Ενισχυτικοί κανονισμοί για κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ

Δέσμη κανονισμών για τη ρύθμιση των κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων, καθώς και δικαιοδοσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) στην υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο, με χθεσινή απόφαση.

Σε γραπτή δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι τα κείμενα των κανονισμών θα κατατεθούν από τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για τελική έγκριση. «Πρέπει», προσθέτει, «να τονιστεί πως τα νομοθετικά κείμενα που υιοθετήθηκαν, αποτελούν συνέχεια και γίνονται κατ' εφαρμογή του Νόμου περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας της ΚΔ, ο οποίος θεσπίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με τον Νόμο περί Χωρικής Θάλασσας και βρίσκεται ήδη σε ισχύ». Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης εξηγεί ότι έχουν υιοθετηθεί κανονισμοί για τους υποθαλάσσιους αγωγούς, την πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων, για τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα, καθώς και κανονισμοί οι οποίοι τροποποιούν τους ισχύοντες περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Κανονισμούς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει επιπλέον ότι η υιοθέτηση του νομοθετικού αυτού πακέτου αποτελεί μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας που άρχισε πέρσι, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και την οποία καταβάλλει η κυβέρνηση για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου περί των θαλασσίων ζωνών της ΚΔ. «Αποσκοπεί», σημειώνει, «στη βέλτιστη ρύθμιση των κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων, καθώς και δικαιοδοσιών της ΚΔ, στη θάλασσα, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) 1982».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαιώνει ότι η όλη προσπάθεια αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού των νομοθεσιών σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της ΚΔ και τους φυσικούς πόρους της στη θάλασσα, θα συνεχιστεί, ώστε η Κύπρος να αποκτήσει ένα αρτιότατο και πρότυπο νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα αυτό. «Ταυτόχρονα», αναφέρει, «με τη δέσμη κανονισμών, η ΚΔ προστατεύει στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο».

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου
Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 11:00

Τελευταιες Ειδησεις

11 Απριλίου
Η Ομόνοια νίκησε με 2-0 τον Ολυμπιακό και συνεχίζει στην κορυφή
21:40
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθε το δημόσιο χρέος της Κύπρου
21:21
Η ΑΕΛ πήρε το πολύτιμο τρίποντο στο ΑΕΚ Αρένα
21:09
Νίκη με ανατροπή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 3-1 την Τότεναμ
20:40
Ανακοινώθηκαν 440 περιστατικά COVID την Κυριακή, 225 ασθενείς σε νοσοκομεία
20:40
Β' Κατηγορία: Η Αγία Νάπα νίκησε με 2-1 την Ομόνοια Ψευδά και διατήρησε επαφή με την κορυφή
20:27
Αναρτώνται αύριο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, η ύλη των παγκυπρίων εξετάσεων
20:09
Κλινικές "Pfizer" για αντιικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού
19:37
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης εργοστασίων ασφάλτου στην περιοχή Μιτσερού
19:03
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ επισκέπτεται το Ισραήλ
18:45
Ελλάδα: 1.718 νέα κρούσματα, 780 διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι
17:57
Οργή εξέφρασε το Κρεμλίνο για τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογαν ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand