Το Υπουργικό ενέκρινε μεικτή τηλεργασία σε δημόσιο κι άλλες ευέλικτες μορφές

Το πλαίσιο πολιτικής για τη ρύθμιση ευέλικτων μορφών απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του στις 30 Αυγούστου.

Οι μορφές ευέλικτης εργασίας που αναμένεται να εφαρμοστούν είναι η μεικτή τηλεργασία, η μείωση του ωραρίου για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων με αντίστοιχη μείωση απολαβών και η αύξηση του χρόνου του ευέλικτου ωραρίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, η ρύθμιση εμπίπτει στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026. Όπως σημειώνει, "η αναγκαιότητα για τη ρύθμιση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης πηγάζει από την πρόσφατη εμπειρία των επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες ανέδειξαν τη σημαντικότητα του θέματος". 

Εξάλλου, το Υπουργείο αναφέρει ότι η ρύθμιση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης ως μια μεταρρυθμιστική πολιτική έχει ως ευρύτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των υπαλλήλων, στην ενίσχυση των κινήτρων και στη διαμόρφωση ενός περισσότερο υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους υπαλλήλους και, κατ’ επέκταση, στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. 

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η ρύθμιση για εφαρμογή της μεικτής τηλεργασίας, δηλαδή της δυνατότητας για τηλεργασία ορισμένες μέρες τη βδομάδα ή/και για κάποια συνεχόμενη περίοδο μέσα στο χρόνο, όταν αυτό μπορεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένο υπηρεσιακό σκοπό. Επιπλέον, εγκρίθηκε η εφαρμογή μειωμένης απασχόλησης μέχρι 2 ώρες το μέγιστο, με ανάλογη μείωση απολαβών, για όσους υπαλλήλους καλύπτονται από τον περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμο του 2022 (γονείς παιδιών μέχρι 8 ετών και φροντιστές) και πρόσθετα υπαλλήλους με αναπηρία ή που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας που δυσκολεύουν την απασχόλησή τους σε πλήρη βάση. Τέλος, αποφασίστηκε και η επέκταση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας από 1½ ώρα που είναι σήμερα σε 2 ώρες.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ορίζοντα υλοποίησης περί τα τέλη του 2024. Μέχρι τότε, προωθείται η ανάπτυξη/προσαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων και εξασφάλιση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για υποστήριξη της τηλεργασίας, ο καθορισμός του πλαισίου εφαρμογής της τηλεργασίας και των άλλων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με κατευθυντήριες οδηγίες και όρους εφαρμογής τους, η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης, προκειμένου να υποστηρίξουν τις αλλαγές στον νέο τρόπο εργασίας, και η εφαρμογή σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων καταγραφής του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων για την υποστήριξη της εφαρμογής των ρυθμίσεων μειωμένης απασχόλησης και ευέλικτου ωραρίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η ρύθμιση για εφαρμογή ευέλικτων μορφών απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία συνάδει και με την προώθηση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων νομοσχεδίου για ρύθμιση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:44

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Πρόεδρος: Ευελπιστούμε στην κάθοδό του απεσταλμένου στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν-Γνωρίζουμε τι επιδιώκουμε
20:49
Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
18:47
Υπουργός Οικονομικών: Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας
18:03
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
17:59
Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται το κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας-Έκτακτη συνεδρία αύριο της ΓΣ του ΟΗΕ
17:31
Μείωση παρατηρείται στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, είπε ο Χ. Ανδρέου
17:17
Κυρώσεις για χρήση ιρανικών drones στην Ουκρανία, ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ
16:47
Tμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 11/12/23
16:31
Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών
16:15
Ο Ρώσος πρόεδρος παρέστη σήμερα σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων
16:03
Η Μόσχα ζητά την απελεύθερωση ομήρων σε συνομιλίες με Παλαιστινίους
15:30
Ελβετία: Η αστυνομία αναζητεί 36χρονο που σκότωσε δύο ανθρώπους
15:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand