύστατου Μ.Κ.Ο YUBIZ.org  και συντονιστή της εβδομάδας Γιώργο Γεωργίου ο οποίος μας εξήγησε τι είναι η ρομποτική, που χρησιμοποιείται και πόσο εφικτό είναι ο τομέας αυτός να βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας και της ανάπτυξης.

giorgos

Τι είναι η ρομποτική;

Είναι σύγχρονος τεχνολογικός κλάδος της αυτοματοποίησης, που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, το σχεδιασμό και τη λειτουργία των ρομπότ, καθώς και την έρευνα για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Τι είναι το ρομπότ ;

Ένα ρομπότ είναι μια μηχανική συσκευή η οποία μπορεί να υποκαθιστά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες. Ένα ρομπότ μπορεί να δράσει κάτω από τον απευθείας έλεγχο ενός ανθρώπου ή αυτόνομα κάτω από τον έλεγχο ενός προγραμματισμένου υπολογιστή.
Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να κάνουν εργασίες οι οποίες είτε είναι δύσκολες ή επικίνδυνες για να γίνουν απευθείας από έναν άνθρωπο. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται για να εκτελέσουν εργασίες ταχύτερα ή φθηνότερα απ' ότι ο άνθρωπος. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτόματη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάποιου προϊόντος με χαμηλότερο κόστος (για παράδειγμα, στις αλυσίδες παραγωγής).

 

ergalio

Γιατί έχουμε ανάγκη τα ρομπότ;

Σκοπός των ρομπότ είναι να φτάσουν εκεί που ο άνθρωπος δεν μπορεί να φτάσει ή για να φτάσει διατρέχει κινδύνους. Για παράδειγμα με τη χρήση ρομπότ μπορούμε να εξουδετερώσουμε ένα εκρηκτικό μηχανισμό χωρίς να κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος. Μπορούμε να εκτελέσουμε εργασίες στο βυθό της θάλασσας, να εξερευνήσουμε περιοχές οι οποίες είναι δυσπρόσιτες για τον άνθρωπο με  ακραίες συνθήκες,  ή ακόμη περιοχές οι οποίες έχουν επηρεαστεί με ραδιενέργεια όπως πρόσφατα είχαμε στην Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.  Επίσης ρομπότ έχουν αναλάβει τη μελέτη της επιφάνειας του πλανήτη Άρη και πρόσφατα του μικρού κομήτη 67Ρ ενώ στόχος είναι η αποστολή και άλλων ρομπότ έτσι ώστε να προετοιμάσουν κατάλληλα ότι χρειάζεται μελλοντικές αποστολές από τον άνθρωπο.  Υπάρχουν όμως και ρομπότ τα οποία χρησιμοποιούνται για να πραγματοποιήσουμε λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις που το ανθρώπινο χέρι δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει.


Πόσο εξελιγμένη είναι σήμερα η ρομποτική ;

Όπως έχουμε την εξέλιξη του ανθρώπου έχουμε κάτι αντίστοιχο στην εξέλιξη των ρομπότ. Η χρήση των ρομπότ ξεκίνησε στις γραμμές παραγωγής σε διάφορες βιομηχανίες και παραγωγικούς τομείς και σήμερα έχει εξελιχθεί  έτσι ώστε να χρησιμοποιείται στην ιατρική, στην αεροναυπηγική, στην αεροδιαστημική , στη γεωργία , σε πυρηνικούς σταθμούς, ακόμη και σε υποθαλάσσιες έρευνες στη πετρελαϊκή βιομηχανία.
Να μην ξεχνούμε επίσης ότι τα ρομπότ εξερευνούν τον πλανήτη Άρη. Τέλος έχουν κατασκευαστεί οικιακά ρομπότ που καθαρίζουν το σπίτι, σερβίρουν ποτά ή "παίζουν" με τα παιδιά. Ενώ  μεγάλη προσπάθεια γίνεται στην κατασκευή ρομπότ που θα μπορεί να φροντίζει ηλικιωμένους και να τους κάνει συντροφιά.
Αναμένουμε ότι στο σύντομο μέλλον θα δούμε ρομπότ να ανταποκρίνεται σε βασικές οδηγίες που θα του δίνει το ηλικιωμένο άτομο αλλά και να εντοπίζει αν χρειάζεται παρέμβαση από τρίτους π.χ ιατρική και να είναι σε θέση να καλέσει σε βοήθεια.
Η πραγματική επανάσταση των ρομπότ έχει βοηθηθεί  από τη δραματική αύξηση της ισχύς των υπολογιστών βοηθώντας  παράλληλα την ανάπτυξη του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης.
Στο μέλλον τα ρομπότ πέρα από τις βασικές αισθήσεις, θα είναι εφοδιασμένα με αντιληπτικές ικανότητες (για παράδειγμα, αντίληψη σχημάτων, μορφών, εικόνων κ.λπ.), με ικανότητα διεξαγωγής λογικών συνειρμών και εξαγωγής συμπερασμάτων, καθώς και με δυνατότητες ανακατανομής δεδομένων ανάλογα με τη χρήση για την οποία ζητούνται και με ικανότητα αυτοδιόρθωσης.
Η βασικότερη όμως εξέλιξη της ρομποτικής είναι ότι μια ομάδα επιστημών μπορεί να δημιουργήσει ένα ρομπότ με σχετικά χαμηλό κόστος.

Γιατί θέλετε να προωθήσετε τη ρομποτική στην Κύπρο;

Αρχικά για να αφυπνίσουμε τους νέους και να τους δείξουμε δημιουργικούς δρόμους  επιτυχίας. Επίσης για να ενθαρρύνουμε την ομαδική εργασία και να διεγείρουμε τη φαντασία των νέων επιστημόνων. Για να κατασκευαστεί ένα ρομπότ χρειάζεται ομαδική εργασία πολλών ειδικοτήτων κάτι που υστερούμε στην Κύπρο. Μέσω των διαλέξεων και των εργαστηρίων που ετοιμάζουμε έχουμε στόχο να δείξουμε στους νέους πως όταν υπάρχει  η ιδέα και η θέληση υπάρχει και ο τρόπος.

 


robot 1 


Υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης  για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον κλάδο της ρομποτικής ;
 
Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες χρηματοδότησης οι οποίες μπορεί να είναι μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και σχεδίων που αναμένονται  να ανακοινωθούν σύντομα καθώς επίσης και μέσω της συμμετοχής σε ανταγωνιστικά προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για ενεργοποίηση  των επενδυτών στη Κύπρο έτσι ώστε να επενδύουν στην καινοτομία.
 
Ποιοι κλάδοι μπορούν να ασχοληθούν με τη ρομποτική ;
 
Η ρομποτική είναι προέκταση όλων των  θετικών επιστημών. Άρα φυσικοί, μηχανικοί , μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί , προγραμματιστές, χημικοί και άλλοι συναφής κλάδοι μπορούν να ασχοληθούν με τον κλάδο αυτό.

Και να κλείσουμε με την ευρωπαϊκή εβδομάδα ρομποτικής, τι θα περιλαμβάνει και σε ποιους αποτείνεται;


Στη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ρομποτικής θα διεξαχθούν εκδηλώσεις στο πανεπιστήμιο Κύπρου, στο ΤΕΠΑΚ, στο Ινστιτούτο Κύπρου, στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Fredericκ, το Ιδιωτικό σχολείο GC School καθώς και άλλους φορείς. Για τις διάφορες εκδηλώσεις έχουν συνεργαστεί επίσης το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Έρευνας και Καινοτομίας, το Γραφείο διασύνδεσης του πανεπιστημίου Κύπρου με τη Βιομηχανία, το  Cypriot Enterprice Link, το  ΙΕΕΕ entepreuneurs network,  το Cyprus Computer Society, η ακαδημία ρομποτικής Frederick, το ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών,ο ΜΚΟ Yubiz.org   και άλλοι.
Όλοι οι φορείς συμμετέχουμε αφιλόκερδος και η όλη εκδήλωση είναι χωρίς κανένα οικονομικό όφελος.
Μοναδικός σκοπός είναι η ενημέρωση μικρών και μεγάλων για το τι είναι η ρομποτική και που έχει φτάσει. Να δουν από κοντά ρομπότ και να μοιραστούν τις ιδέες τους με εμπειρογνώμονες του είδους.

 

eu robotik week

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ρομποτικής από τις 24 - 30 Νοεμβρίου μπορείτε να το δείτε εδώ

http://www.eurobotics-project.eu/eurobotics-week/about-eurobotics-week/
Το πρόγραμμα των Κυπριακών εκδηλώσεων στο Cyprus Robotics
http://cyprusrobotics.blogspot.com/

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 11:00

Τελευταιες Ειδησεις

14 Απριλίου
Έκκληση Δήμου Πάφου για περιορισμό της χρήσης νερού
09:55
Συνελήφθη 17χρονος για υπόθεση ρίψης χειροβομβίδας σε κουρείο στη Λευκωσία
09:50
ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας: Η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης του κέντρου της πρωτεύουσας
09:40
Στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ Παρί Σεν Ζερμέν και Τσέλσι
09:39
ΟΗΕ: Οι μισές γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους
09:35
Γερμανία: Με Moderna ή Pfizer η 2η δόση σε όσους κάτω των 60 έλαβαν AstraZeneca
09:10
Εργάτης τραυματίστηκε στην Πάφο μετά από πτώση ύψους πέντε μέτρων
08:55
Johnson & Johnson​: Σήμερα αναμένονται στην Κύπρο οι πρώτες 2.400 δόσεις του εμβολίου
08:45
Νίγηρας: Τουλάχιστον 20 παιδιά νεκρά από πυρκαγιά σε βρεφονηπιακό σταθμό
08:37
Johnson & Johnson: Η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου
08:15
Η Pfizer διαβεβαιώνει πως θα παραδώσει στις ΗΠΑ 10% περισσότερες δόσεις του εμβολίου της
08:07
Η Ουρουγουάη σπάει ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων από Covid-19
07:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand