Αποκαλύψεις της New York Times για Λαική και ELA

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Budensbank) Γενς Βάιντμαν δεν αποδέχονταν την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα και υποστήριζε πως η ίδια τράπεζα διόγκωνε εσκεμμένα την αξία των περιουσιακών της στοιχείων που έθετε ως εξασφάλιση έναντι του ELA, σημειώνει σημερινό δημοσίευμα της New York Times.

Το δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Εξετάσεις υγείας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι φόβοι των επενδυτών», προχωρεί σε παραλληλισμούς μεταξύ της παραχώρησης του ELA στην Λαϊκή Τράπεζα με τη μελλοντική ενιαία εποπτεία της ΕΚΤ.

H New York Times υποστηρίζει πως η κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών το 2013 ώθησε την ΕΚΤ να αναθεωρήσει την προσέγγιση αναφορικά με την εποπτεία των τραπεζών. Αντί να αφήσει την εποπτεία στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες στη βάση των δικών τους κανόνων, η ΕΚΤ αποφάσισε να αναθέσει την επιτήρηση σε ένα πανευρωπαϊκό επόπτη, αναφέρει.

Η εφημερίδα επικαλείται τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από το Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, τα οποία καταγράφουν έντονες διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και των υπόλοιπων χωρών, αναφορικά με την παραχώρηση ELA στη Λαϊκή Τράπεζα.

Το 2013, αναφέρει το δημοσίευμα, η ΕΚΤ ενέκρινε την παροχή κατεπείγουσας ρευστότητας (ELA) στην Λαϊκή Τράπεζα ύψους 9 δις, παρά τις ενστάσεις ενός κορυφαίου αξιωματούχου ο οποίος υποστήριζε ότι η τράπεζα ήταν αφερέγγυα.

Αυτός ο κορυφαίος αξιωματούχος ήταν ο Διοικητής της Μπούντενσμπανκ, Γενς Βάιντμαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τον Δεκέμβριο του 2012, ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης είπε ότι το να αφεθεί η Λαϊκή Τράπεζα να καταρρεύσει ενέχει τον κίνδυνο μεγαλύτερου πανικού στην αγορά.

«Οι συνάδελφοί του εκτός από τον Γενς Βάιντμαν, τον σκληρό επικεφαλής της Bundensbank, συμφώνησαν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την New York Times, η οποία επικαλείται τα πρακτικά της συνεδρίας, ο κ. Waidnman ήταν ανένδοτος ότι η Λαϊκή είχε διογκώσει η αξία των εξασφαλίσεων της για να λάβει περισσότερα δάνεια. Η παροχή χρημάτων στη Λαϊκή θα παραβίαζε το δόγμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μην στηρίζει προβληματικά ιδρύματα.

«Δεν ήταν καθήκον του ΔΣ της ΕΚΤ να διατηρεί στη ζωή τράπεζες που ανέμεναν ανακεφαλαιοποίηση και δεν ήταν φερέγγυες», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν στη συνεδρία.

Νίπτει τας χείρας η ΕΚΤ

 Πάντως, σε δήλωση προς απάντηση ερωτήσεων της εφημερίδας για τον ΕLA που παραχωρήθηκε στην Κύπρο, η ΕΚΤ σημειώνει ότι αυτή η βοήθεια αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών κεντρικών τραπεζών, παρόλο που το ΔΣ της ΕΚΤ έχει δικαίωμα βέτο. Προσθέτει δε πως η ΕΚΤ δεν ενεργούσε ως επόπτης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αλλά βασιζόταν στην εκτίμηση της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το να εξάγονται συμπεράσματα για τον μελλοντικό εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ στη βάση της βοήθειας που δόθηκε στην Κύπρο είναι μεροληπτικό», καταλήγει η ΕΚΤ. Πάντως η κ. Νουί, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου λέει ότι πλέον η ΕΚΤ έχει καλύτερα μέσα για να διαχειριστεί προβληματικές τράπεζες.

«Όταν υπάρχουν κρίσεις θα είμαστε σε θέση να οργανώσουμε το κλείσιμο μιας τράπεζας με ένα συντεταγμένο τρόπο χωρίς να δημιουργούμε φαινόμενα ντόμινο», λέει.

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:11

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ισπανία-Covid-19: Τρίτη δόση εμβολίου στους οίκους ευγηρίας
21:38
ΕΕ: 50.000 αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς τον Ιούλιο
21:26
Κυπριακό:Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφορικά με την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
21:03
Πελόζι για Τραμπ: Ο «ακατανόμαστος» θα ηττηθεί και πάλι, αν κατέβει υποψήφιος το 2024
20:46
Την Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:28
ΠτΔ:Άνοιξε ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος
20:18
Νεκρή εντοπίστηκε η 70χρονη που δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο
20:01
Ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:48
Το «πράσινο πάσο» υποχρεωτικό στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους
19:36
Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V για μη τήρηση προδιαγραφών σε εργοστάσιο παραγωγής
19:17
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand