Αυξάνονται οι αστραπές λόγω της κλιματικής αλλαγής

Περισσότερες αστραπές προβλέπουν οι επιστήμονες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μπέρκλι της Καλιφόρνιας, η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει αύξηση ύψους 50% στις αστραπές μέχρι το τέλος του αιώνα.

Όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Ντέιβιντ Ρομπς, μέχρι το τέλος του αιώνα θα έχουμε τρεις αστραπές για κάθε δύο που είχαμε στις αρχές του. Από την έρευνα προκύπτει ότι για κάθε βαθμό κελσίου που ανεβαίνει η θερμοκρασία, οι αστραπές θα αυξάνονται κατά 12%, με αποτέλεσμα η αύξηση να φτάνει το 50% μέχρι το 2100. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την περιοχή που θα παρουσιασθεί η αύξηση. Όπως εξήγησε ο κ. Ρομπς, δεν είναι γνωστό αν το φαινόμενο θα αυξηθεί κι άλλο σε περιοχές που το βιώνουν συχνά ή αν θα αυξηθεί σε περιοχές που είναι σπανιότερο.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις αστραπές, ωστόσο δεν είχαν τα απαραίτητα δεδομένα για να υπολογίσουν τον ακριβή ρυθμό αύξησης του φαινομένου. Τα ευρήματα της μελέτης είναι ανησυχητικά γιατί, όπως προκύπτει, η κλιματική αλλαγή έχει πιο σημαντικές επιπτώσεις στα καιρικά φαινόμενα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κτυπήματα αστραπών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Το φαινόμενο είναι αρκετά επικίνδυνο. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, έχουν σημειωθεί 25 θάνατοι από αστραπές μόνο για φέτος στη χώρα. Ακόμα οι αστραπές είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: the Guardian

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 11:00

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Πορεία διαμαρτυρίας στο Προεδρικό με αίτημα την κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις
10:44
OKYΠΥ: Τα τελευταία τρία 24ωρα γίνονται περισσότερες εισαγωγές ασθενών από τα εξιτήρια
10:39
Ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για εκτόξευση ρουκέτας
10:09
Λοττίδου: Bασικοί πυλώνες της εγκληματικής αμέλειας εναντίον του Στυλιανού οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και η Αστυνομία
09:45
Καταγγέλθηκαν 147 πολίτες και ένα υποστατικό για παράβαση των μέτρων για τον Covid- 19
09:10
Μπράβο στον Τσαβούσογλου για τις απαντήσεις στον Δένδια, είπε ο Τατάρ
08:41
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει ομόφωνα την πρόοδο της Λιβύης
08:31
CIA: Σχεδίασε τη δολοφονία του Ραούλ Κάστρο το 1960, αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα
08:10
Τα σημεία για rapid test το Σάββατο 17 Απριλίου
07:41
Το κινεζικό εμβόλιο Sinovac 67% αποτελεσματικό έναντι του ενδεχομένου συμπτωματικής μόλυνσης, 80% έναντι του ενδεχομένου θανάτου
07:24
Ισπανία:Η Μαδρίτη ενδέχεται να κλείσει τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών - Εκτός αν παραλάβει περισσότερα εμβόλια
06:51
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
06:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand