Πως μπορεί να διαμεσολαβήσει ο Αβραμόπουλος για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο;

Της Άννας Ανδρέου

Η Άγκυρα δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι σκοπεύει να υποχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιθέτως στέλλει μηνύματα του τύπου "εμείς έχουμε δίκιο, δεν θα εγκαταλείψουμε τα συμφέροντά μας, ούτε και των Τ/Κ στην Ανατολική Μεσόγειο". Η Άγκυρα ασφαλώς βλέπει τα γεγονότα από άλλη σκοπιά, την δική της, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της Ε/κ πλευράς. Δεν δέχεται ότι είναι λογικό η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε εξόρυξη του φυσικού αερίου το γρηγορότερο και την κατηγορεί για μονόπλευρη εκματάλλευση των κοιτασμάτων. Δεν εμπιστεύεται την Ε/κ πλευρά όταν δηλώνει πως το μερίδιο των Τ/κ θα δοθεί μετά την λύση του Κυπριακού. Και ακόμη παραπάνω, δεν πιστεύει ότι η Ε/κ πλευρά επιδιώκει λύση. Ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Άιντα δεν κατάφερε να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης γιατί ακόμη δεν γνωρίζει σωστά όλες τις παραμέτρους και τις ευαισθησίες στο Κυπριακό. Γι αυτό και δεν ήταν και η κατάλληλη προσωπικότητα για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείριμα. Το ιδανικότερο θα ήταν να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και να αναλύσει τα επιχειρήματα της Ε/κ πλευράς στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι έφικτό επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν αρνείται πάντοτε να συναντήσει τον εκάστοτε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα μπορούσε όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να στείλει ως διαμεσολαβητή μια προσωπικότητα που ο Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ιδιαίτερα. Και δεν είναι άλλη από τον νέο επίτροπο της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο τον οποίο με κάθε ευκαιρία ο Τούρκος Πρόεδρος τον συναντά επειδή δεν θα ξεχάσει ποτέ, μα ποτέ, ότι ήταν από τους λίγους πολιτικούς που τον στήριξαν στις δύσκολες ώρες του όταν το τουρκικό καθεστώς τον έριξε στη φυλακή επειδή είχε απαγγείλει ένα ισλαμικό ποίημα. Ο Ταγίπ Ερντογάν έτσι ξεχωρίζει τους φίλους και τους εχθρούς τους, με αυτούς τους όρους. Κατατάσσει τους ανθρώπους σε στρατόπεδα, σε αυτούς που είναι μαζί του και σε αυτούς που είναι εναντίον του και αυτό το πλαίσιο επηρεάζει και τις πολιτικές του αποφάσεις. Όποιος του πάει κόντρα τον ξεγράφει και τον κατατάσσει στους εχθρούς του. Όπως έκανε τώρα και με τους γκιουλενιστές τους οποίους έχει αναγάγει ως τον υπαριθμόν ένα απειλή του κράτους.

Ο Αβραμόπουλος όμως θα είναι πάντα ανάμεσα στους φίλους και η πόρτα του θα είναι πάντα ανοιχτή γι αυτόν. Γι αυτό λοιπόν ο Αβραμόπουλος είναι η μόνη προσωπικότητα που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να διαμεσολαβήσει και να πείσει τον Ταγίπ Ερντογάν να ακούσει, αν μη τι άλλο.

Ωστόσο την κατάσταση την έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο η συμφωνία μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και Αιγύπτου την οποία μάλιστα λέγεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι κάτι δεν θα το συγχωρέσει. Μάλιστα άκουσα να σχολιάζεται από τουρκικούς κύκλους ότι έπειτα από την συμμαχία της Κύπρου με τον άσπονδο εχθρό του, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατραπεί σε μαινόμενο ταύρο. Μόνο με τον Άσσαντ της Αιγύπτου έμεινε να κάνει τώρα συμφωνία η Κύπρος, μου έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο την στάση του. "Ένας έξυπνος άνθρωπος δεν ξεκινά πόλεμο εναντίον του Ερντογάν", μου έλεγε η ίδια πηγή και επέμενε πως δεν έχει να κάνει με πόσο το μεγάλη ή μικρή χώρα είναι η Κύπρος αλλά με το πόσο έξυπνα χειρίζεται τον Τούρκο Πρόεδρο.

Καλά όλα αυτά αλλά υπάρχει και κάτι που δεν το γνωρίζουμε για να καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα. Όλη τη βδομάδα με βασανίζει αυτό το ερώτημα γιατί μου μυρίζει ότι κάτι άλλο υπάρχει στον παρασκήνιο. Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τον παράγοντα Αμερικανοί. Αν όντως οι Αμερικανοί είναι αυτοί που ενεθάρρυναν την συμφωνία με την Αίγυπτο και τον Σίσι τότε το σκηνικό αλλάζει άρδην. Αν δηλαδή οι σχεδιασμοί αυτοί είναι των Αμερικανών και όχι της Λευκωσίας και της Αθήνας και πίσω τους, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν τους ίδιους τους Αμερικανούς τότε το παιχνίδι αλλάζει πραγματικά. Θα πρέπει η Τουρκία να τα βρει με τους Αμερικανούς και να κάνει συμβιβασμούς για να καταφέρει να βγει από την απομόνωση που την οδήγησε η εξωτερική της πολιτική. Και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αγνοεί ποτέ τους Αμερικανούς όσο και αν δημοσίως θέλει να φαίνεται το αντίθετο. Αυτά όμως είναι συμπεράσματα και εκτιμήσεις βασισμένες σε υποθέσεις καθώς το παρασκήνιο δεν είναι γνωστό σε μας. Μας λείπουν αρκετά κομμάτια του πάζλ για να έχουμε την σωστή εικόνα. Εν κατακλείδι μπορεί το Κυπριακό να φαίνεται ότι έχει μπει σε ακόμη πιο δύσκολα και σκοτεινά μονοπάτια ωστόσο μην ξεχνάμε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα λύθηκαν εν μέσω μεγάλων κρίσεων και περιπλεκόμενων καταστάσεων. Κάπως έτσι είχε πέσει και το τοίχος του Βερολίνου. Ας ελπίσουμε να επαληθευτεί αυτό το σενάριο, γιατί διαφορετικά θα έχουμε δύσκολα ξεμπερδέματα.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 11:00

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο την υπόθεση Ναβάλνι
21:05
Σιλβέστρος: Δίδουμε ένα τιτάνιο αγώνα με τη διαδικασία ιχνηλάτησης- Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στα σχολεία
20:55
Έκρηξη κρουσμάτων: 852 νέα περιστατικά κορονοϊού και τρεις θάνατοι ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:32
ΗΠΑ: Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία εάν πεθάνει ο Ναβάλνι
20:20
Συμμετοχή Δένδια στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
19:58
Προεδρικές εκλογές στις 26 Μαΐου στη Συρία
19:40
Στην Κύπρο εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου για επιθεώρηση
19:30
Πήρε το ντέρμπι ο Απόλλωνας και παρέμεινε σε τροχιά τίτλου
19:26
«Βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι
19:07
ΗΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση για το εμβόλιο της Johnson&Johnson
18:53
Ελλάδα: 65 θάνατοι και 1829 νέα κρούσματα κορονοϊού
18:28
Μακρόν: Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να χαράξουν "σαφείς κόκκινες γραμμές" με την Μόσχα
18:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand