Σύνοδος MED9: Πλήρως προσηλωμένοι σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού - Έκκληση για διορισμό απεσταλμένου

Φωτογραφία /PIO

Πλήρως προσηλωμένοι σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνουν οι Med9.

Στην κοινή διακήρυξή τους, οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούν σε γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και διορισμό απεσταλμένου από τα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος θα παρέχει σημαντική στήριξη στη διαδικασία.

Παράλληλα, χαιρετίζουν την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, στηρίζοντας όλα τα στάδια της - υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών - διαδικασίας, με όλα τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεση της, περιλαμβανομένου του έγκαιρου διορισμού ενός εκπροσώπου της.

Οι "Med - 9" καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα, καθώς και άλλες παράνομες ενέργειες επί του εδάφους - όπως στο Βαρώσι - και καλούν σε αναστροφή τους.

Υπογραμμίζουν την ίδια στιγμή, πως η απτή συμβολή της Τουρκίας στην επανέναρξη και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει εξαιρετικά σημαντική.

Οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών κρατών της Ένωσης, εκφράζουν την πίστη, ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, είναι ουσιώδη για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία.

Σε δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξή τύπου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συνεχή στήριξη των "Med - Nine" στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης, εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

"Είναι πολύ σημαντικό γεγονός", τόνισε, "ότι η Διακήρυξη της συνόδου επαναβεβαιώνει τη συμφωνημένη βάση, όπως και την ανάγκη για αυξημένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία, περιλαμβανομένου και του διορισμού εκπροσώπου της.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την κοινή βούληση των μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ασφάλειας.

Σημείωσε πως οι 'Med - 9" επικεντρώνονται σε μια σειρά θεμάτων που επηρεάζουν όλους, όπως η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει επιπτώσεις, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι παρά τις προκλήσεις, η Μεσόγειος προσφέρει αρκετές ευκαιρίες, υπό την προϋπόθεση τα μεσογειακά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενώσουν δυνάμεις.

Εστιάζοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει συνεργασία τόσο με την Ελλάδα όσο και με άλλες χώρες, όσον αφορά τα ενεργειακά, τον τουρισμό, καθώς και θέματα φυσικών καταστροφών.

Η Κύπρος θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των "Med - Nine", το 2024.  

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΝΠ/ΜΒ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου 2023 - 08:03

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
18:47
Υπουργός Οικονομικών: Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας
18:03
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
17:59
Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται το κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας-Έκτακτη συνεδρία αύριο της ΓΣ του ΟΗΕ
17:31
Μείωση παρατηρείται στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, είπε ο Χ. Ανδρέου
17:17
Κυρώσεις για χρήση ιρανικών drones στην Ουκρανία, ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ
16:47
Tμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 11/12/23
16:31
Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών
16:15
Ο Ρώσος πρόεδρος παρέστη σήμερα σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων
16:03
Η Μόσχα ζητά την απελεύθερωση ομήρων σε συνομιλίες με Παλαιστινίους
15:30
Ελβετία: Η αστυνομία αναζητεί 36χρονο που σκότωσε δύο ανθρώπους
15:20
Κίρζης: «Δεν είμαστε κοντά σε προπονητή, δεν θα βιαστούμε, εμπιστευόμαστε Τσολάκη (Τι είπε για επενδυτή, οφειλές, Μιλόγεβιτς, Κονναφή) - VID
14:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand