"Παραπλανητικό το δημοσίευμα των New York Times"

Διαψεύδει ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) Πανίκος Δημητριάδης, το δημοσίευμα των "New York Times", που τον φέρει να ευθύνεται για την παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σχολιάζοντας σε ανακοίνωση το δημοσίευμα, ο κ. Δημητριάδης υπεραμύνεται των ενεργειών που έγιναν επί θητείας του στην ΚΤΚ, υποστηρίζοντας ότι σε συνεργασία με την ΕΚΤ, απετράπη η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής και κατ' επέκταση του κυπριακού κράτους και επετεύχθη η διατήρηση της Κύπρου στην Ευρωζώνη.
Χαρακτηρίζει ταυτόχρονα παραπλανητικές τις αναφορές της εφημερίδας για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και προσθέτει ότι το περιεχόμενο του δημοσιεύματος βασίζεται σε απόρρητα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που ως εκ τούτου, ο ίδιος δεν είναι σε θέση να σχολιάσει.
Ο τέως διοικητής της ΚΤΚ αναφέρει επίσης ότι, αν η Κεντρική Τράπεζα διέκοπτε την παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή, προτού ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό μνημόνιο, η τράπεζα θα κατέρρεε και το κυπριακό κράτος, το οποίο δεν ήταν καν σε θέση να αποζημιώσει τους καταθέτες, θα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία.
Υπενθυμίζω, προσθέτει, ότι η πρώτη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με το Γιούρογκρουπ, που τελικά απορρίφθηκε από τη Βουλή, περιλάμβανε την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής.
Ο Πανίκος Δημητριάδης διευκρινίζει επιπλέον ότι, για την παροχή ρευστότητας προς τη Λαϊκή, η ΚΤΚ λάμβανε ως εχέγγυο, στοιχεία ενεργητικού από τη Λαϊκή, που είχαν ονομαστική αξία κατά πολύ μεγαλύτερη από τη ρευστότητα που παρείχε. Σημειώνει μάλιστα ότι τα στοιχεία αυτά αξιολογούνταν με λεπτομέρεια και κρίνονταν από τα αρμόδια τμήματα της ΚΤΚ, ως επαρκής εξασφάλιση.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 12:14

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand